Mii de icoane, sfinţite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureştiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în şcoli

Mii de icoane au fost sfinţite în Capitală, în Duminica Ortodoxiei, cu ocazia procesiunii ce a avut loc în jurul parcului Grădina Icoanei, episcopul Bucureştiului Timotei Prahoveanul îndemnându-i pe credincioşi să păstreze icoanele şi în şcoli, de unde unii încearcă să le scoată.

Urmărește
449 afișări
Imaginea articolului Mii de icoane, sfinţite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureştiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în şcoli

Mii de icoane, sfinţite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureştiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în şcoli (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Cea de-a doua zi a pelerinajului "Icoana, fereastră spre Dumnezeu", organizat anual cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, a adus sute de credincioşi din tot Bucureştiul, alături de preoţi şi diaconi din peste 40 de biserici şi mănăstiri, în parcul Grădina Icoanei.

După ce au înconjurat de două ori parcul, cântând imnuri religioase şi purtând fiecare icoane, credincioşii au asistat la o slujbă oficiată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Acesta a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor, act oficiat apoi de mai mulţi preoţi care au stropit cu agheasmă mulţimea de credincioşi.

Episcopul a rostit apoi cuvântul de învăţătură. El a îndemnat sutele de credincioşi adunaţi în parcul Grădina Icoanei să se roage pentru cei care le fac rău, care îi duşmănesc şi, indiferent de necazurile care se abat asupra lor, să îşi păstreze bucuria.

"Din păcate, nu facem binele pe care îl dorim, ci răul pe care nu-l dorim", a spus PS Timotei Prahoveanul.

Totodată, el i-a îndemnat pe credincioşi să rămână "luptători pentru adevăr".

"Să păstrăm icoanele noastre şi în şcoli, chiar dacă unii încearcă să ni le scoată", a mai spus PS Timotei Prahoveanul.

Pelerinajul din Duminica Ortodoxiei, aflat la cea de-a VIII-a ediţie, a fost organizat şi anul acesta de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2.

Evenimentul are loc în fiecare an, timp de mai multe zile, înainte de prima duminică din postul Paştelui, Duminica Ortodoxiei, când se sărbătoreşte biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului, erezie care susţinea că sfintele icoane nu trebuie cinstite.

Sâmbătă seară, tot în jurul parcului Grădina Icoanei, credincioşii au participat la procesiunea "Lumina Ortodoxiei", purtând lumânări şi cântând imnuri bisericeşti, în timp ce poliţişti locali în uniforme de gală au purtat torţe aprinse.

Cu ocazia acestei sărbători, au fost aduse la Biserica Icoanei sfintele moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa (Arhiepiscopia Râmnicului), la care credincioşii se vor putea închina până luni.

Duminica Ortodoxiei a fost instituită în anul 843 de Sinodul de la Constantinopol.

La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul împărătesei Teodora, confirmă hotărârile celor şapte sinoade ecumenice şi consfinţeşte definitiv cultul icoanelor în Biserică. Evenimentul este comemorat de atunci în prima duminică din postul Paştelui.

Sfântului Grigorie Decapolitul s-a născut prin anii 780-790, chiar în vremea când a avut loc Sinodul VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, sinod care a condamnat iconoclasmul, adică pe cei care respingeau cultul icoanelor.

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, păstrate la Mănăstirea Bistriţa, au fost aduse în Ţara Românească în ultimii ani ai secolului al XV-lea de către banul Barbu Craioveanu.

Duminică, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală, Patriarhul Daniel a declarat că ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind ştiinţa cea mai profundă, a legăturii cu Dumnezeu, iar înscrierea la această disciplină este un act de mărturisire publică a credinţei.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că art. 18 alin. 2 teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit sâmbătă în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală, a luat act de motivarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie şi a observat că CC a menţinut statutul orei de religie ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, şi a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere.

Consiliul solicită Parlamentului ca atunci când va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educaţiei naţionale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ - primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici