- Home
- Alegeri locale 2020
- (28.09.2020, 16:23)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Nu este nicio revoluţie câtă vreme la Deveselu a câştigat un mort. A fost votul unor cetăţeni nemulţumiţi
- Ion Cristoiu: Diferenţa totuşi mare între exitpoll-uri şi numărătoarea oficială, cel puţin în cazul lui Nicuşor Dan şi al Gabrielei Firea, ne spune faptul că cei care au răspuns la sondaje au minţit. Adică au evitat să spună că au votat cu Gabriela Firea
- Ion Cristoiu: Nu s-a schimbat nimic la nivelul clasei politice şi a mentalităţii în condiţiile în care a fost votat un mort, un primar care îşi bătea fiica într-o înregistrare video, Piedone a câştigat la 5
- Ion Cristoiu: Cel mai mare risc acum este să ne pierdem luciditatea, să folosim cuvinte mari, ca şi în decembrie 89, revoluţie, reformă, schimbare, bate un vânt nou. Nu bate niciun vânt nou. A fost un vot al unor nemulţumiri ale cetăţenilor.
Urmărește
526 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că diferenţele dintre rezultatele sondajului la urne şi numărătoarea oficială a voturilor la alegerile locale de duminică arată că am avut de-a face din nou cu spirala tăcerii, PSD luând locul PRM în imaginea publică.
“Trebuie să remarcăm un lucru. Aşa cum trebuia şi era de aşteptat, numai numărătoarea voturilor şi rezultatele finale ne pot spune ceva despre ceea ce s-a întâmplat pentru că în foarte multe locuri rezultatul final a depins de câteva sute de voturi. În al doilea rând, am avut şi la aceste alegeri, ca şi la europarlamentare, şi prezidenţiale, fenomenul numit spirala tăcerii în cazul PSD. Deocamdată se pare că PSD a luat locul PRM în imaginea publică şi diferenţa totuşi mare între exitpoll-uri şi numărătoarea oficială, cel puţin în cazul lui Nicuşor Dan şi al Gabrielei Firea, ne spune faptul că cei care au răspuns la sondaje au minţit. Adică au evitat să spună că au votat cu Gabriela Firea că nu era trendy şi au zis că au votat cu Nicuşor Dan. Asta înseamnă că PSD mai are încă o problemă de imagine determinată de faptul că mulţi alegători, unii nehotărâţi, poate chiar şi pesedişti, sunt speriaţi să se afirme în public ca pesedişti”, a declarat publicistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
În opinia sa, cuvântul revoluţie este folosit în mod exagerat în concluziile scrutinului de duminică, susţinând că votul nu a fost împotriva PSD sau pentru USR, ci unul împotriva primarului în exerciţiu.
“De ce au pierdut? Cred că din acest punct de vedere asistăm la o exagerare a ce s-a întâmplat din punct de vedere politic. Cuvântul revoluţie este o prostie. Se pare că însişi jurnaliştii simt nevoia să trăiască revoluţii, evenimente epocale. Nu a fost nicio revoluţie şi ne vom da seama când vom vedea de ce au pierdut unii baroni gen Robu, Oprişan, poate şi de ce a pierdut Gabriela Firea, care nu e baron, sau Scripcaru la Braşov. Şi vom constata următorul lucru: în zonele în care a câştigat USR în bătălia cu baronii PNL, PSD-ul nu a contat. Deci avem de-a face cu un vot nu în favoarea USRPLUS, ci cu un vot împotriva primarului în exerciţiu care i-a nemulţumit pe cei din oraş nefăcând mare lucru. Este limpede că în marea majoritate a cazurilor am avut de-a face nu cu un vot politic la primării, ci cu un vot chiar pe primari”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că nu se poate vorbi de o schimbare, de o revoluţie atât timp cât a fost votat un mort sau Piedone la sectorul 5 al Capitalei.
“Nu s-a schimbat nimic la nivelul clasei politice şi a mentalităţii în condiţiile în care a fost votat un mort, un primar care îşi bătea fiica într-o înregistrare video, Piedone a câştigat la 5 deşi a fost o întreagă campanie că e responsabil de incendiul de la Colectiv. În multe situaţii, nemulţumirea faţă de primar a fost dublată şi de faptul că stat prea mult timp în funcţie. În cazul Vrancea, e un caz tipic. Totuşi, Marian Oprişan este de 30 de ani. Aici a fost greşeala lui Oprişan. El a şi fost sfătuit să nu mai candideze pentru că era deja foarte mult. Dovadă că nu a fost un vot anti-PSD este faptul că la Focşani, Ion Ştefan a fost învins de candidatul PSD”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că, acum, cel mai mare risc este să ne pierdem luciditatea şi să identificăm greşit problemele crezând că bate vântul schimbării sau avem de-a face cu o revoluţie.
“Cel mai mare risc acum este să ne pierdem luciditatea, să folosim cuvinte mari, ca şi în decembrie 89, revoluţie, reformă, schimbare, bate un vânt nou. Nu bate niciun vânt nou. A fost un vot al unor nemulţumiri ale cetăţenilor. În cazul Gabrielei Firea, nu a fost vot politic, dar pe ea a terminat-o povestea cu apa caldă. Deci tot o nemulţumire în legătură cu ce a făcut ea. Dacă facem acum o recapitulare, tot mandatul Gabrielei Firea a fost un mandat de bombăniri din partea populaţiei. Cel mai mare pericol în această perioadă este să identificăm greşit, senzaţionalist, şi exagerat şi romantic, revoluţionar, fenomenele. Nu este nicio revoluţie câtă vreme la Deveselu a câştigat un mort. Asta înseamnă că marea majoritate a populaţiei a votat pe ceea ce a făcut primarul sau nu a făcut”, a adăugat publicistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe