Iohannis, despre războiul din Ucraina: E nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic

Avem trupe, dar după părerea mea nu este suficent, este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic şi pentru apărare, dar şi pentru descurajare, a spus, marţi, după întâlnirea cu preşedintele Joe Biden, preşedintele Klaus Iohannis.

290 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre războiul din Ucraina: E nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic

Iohannis, despre războiul din Ucraina: E nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic

Întrebat marţi dacă va fi necesar ca România să mărească alocările pentru Apărare, şeful statului a spus: „România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare. Sunt mulţi aliaţi care sunt foarte departe chiar de 2% şi sigur în măsura în care tensiunile cresc discuţia se va relua şi va fi nevoie, şi asta am spus-o şi în discuţia cu preşedintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de Apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii”.

El a spus că a discutat cu preşedintele Biden şi despre pregătirea Summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an şi despre obiectivele României acolo.

„Obiectivele României, este o listă întreagă, unele sunt chestiuni foarte tehnice, dar aş menţiona câteva pentru că sunt foarte importante şi sunt obiective naţionale: întărirea flancului estic, şi asta am pus-o în discuţie astăzi. Avem trupe, dar după părerea mea nu este suficent, este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic şi pentru apărare, dar şi pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem şi mai mulţi soldaţi pe flancul estic, descurajare înseamnă să fim echipaţi ca lumea, înseamnă să avem producţie de apărare. (...) Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare, pentru cei care se ocupă de achiziţia de sisteme, dar lucrurile merg mult mai departe, dacă vrem să avem un sistem funcţional pe flancul estic el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură”, a mai declarat Klaus Iohannis.

El a spus că, în timpul întrevederii de la Casa Albă, i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru contribuţia Statelor Unite la asigurarea securităţii României şi a întregului Flanc Estic.

„Prezenţa trupelor americane pe teritoriul ţării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranţă şi stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune. Preşedintele Biden şi-a exprimat aprecierea deosebită faţă de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spaţiului aliat şi, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre pieţele lumii”, a adăugat Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici