Coldplay şi Sting cer eliberarea lui Toomaj Salehi, rapperul iranian condamnat la moarte

Peste 100 de personalităţi din lumea muzicii, a culturii şi a activiştilor pentru drepturile omului - printre care Coldplay şi Sting - au semnat o declaraţie prin care cer eliberarea rapperului iranian Toomaj Salehi, condamnat la moarte în Iran după ce a protestat în favoarea femeilor.

831 afișări
Imaginea articolului Coldplay şi Sting cer eliberarea lui Toomaj Salehi, rapperul iranian condamnat la moarte

Coldplay şi Sting cer eliberarea lui Toomaj Salehi, rapperul iranian condamnat la moarte

În vârstă de 33 de ani, susţinător al mişcării „Femei, Viaţă, Libertate" din Iran, a fost condamnat la moarte de un tribunal din oraşul Isfahan la 24 aprilie, potrivit avocatului său, citat de The Guardian.

El a fost arestat iniţial în septembrie 2022 şi a petrecut un an şi 21 de zile în închisoare, dintre care 252 de zile în izolare. După ce a fost eliberat pe cauţiune, el a spus că a fost „torturat grav" în timpul perioadei petrecute în închisoare. A fost arestat din nou la două săptămâni după ce a fost eliberat, în decembrie 2023, şi a fost acuzat de corupţie.

Prin muzica sa, Salehi şi-a exprimat deschis sprijinul faţă de demonstraţiile din lunile care au urmat morţii lui Mahsa Amini - care a murit în timp ce se afla în custodia poliţiei în 2022, după ce a fost arestată pentru că ar fi purtat un „hijab necorespunzător". Moartea lui Amini a declanşat proteste de amploare în tot Iranul.

Declaraţia prin care se cere eliberarea lui Salehi, redactată de grupul de advocacy Index on Censorship, este susţinută de Jade Thirlwall din Little Mix, DJ Rob Da Bank, scriitoarea Margaret Atwood şi teatrologul Roshi Nasehi.

În declaraţie se spune: „În calitate de artişti, muzicieni, scriitori şi personalităţi culturale de prim rang, suntem solidari cu Toomaj Salehi. Cerem ca sentinţa sa la moarte să fie anulată imediat şi necondiţionat şi să fie eliberat din detenţie fără întârziere, iar toate celelalte acuzaţii să fie respinse. Artei trebuie să i se permită să critice, să provoace, să pună la îndoială şi să sfideze autoritatea. Acesta este atât dreptul nostru, cât şi datoria noastră ca artişti".

Salehi, care are peste două milioane de urmăritori pe Instagram, a vorbit deschis despre regimul iranian în piese de protest precum Mouse Hole, Turkmenchay şi Pomegranate, care critică regimul, denunţă corupţia şi susţine drepturi mai bune pentru muncitori şi femei.

Rapperul kurdo-iranian Saman Yasin a fost, de asemenea, arestat în Iran în 2022, după protestele Women, Life, Freedom, şi condamnat la moarte. Sentinţa a fost anulată în decembrie 2022, iar acum a fost condamnat la cinci ani de exil, potrivit publicaţiei IranWire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici