Aurescu, avizat favorabil de Comisiile de politică externă ale Parlamentului
Comisiile reunite de Politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru Afaceri Europene au decis, miercuri, cu 32 voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi nicio abţineri, să valideze candidatura lui Bogdan Aurescu pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
Aurescu, avizat favorabil de Comisiile de politică externă ale Parlamentului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Votul dat de cei 43 de membri ai celor trei comisii reunite a fost secret, cu bileţele. În debutul audierilor, Aurescu a arătat că nu are afilieri politice, fiind de părere că politica externă nu trebuie să fie influenţată de turbulenţele politicii interne.
El a arătat că a acceptat să fie inclus pe lista Cabinetului Croitoru pentru că a dorit să dea un mesaj de normalitate şi de responsabilitate şi a subliniat că prezenţa sa pe lista Guvernului Croitoru nu este o manifestare de orgoliu, ci, mai degrabă, un risc de imagine pentru persoana sa.
El a spus despre sine că este diplomat de carieră, fiind de 13 ani în cadrul MAE, şi a arătat că a parcurs pas cu pas treptele carierei diplomatice, cunoscând foarte bine care sunt problemele, vulnerabilităţile şi provocările MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
"Sunt conştient de şansele pe care le are acest Guvern în Parlament. Dar chiar şi prezenţa mea pe o listă eventual efemeră am considerat că este un mesaj de încurajare pentru instituţia din care fac parte. Este un mesaj de responsabilitate pentru minister, responsabilitate pe care mi-o asum, deşi ştiu riscurile pe care le presupune pentru mine personal", a spus Aurescu.
Aurescu a prezentat priorităţile politicii externe a României, pe care le va urmări dacă Guvernul Croitoru va primi votul de învestitură a Parlamentului, el aducând în discuţie, pe lângă liniile directoare de politică externă, şi problema sediului şi a bugetului ministerului.
Aurescu a precizat că MAE are un deficit de 13 milioane de euro. "Nu avem bani pentru a plăti fluxurile de ştiri, nici cotizaţiile la organizaţiiele internaţionale, care în acest moment sunt de 1.300.000 Euro, fapt fără precedent", a spus Aurescu.
Aurescu a spus că premierul desemnat i-a propus să fie ministru al Afaccerilor Externe, el precizând că a avut o discuşie prealabilă şi cu Traian Băsescu. În cadrul dezbaterilor, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Cameră, deputatul UDMR Laszlo Borbely, i-a spus lui Aurescu că este un ministru desemnat de sacrificiu, aşa cum este şi Guvernul, dar a ţinut să-şi arate aprecierile pentru că acesta şi-a luat rolul în serios.
Aurescu a fost apreciat şi de fostul premier, Adrian Năstase, care a arătat că, personal, votează în favoarea acestuia, deşi consideră desemnarea premierului Croitoru drept neconstituţională.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a remarcat situaţia ingrată în care se găseşte Aurescu. Tăriceanu i-a transmis lui Aurescu faptul că îi apreciază calităţile profesionale, dar a subliniat că el personal şi PNL nu îi pot acorda un vot favorabil, pentru că, astfel, s-ar desconsidera Constituţia şi regulile parlamentare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO