Studiu: Cum poţi atenua riscul de moarte timpurie cu 62%? Trebuie îndepliniţi patru factori

  • Dacă genetica unei persoane o expune pe aceasta la o probabilitate mai mare de moarte timpurie, adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate combate semnificativ acest risc, potrivit unui nou studiu.
  • Riscul ar putea fi diminuat cu aproximativ 62% în cazul persoanelor cu o predispoziţie genetică, spun cercetătorii.
1554 afișări
Imaginea articolului Studiu: Cum poţi atenua riscul de moarte timpurie cu 62%? Trebuie îndepliniţi patru factori

Sursa foto: Unsplash

Un nou studiu, realizat de o echipă de cercetători din China, arată că adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate reduce riscul de moarte timpurie cu 62%, scrie CNN. Raportul a fost publicat pe 29 aprilie în revista BMJ Evidence Based Medicine şi a explorat modul în care longevitatea şi viaţa sănătoasă sunt îmbinate.

Cercetătorii au acordat fiecărui individ un scor de risc poligenetic, care este un scor care rezumă prezenţa mai multor gene despre care s-a constatat că au un impact asupra duratei de viaţă a oamenilor, potrivit studiului.

Participanţii la studiu au primit, de asemenea, un scor bazat pe modul în care au adoptat un stil de viaţă sănătos, iar apoi au fost monitorizaţi timp de 13 ani în medie pentru a vedea dacă au avut o durată de viaţă scurtă, intermediară sau lungă.

În urma studiului, datele au concluzionat că toţi participanţii, indiferent de riscurile genetice manifestate, aveau cu 78% mai multe şanse de a muri prematur dacă aveau un stil de viaţă nesănătos.

În plus, persoanele care prezentau atât un risc genetic pentru o durată de viaţă scurtă, cât şi un stil de viaţă nesănătos, aveau de două ori mai multe şanse de a muri prematur decât cele fără risc genetic şi un stil de viaţă mai sănătos, a declarat Dr. Xue Li, decan al Şcolii de Sănătate Publică de la Zhejian Univeristy School of Medicine din China.

Factorii care pot prelungi durata de viaţă

Dr. Xue Li a declarat, potrivit CNN, că persoanele care au un risc genetic pentru o viaţă mai scurtă şi-o pot prelungi prin îndeplinirea a patru factori: ,,lipsa fumatului actual, activitate fizică regulată, durata adecvată a somnului şi o dietă sănătoasă.

,,Aderarea la un stil de viaţă sănătos ar putea atenua substanţial reducerea duratei de viaţă pentru persoanele cu predispoziţie genetică la o durată de viaţă mai scurtă", a declarat Li.

În SUA, activitatea fizică regulată presupune 150 de minute de mişcare săptămânal, iar durata optimă a somnului este de 7-8 ore pe noapte. De asemenea, pentru o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă, multe studii au arătat că dieta mediteraneană, care se concentrează pe o bucătărie bazată pe plante, cu greutate pe fructe, legume, cereale integrale, fasole, seminţe şi ulei de măsline, este cheia.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 350.000 de persoane, de la care au fost colectate informaţii despre genetica, educaţia, statutul socio-economic şi istoricul bolilor acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici