Ofensiva ruşilor. Situaţia este "la limită”. Ucraina retrage trupe aflate sub focul inamic / Zelenski îşi anulează toate călătoriile în străinătate

  • Ucraina şi-a retras trupele din mai multe sate din regiunea de frontieră Harkov, ca urmare a presiunilor continue din partea forţelor ruse.
  • Soldaţii s-au aflat sub focul inamic şi s-au mutat pe „poziţii mai avantajoase” în două zone din nord-estul regiunii, a declarat un purtător de cuvânt militar.
  • De-a lungul celor doi ani de război, Ucraina a folosit de obicei acest tip de limbaj pentru a comunica o retragere.
1860 afișări
Imaginea articolului Ofensiva ruşilor. Situaţia este "la limită”. Ucraina retrage trupe aflate sub focul inamic / Zelenski îşi anulează toate călătoriile în străinătate

Ofensiva ruşilor. Situaţia este "la limită”. Ucraina retrage trupe aflate sub focul inamic / Zelenski îşi anulează toate călătoriile în străinătate

Preşedintele Volodomir Zelenski a anulat toate călătoriile viitoare în străinătate, în timp ce trupele se luptă să limiteze noua incursiune transfrontalieră, mai multe oraşe şi sate fiind supuse unui foc intens, relateaz[ BBC.
 
Secretarul său de presă, Sergiy Nykyforov, a declarat că preşedintele „a dat instrucţiuni ca toate evenimentele internaţionale programate pentru zilele următoare să fie amânate şi să fie stabilite noi date”.
 
Moscova a afirmat că forţele sale au preluat acum controlul asupra altor două aşezări din regiune - Lukyantski şi Hlyboke - şi asupra unei alte localităţi din regiunea Zaporojie. Ucraina nu a comentat încă aceste afirmaţii.
 
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că decizia de a muta trupele din zonele Lukyantsi şi Vovchansk a fost luată pentru „a păstra vieţile militarilor noştri şi a evita pierderile”.
 
Capturarea oraşului Vovchansk, deşi nu are o importanţă militară specifică, ar reprezenta o lovitură pentru moralul ucrainean.
 
Generalul Kyrylo Budanov, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat pentru New York Times că Ucraina a rămas fără rezerve şi că situaţia de pe câmpul de luptă este „la limită”.
 
„Cu fiecare oră, situaţia se îndreaptă spre o situaţie critică”, a spus el. „Am folosit tot ce avem. Din păcate, nu mai avem pe nimeni în rezerve”.
 
Vinerea trecută, forţele ruseşti au lansat în zori un atac transfrontalier la 32 km nord de Harkov, iar Kremlinul a declarat acum că armata sa a capturat un al zecelea sat din apropierea oraşului Vovchansk.
 
Generalul Budanov vorbea în timp ce Antony Blinken, secretarul de stat american, se deplasa la Kiev pentru o întâlnire cu Volodymyr Zelensky, o călătorie menită să ridice moralul ucrainenilor.
 
Blinken a promis că aprovizionarea întârziată cu arme americane va ajunge în curând la forţele din prima linie a frontului ucrainean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici