Proiectul privind OUG pentru modificarea legii alegerilor şi a funcţionării AEP, adoptată tacit la Senat

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege care prevede modificarea legilor pentru alegerea preşedintelui României, a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi modificarea funcţionării AEP. Proiectul mai prevede măsuri pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2019.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Proiectul privind OUG pentru modificarea legii alegerilor şi a funcţionării AEP, adoptată tacit la Senat

Senatul a adoptat tacit Legea pentru aprobarea Ordonnţei de urgenţă a Guvernului privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

Potrivit legii cu modificările şi completările ulterioare, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi de şefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, după caz, până la cel mai târziu cu 40 de zile sau înaintea datei votării.

Potrivit unui amendament admis de comisia juridică a Senatului şi de Comisia pentru Administraţie Publică, candidaţii independenţi care participă la alegeri, beneficiază şi ei de timpi de antenă la serviciile private de radio şi televiziune, contracost.

În forma iniţială a legii, doar partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio si televiziune, contra cost.

Amendamentul a fost admis cu unanimitate de voturi de membrii Comisiei juridice.

Totodată, în cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, formaţiunile politice care au propus candidaţi transmit Ministerului Afacerilor Externe, prin mijloace electronice, listele reprezentanţilor lor în secţiile de votare din străinătate, cuprinzând numele, prenumele şi codurile numerice personale ale titularului şi supleanţilor, însoţite de declaraţiile lor de acceptare. O formaţiune politică poate avea un titular şi doi supleanţi

Potrivit art. 44, alin 2, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vinerim votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12:00, şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Proiectul de lege a avut termenul de adoptare tacită pe data de 11 octombrie 2019 şi urmează să fie trimis la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici