Protest la Baia Mare, de Ziua Europei, faţă de noua lege a pensiilor

Confederaţia Sindicală Naţională Cartel ALFA va organiza joi, de Ziua Europei, un miting în Baia Mare pentru a denunţa lipsa de respect a guvernului faţă de dialogul social şi faţă de categorii întregi de cetăţeni, considerând că noua lege a pensiilor este discriminatorie.

1294 afișări
Imaginea articolului Protest la Baia Mare, de Ziua Europei, faţă de noua lege a pensiilor

Protest la Baia Mare, de Ziua Europei, faţă de noua lege a pensiilor

„Reformele asumate de România în ultima perioadă, printre care se numără şi reforma pensiilor, dar şi a salarizării unitare din sectorul bugetar, sunt realizate fără o consultare reală cu partenerii sociali. Rezultatul este o legislaţie deficitară şi discriminatorie care favorizează doar anumite categorii şi dezavantajează marea masă a lucrătorilor si pensionarilor. În repetate rânduri, Cartel ALFA şi membrii organizaţiilor din teritoriu au atras atenţia asupra discriminărilor pe care noua lege a pensiilor (Legea 360/2023) o va produce în rândul angajaţilor, în principal a celor care lucrează sau au lucrat în condiţii grele”, arată Cartel ALFA într-un comunicat de presă.

Susţinerea că aceste legi nu pot fi modificate deoarece au fost „aprobate” de Comisia Europeană nu poate fi acceptată, în accepţiunea sindicaliştilor.

„În primul rând, Guvernul României e acela care a decis forma în care au ajuns acestea acte normative spre aprobare la Comisia Europeană, iar întreaga responsabilitate îi aparţine, cu atât mai mult cu cât nu s-a angajat într-un dialog social real şi a ignorat observaţiile şi solicitările sindicatelor. Europa este o economie socială de piaţă iar Pilonul European al Drepturilor Sociale – adoptat în 2018 şi cu votul Guvernului României – reprezintă setul de principii care ghidează construcţia legislativă pentru consolidarea drepturilor sociale ale cetăţenilor. Cu reforma pensiilor şi, după cum se întrevede, si cu reforma salarizării, Guvernul României pare că acţionează în contradicţie cu principiile Pilonului European”, se mai arată în comunicatul citat.

Protestele din Baia Mare nu sunt izolate, potrivit sindicatului. În întreaga ţară sunt nemulţumiri. Poliţiştii şi rezerviştii pensionaţi urmează să protesteze joi din cauza „discriminărilor ce vor rezulta din reforma legii pensiilor”.

„În această Zi a Europei, în timp ce România sărbătoreşte apartenenţa sa la Uniunea Europeană, este crucial să ne amintim de valorile care stau la baza acestei uniuni, inclusiv importanţa dialogului social şi consultarea societăţii civile. Aderea la UE a impus alinierea legislaţiei naţionale cu standardele europene şi promovarea unui mediu de luare a deciziilor inclusiv. Cartel ALFA reiterează faptul că guvernul nu poate ignora sau ocoli obligaţia de a angaja un dialog cu sindicatele şi alte părţi interesate. Experienţa noastră, opiniile şi preocupările noastre trebuie recunoscute şi incorporate în procesul de formulare a politicilor, în special atunci când acesta afectează direct mijloacele de trai şi drepturile lucrătorilor”, mai spun sindicaliştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici