LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 806. Moscova îl scoate pe Zelenski de pe lista urmăriţilor internaţional / Tusk dă apă la moară Rusiei: sunt soldaţi occidentali în Ucraina

  • Budapesta stârneşte din nou suspiciuni în cea mai mare alianţă militară din lume, deoarece promite să sfideze o iniţiativă a NATO.
  • SUA pregătesc mai multe pachete de ajutor pentru Ucraina, anunţă Departamentul de Stat al SUA.
  • Rusia va pătrunde în inima Ucrainei dacă va captura Chasiv Yar, avertizează un guvernator ucrainean, potrivit Sky News.
  • Europa ,,ar trebui să se pregătească" pentru mai multe războaie dacă Rusia nu pierde, avertizează Kosovo.
4183 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 806. Moscova îl scoate pe Zelenski de pe lista urmăriţilor internaţional / Tusk dă apă la moară Rusiei: sunt soldaţi occidentali în Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 806. Budapesta se delimitează de sprijinul NATO pentru Ucraina / SUA pregătesc mai multe pachete de ajutor pentru Ucraina

UPDATE Zelenski nu mai este căutat de Moscova, a dispărut de pe lista criminalilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu mai figurează pe lista criminalilor „vânăţi”, listă publicată pe site-ul Ministerului de Interne rus, a anunţat agenţia de presă Tass, aceeaşi care a raportat sâmbătă, 4 mai, că liderul ucrainean a fost urmărit „în temeiul unui articol din codul penal”, fără a oferi alte precizări. Şi fostul lider ucrainean Petro Poroşenko a fost căutat de autorităţile ruse şi, de asemenea, nici el nu se mai află astăzi pe listă.

UPDATE Zelenski a tăiat în carne vie

UPDATE Tusk recunoaşte: Sunt soldaţi occidentali în Ucraina

„Astăzi, NATO ajută cât mai mult posibil. Fără ajutorul NATO, Ucraina nu s-ar fi putut apăra atât de mult timp. Ei bine, sunt puţine trupe acolo, adică soldaţi. Sunt nişte observatori, ingineri” Premierul polonez Donald Tusk a declarat jurnaliştilor. Ştirea a fost reluată şi de agenţia rusă Ria Novosti. Tusk nu a precizat ţările de origine şi numărul soldaţilor occidentali din Ucraina.

UPDATE Zelenski: Ucraina are nevoie de mai multe arme de la aliaţi pentru a-i opri pe ruşi

UPDATE Două centrale hidroelectrice au fost dezafectate după atacurile ruseşti din 8 mai

Rusia a efectuat un atac pe scară largă pe 8 mai împotriva regiunilor Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Kiev şi Vinnytsia, vizând în principal infrastructura energetică.

UPDATE Zelenski semnează legile privind mobilizarea generală, extinderea legii marţiale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legile de prelungire a legii marţiale şi a mobilizării generale de la 14 mai la 11 august.

UPDATE Suedia va aloca 28 de milioane de euro pentru apărarea Ucrainei

În martie 2024, Suedia a aderat oficial la NATO după un lung proces de solicitare declanşat de invazia Rusiei în Ucraina şi a fost imediat vocală în apelurile sale pentru ca ceilalţi membri ai alianţei să facă mai mult.

UPDATE Ambasadorul UE în Ucraina: Ucraina ar putea adera la UE în 2030

Anul 2030 este o dată foarte reală pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, a declarat Katarina Mathernova, ambasadorul UE în Ucraina, într-un interviu acordat pe 9 mai.

UPDATE Preşedintele ceh spune că primul lot de obuze va ajunge în Ucraina în iunie

Primul lot de muniţie achiziţionat de ţările aliate în cadrul iniţiativei conduse de Cehia ar trebui să ajungă în Ucraina în luna iunie, a declarat preşedintele ceh Petr Pavel la postul german de televiziune ARD pe 8 mai.

UPDATE 

Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko au dispărut de pe lista de urmăriţi a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

UPDATE 

O alarmă aeriană a început să sune în timpul întâlnirii lui Zelenski cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola de la Kiev. 

UPDATE Zelenski numeşte un nou şef al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe colonelul Serhii Lupanchuk în funcţia de comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Ucrainei. Generalul de brigadă Oleksandr Trepak este înlocuitorul lui Lupanchuk.

UPDATE Zelenski îl demite pe Zalujnîi din serviciul militar

În decret se precizează că Zalujnîi a fost demis "din serviciul militar din motive de sănătate" şi şi-a păstrat "dreptul de a purta uniforma militară". Acesta a numit oficial de către preşedintele Zelenski ambasador al Ucrainei în Regatul Unit.

UPDATE Stoltenberg: NATO nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, Kievul nu a cerut

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Ucraina nu a cerut alianţei să-şi trimită trupele în ţară. Potrivit acestuia, Kievul a cerut artilerie ofensivă.

„NATO nu are de gând să staţioneze forţe în Ucraina. Când m-am întâlnit săptămâna trecută cu autorităţile ucrainene, nu mi-au cerut acest lucru”, a declarat domnul Stoltenberg jurnaliştilor italieni, citat de ANSA şi la Repubblica.

Secretarul general al NATO a vorbit anterior în mod repetat despre absenţa planurilor de trimitere de trupe în Ucraina. În aprilie, el a remarcat că ţările din alianţă oferă Ucrainei „sprijin militar substanţial” şi a cerut creşterea aprovizionării, în special a sistemelor de apărare aeriană.

În ultimele luni, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit în repetate rânduri despre posibilitatea trimiterii de trupe. După spusele sale, unele ţări NATO au declarat absenţa unor astfel de planuri, unele au susţinut discuţia pe această temă. Săptămâna aceasta, liderul minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor SUA, Hakim Jeffries, a permis trimiterea de trupe americane în Ucraina.

UPDATE Vizită surpriză a Preşedintelui Parlamentului European în Kiev

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns la Kiev într-o vizită neanunţată, şi s-a întâlnit cu oficialii ucraineni.

UPDATE Kremlinul publică un videoclip al întâlnirii lui Putin cu comandanţii operaţiunilor speciale

Kremlinul a făcut public un videoclip de la întâlnirea lui Putin cu comandanţii unităţilor participante la operaţiunea specială, care a avut loc pe 7 mai. Putin a subliniat importanţa îndeplinirii sarcinilor pe câmpul de luptă cu pierderi minime şi a anunţat desfăşurarea instruirii privind armele nucleare nestrategice în trei etape, cu exerciţii comune în Belarus începând din a doua fază.

UPDATE UE a convenit să aloce profiturile generate din activele ruseşti blocate pentru apărarea Ucrainei

Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit să direcţioneze profiturile generate din activele ruseşti blocate către finanţarea aprovizionării cu arme pentru Ucraina. Decizia, în aşteptarea aprobării de către miniştrii de finanţe ai UE, ar putea oferi până la 3 miliarde de euro anual pentru achiziţionarea de arme.

Liderii europeni, inclusiv şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Comisarul European pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, susţin mişcarea ca mijloc de a ţine Rusia responsabilă pentru acţiunile sale.

Cu toate obiecţiile şi obstacolele logistice anterioare, Belgia a convenit să renunţe la o taxă de 25% pe profituri, facilitându-le alocarea pentru apărarea Ucrainei. Cu toate acestea, decizia a fost criticată de Kremlin, care o consideră că subminează fundamentele legale şi dreptul internaţional.

UPDATE Economie la parada Moscovei de Ziua Victoriei: Un singur tanc a fost expus, acelaşi prezent şi anul trecut

UPDATE Kievul va folosi o tactică a Moscovei. Armata ucraineană va recruta prizonieri pentru refacerea forţelor de pe front

UPDATE Ministrul lituanian de Externe susţine trimiterea de instructori militari occidentali în Ucraina

Personalul militar occidental care antrenează trupele ucrainene pe teren, mai degrabă decât în ţările NATO, ar avea avantaje practice, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis pentru The Guardian într-un interviu publicat pe 9 mai.

Parlamentul lituanian a autorizat deja trupele lituaniene să se antreneze în interiorul Ucrainei, dar Landsbergis a indicat că "acest lucru ar fi mai bine să se facă în cadrul unei coaliţii mai mari", potrivit The Guardian.

UPDATE Europa ,,ar trebui să se pregătească" pentru mai multe războaie dacă Rusia nu pierde, avertizează Kosovo

Ministrul de externe din Kosovo a declarat că ţara sa este convinsă că Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina pentru ca conflictul să nu se extindă şi mai mult în Europa.

Donika Gervalla-Schwarz a declarat că sprijinul tinerei sale naţiuni pentru Ucraina este necondiţionat - în ciuda faptului că Kievul nu a recunoscut independenţa Kosovo, notează Sky News.

"Ucraina nu a recunoscut Republica Kosovo ca stat, dar noi chiar credem că ştim exact prin ce trece Ucraina", a declarat ea într-un interviu pentru The Associated Press.

"Şi ştim că există o singură soluţie, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Europa. Nu poate fi decât ca Rusia să piardă războiul şi Ucraina să câştige acest război. În caz contrar, Europa ar trebui să se pregătească pentru alte conflicte pe continentul nostru", a afirmat aceasta. 

UPDATE Rusia va pătrunde în inima Ucrainei dacă va captura Chasiv Yar, avertizează un guvernator ucrainean

UPDATE Un incendiu a izbucnit la un mare depozit de combustibil din regiunea Krasnodar

Un atac cu drone a declanşat un incendiu şi a avariat mai multe rezervoare ale unui depozit de combustibil din regiunea Krasnodar din Rusia, a anunţat, joi, administraţia regiunii, potrivit Reuters.

Aproximativ şase drone au fost distruse şi mai multe resturi au căzut pe rafinăria din apropierea satului Yurovka, au explicat ruşii pe Telegram.

Informaţia nu a fost confirmată încă de ucraineni. Atacurile cu drone asupra instalaţiilor energetice din interiorul Rusiei au fost frecvente în ultimele luni. Oficialii de la Kiev spun că lansează dronele pentru a submina capacitatea de război a Rusiei şi pentru a răspunde atacurilor Moscovei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Depozitul de petrol din Krasnodar a fost atacat de mai multe ori în trecut.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA: SUA pregătesc mai multe pachete de ajutor pentru Ucraina

Guvernul Statelor Unite lucrează la pachete suplimentare de finanţare pentru Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în timpul unei conferinţe de presă la 8 mai, potrivit Kyiv Independent.

Statele Unite au adoptat în aprilie un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, mult aşteptat, după şase luni de lupte politice interne şi întârzieri.

,,Lucrăm la alte pachete", a declarat Miller reporterilor.

,,Cred că vă puteţi aştepta să ne vedeţi revenind la ritmul în care ne aflam înainte de a avea această pauză de finanţare".

ŞTIREA INIŢIALĂ

Budapesta stârneşte din nou suspiciuni în cea mai mare alianţă militară din lume, deoarece promite să sfideze o iniţiativă a NATO.

Planul pe termen lung al alianţei de a sprijini militar Ucraina a fost convenit în luna aprilie, dar a fost numit miercuri de ministrul de externe al Ungariei drept o ,,misiune nebună", scrie Sky News.

Conform planurilor, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliţie condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

Discutând miercuri despre aceste planuri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că ,,Ungaria va rămâne în afara misiunii nebuneşti a NATO, în ciuda tuturor presiunilor".

Relaţiile dintre Budapesta şi NATO s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO - aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie - şi, de asemenea, din cauza legăturilor strânse ale premierului Viktor Orban cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici