- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.09.2015, 19:03)
- Cătălin Lupăşteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu a susţinut că mai multe persoane, între care Rareş Bogdan, i-ar fi spus că va fi arestat
Sorin Oprescu a susţinut în instanţă că aproape zilnic era anunţat de diverse persoane că ar urma să fie arestat, el nominalizându-i şi pe Rareş Bogdan şi Cozmin Guşă printre cei care i-ar fi dat informaţii ”pe surse”, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de menţinere a arestării.
Urmărește
2219 afișări
Oprescu a susţinut că mai multe persoane, între care Rareş Bogdan, i-ar fi spus că va fi arestat
În motivarea deciziei din 14 septembrie de menţinere a arestului preventiv în cazul lui Dorin Oprescu, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti spun că Sorin Oprescu ar fi susţinut în faţa instanţei că mai multe persoane, între care şi jurnalişti, ar fi mers în repetate rânduri la biroul său din Primăria Capitalei cu informaţii ”pe surse” potrivit cărora ar urma să fie arestat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Echipa lui Trump ar intenționa să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani, relatează WSJ
-
Guvernul desecretizează hotărârea privind vila din Aviatorilor 86
-
Calendarul aderării la Schengen cu frontierele terestre: Predoiu anunţă negocieri „constructive"
-
Rusia spune că Occidentul ar trebui să negocieze sfârşitul războiului din Ucraina
Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a menţinut măsura arestării preventive în cazul edilului Capitalei, a consemnat în motivarea sa declaraţia acestuia dată în faţa instanţei.
Astfel, Oprescu a arătat în sala de judecată că a trăit şapte ani la Primăria Capitalei ”între agonie şi extaz” şi că aproape zilnic venea la el câte o persoană să-l anunţe că va fi arestat a doua zi.
”Contestatorul-inculpat, având ultimul cuvânt, arată că achiesează la concluziile apărătorului său. Arată că instanţa judecă o cauză a unei persoane în apropiere de sfârşitul vieţii profesionale. Consideră că a greşit de-a lungul timpului pentru ca a făcut atât bine, nu poate să accepte să rămână cu eticheta pe care domnii procurori doresc să i-o aşeze pe frunte, în sensul că este un om neonorabil. Precizează că a trăit şapte ani la Primăria Capitalei între agonie şi extaz - aproape în fiecare zi venea câte o persoană să-l anunţe că va fi arestat a doua zi. Mai mult de vreo doi ani de zile, i-a dat afară pe cei care începeau cu aceste probleme şi veneau cu asemenea zvonuri”, notează magistratul în motivare.
În momentul în care magistratul i-ar fi cerut lămuriri despre persoanele care îi aduceau astfel de informaţii, Oprescu ar fi spus că ”în principal Rareş Bogdan venea cu «informaţii pe surse» de la DNA şi chiar şi domnul Guşă îi aducea asemenea zvonuri”.
Sorin Oprescu a mai susţinut în instanţă că, după 40 de ani de carieră, nu i se poate reproşa nimic şi că niciodată nu a primit mită.
”Speră să aibă puterea să se apere împotriva acestor acuzaţii. Se află la peste 40 de ani de viaţă profesională, în care nu i se poate reproşa nimic în legătură cu mita, în viaţa sa nu a luat mită, nu a făcut asemenea gesturi. Se susţine că «au vorbit între ei… s-au înţeles între ei»: or, toţi angajaţii primăriei, toţi inspectorii se adresează la modul «aşa a zis primarul». Arată că a auzit zeci de legende urbane cum că ar fi proprietarul a jumătate din Bucureşti. De asemenea, arată că a fost întrebat de ce şi-a luat avocat şi a răspuns că nu şi-a luat avocat acum două luni, ci în urmă cu un an de zile”, se mai arată în motivare.
Oprescu a mai spus în instanţă că şi-a angajat avocat deoarece i-a fost teamă să nu fie provocat, îi era teamă ”de delaţiuni”.
”De 7 ani vede cu proprii ochi că niciunei puteri politice nu i-a convenit că era independent, că nu avea stăpân, că nu i se dădeau ordine. În urmă cu două săptămâni, Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, i-a spus că «i se pregăteşte ceva», dar că nu marşează la asemenea chestiuni, după care a plecat: precizează că nu l-a crezut. Arata că zilnic citeşte peste 700 de acte, pleacă cel mai devreme de la primărie la orele 21.30-22.00-23.00 Accentuează că nu a cerut niciodată bani, mită, nu a condiţionat, are peste 26.000 de angajaţi de care răspunde. Mai mult, a făcut controale şi i-a dat afară pe cei care nu au respectat legea. Nu a ştiut că Popa Bogdan Cornel ia mită, l-ar fi dat afară dacă ştia”, a mai arătat magistratul în documentul citat.
În 14 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia lui Sorin Oprescu la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 25.000 de euro, decizia fiind definitivă.
O zi mai târziu, Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei.
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.
Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denunţat.
Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.
Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.
În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.
Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea şi intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărţiţi între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.
"Executantul păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, diferenţa de profit reprezenta mită şi/sau preţ al influenţei, după caz, având trei destinaţii: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucureşti (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în perioada 2013-ianuarie 2014 şi la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent", au arătat procurorii.
Citește pe alephnews.ro: Biden, Obama și alte nume grele din Partidul Democrat reacționează la înfrângerea Kamalei Harris
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se grăbește să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei, înainte ca Trump să ajungă la Casa Albă
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena 1, pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024
CANCAN.RO
Schimbare importantă pentru milioane de ȘOFERI din România. Cei care au această categorie de permis auto pot conduce noi vehicule
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe