- Home
- Coronavirus
- (09.04.2020, 12:35)
- Georgiana Dulgheru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 sau accelerează decesul pacientului
Medicii şi cercetătorii încep să determine factorii agravanţi, cei care duc la o deteriorare a stării de sănătate pentru pacienţii cu COVID-19, relatează BFMTV.
Urmărește
9068 afișări
Factorii agravanţi care accelerează decesul pentru pacienţii cu COVID-19
"Epidemia afectează pe toată lumea, este boala tuturor", a declarat miercuri dimineaţă, la BFMTV, Dr. Patrick Goldstein, şeful de urgenţă la Spitalul Universitar Lille amintind necesitatea respectării măsurilor de izolare pentru a combate coronavirusul.
Dar unele persoane sunt mai susceptibile să dezvolte cazuri severe de covid-19. Acum este o certitudine dobândită de lumea medicală care descoperă în fiecare zi elemente ale bolii.
"Este o boală pe care o descoperim pe măsură ce trece timpul” a spus profesorul Gilles Pialoux, şeful departamentului de boli infecţioase şi tropicale al spitalului Tenon din Paris. ”Este o boală care este mult mai complicat decât am crezut. Ea afectează mai multe organe, sistemul nervos, coagularea, inima, dă miocardită. "
Obezitate
Greutatea medie a persoanelor care mor din cauza coronavirusului este de 80 kg. Ştim acum că „riscul de a fi intubat este dublu - după ajustarea în funcţie de vârstă şi sex - pentru pacienţii care au obezitate severă”, indică pentru profesorul RMC Olivier Ziegler, endocrinolog şi nutriţionist la CHRU de Nancy. „Există un efect al dozei: cu cât masa corporală creşte, cu atât creşte riscul de a fi intubat şi ventilat”, continuă el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Potrivit primelor date din registrul naţional publicat de Le Monde, 83% dintre pacienţii cu coronavirus în terapie intensivă sunt într-adevăr supraponderali. „Riscul (de a dezvolta o patologie severă şi, prin urmare, de a fi internat în terapie intensivă) creşte cu excesul de greutate şi a obezitatea”, explică profesorul Ziegler.
El reaminteşte că în Franţa 1,3 milioane de francezi se află într-o situaţie de obezitate severă (indicele de masă corporală mai mare de 35) şi că 600.000 de francezi au un IMC, calculat prin împărţirea greutăţii la înălţimea pătrată, mai mare de 40.
Cercetătorii emit o ipoteză despre o astfel de consecinţă, făcând analogii cu gripa H1N1. Profesorul Ziegler citează ca factori explicativi „un răspuns imun mai slab la infecţii” la persoanele cu obezitate, „o stare de inflamaţie cronică, adică produce mai multe citokine”, care poate, în caz de supraproducţie, să producă defecţiuni organice. „Au complicaţii cronice care sunt direct legate de importanţa excesului de greutate şi care interferează cu respiraţia”, adaugă profesorul.
Vârsta
Acest lucru a fost un fapt de la începutul epidemiei. Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe de coronavirus. Pe 15 martie, Înaltul Consiliu al Sănătăţii Publice a stabilit o listă de pacienţi cu risc, inclusiv persoane cu vârsta peste 70 de ani. 3.237 rezidenţi în case de îngrijire medicală pentru varstnici sau alte instituţii medico-sociale au murit din cauza coronavirusului, din cele 10.328 de decese înregistrate în total în Franţa.
De-a lungul săptămânilor grupa de vârstă s-a schimbat pentru ca acum vorbim acum despre persoane cu vârsta peste 60 de ani ca fiind mai expuse riscului.
Conform punctului de presa publicat pe 2 aprilie de Santé Publique France, între 16 şi 29 martie, 35% dintre persoanele care beneficiază de terapie intensivă aveau vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani şi 22% peste 75 de ani. La decesele fără comorbiditate, adică fără prezenţa altor boli, toate persoanele aveau vârsta peste 65 de ani.
Vârsta medie a celor internaţi între 1 şi 31 martie a fost de 68 de ani. „Media varstei persoanelor în terapie intensivă este în jur de 60 de ani, deci sunt jumătate dintre pacienţii au mai puţin de 60 de ani”, reaminteşte acum profesorul Pialoux, precizând că pacienţii din spitalul Tenon aflati în terapie intensivă au între „30 şi 78 de ani” “.
Sexul
Potrivit profesorului Pialoux raportul este de 7 bărbaţi pentru 3 femei internate în terapie intensivă, adică persoane care au dezvoltat o formă severă de convid-19.
„Probabil există o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este folosită pentru a face să intre virusul în celule”, emite o ipoteză şeful serviciului bolilor infecţioase si tropicale de la spitalul Tenon din Paris.
Grupa sanguină
Tipul de sânge ar putea fi, de asemenea, un factor agravant. „Este aceeaşi cale (intrare pentru virus, nota editorului), explică profesorul Pialoux. Este enzima de conversie care este receptorul virusului şi a cărei reglare este dependentă de sex.”
Persoanele din grupul O + sunt mai puţin susceptibile să fie afectate, deoarece au cei mai mulţi anticorpi care ar putea avea un rol de blocare. Conform unui studiu chinezesc, realizat în Wuhan, din 1.775 de pacienţi infectaţi, grupul A a reprezentat 38% din populaţie faţă de 26% pentru grupul O chiar dacă populaţia totală cu a doua grupă sanguină este mai mare decât cea a primului, detaliază Le Monde.
Boli cronice
În lista persoanelor cu risc publicată la mijlocul lunii martie de către guvern şi care rămâne actuală, potrivit Direcţiei Generale de Sănătate contactată de BFMTV.com, figurează pacienţii cu antecedente cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, au o intervenţie cerebrală sau o intervenţie chirurgicală.
Persoanele cu boală respiratorie cronică sau boala renală cronică la dializă şi bolnavii de cancer aflaţi în tratament, sunt de asemenea expuşi riscului, la fel ca şi diabeticii dezechilibraţi pe insulină.
„Ştim că există factori de risc şi ştim că există unii factori mai agravanti decât alţii precum diabetul, spune profesorul Pialoux. Dar nu ştim de ce diabetul agraveaza mai mult decât bolile cardiovasculare, de exemplu".
Astfel, cea mai recentă evaluare epidemiologică publicată de Santé publique France arată că 62% dintre persoanele spitalizate în terapie intensivă sunt cazuri de co-morbiditate, adică la tulburările acute sau cronice se adaugă la simptomele covid-19.
Tutun
Comitetul naţional împotriva fumatului din Franţa (CNCT) a lansat la sfârşitul lunii martie un strigăt de alarmă, indicând că acum s-a confirmat că „fumătorii au un risc crescut de a contracta această boală şi de a dezvolta o formă serioasă”.
Un studiu publicat în jurnalul medical News England Journal of Medecine, pe baza datelor chinezeşti, specifică faptul că riscul pentru fumători de a dezvolta o formă severă de Covid-19 este crescut cu 50%. Şi chiar 130% pentru riscul de deces, comparativ cu nefumătorii.
Sursă foto: Profimedia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Ţara europeană care ar putea fi lovită cel mai rău de coronavirus: 66.000 de morţi până în august. Predicţia e contestată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe