De ce unii oameni care nu au avut Covid-19 ar putea avea deja imunitate

  • Un nou studiu, citat de CNN, arată că sistemul imunitar al unor persoane care nu au fost expuse la noul coronavirus ar putea avea o anumită familiaritate cu agentul patogen, putând contribui la reducerea severităţii bolii dacă acea persoană se infectează
  • Aproape fiecare persoană din lume a intrat în contact cu un coronavirus. Aceasta explică prezenţa limfocitelor T, reactive la virus, şi la persoane sănătoase.
  • Nu se cunoaşte încă impactul concret pe care aceste celule l-ar putea avea asupra evoluţiei bolii, dar există speranţa ca studiile viitoare să aducă lumină în acest sens.
Urmărește
19131 afișări
Imaginea articolului De ce unii oameni care nu au avut Covid-19 ar putea avea deja imunitate

Profimedia

Studiul publicat miercuri în revista „Nature” a constatat că dintr-un eşantion de 68 de adulţi sănătoşi din Germania, care nu au fost expuşi la coronavirus, 35% au avut în sânge limfocite T, care au fost reactive la virus, relatează CNN. 

Limfocitele T fac parte din sistemul imunitar şi ajută la protejarea organismului de infecţie. Reactivitatea celulelor T sugerează că sistemul imunitar ar fi putut avea o experienţă anterioară în lupta împotriva unei infecţii similare, putând folosi această memorie pentru a ajuta organismul în lupta împotriva unei noi infecţii.

Cum ar putea deci sistemul imunitar al unor persoane care nu au avut niciodată Covid-19 să aibă limfocite T reactive? Acestea au fost „probabil dobândite în infecţii anterioare cu coronavirusuri endemice”, au scris în noul studiu cercetători de la diferite instituţii din Germania şi Regatul Unit. Folosirea acestei memorii a limfocitelor T de la o altă infecţie similară pentru a răspunde la o nouă infecţie se numeşte „reactivitate încrucişată”.

Noul studiu a implicat analiza probelor de sânge de la 18 pacienţi cu covid-19, cu vârste cuprinse între 21 şi 81 de ani, şi de la donatori sănătoşi, cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani, care trăiesc în Germania. Studiul a constatat că au fost detectate celule T reactive la coronavirus la 83% dintre pacienţii cu covid-19.

Şi deşi cercetătorii au descoperit şi la donatori sănătoşi celule T cu reactivitate încrucişată pre-existentă, au afirmat că impactul pe care aceste celule l-ar putea avea asupra evoluţiei unei boli Covid-19 rămâne încă necunoscut.

„Ştim, de exemplu, că copiii şi adulţii mai tineri sunt relativ cruţaţi de consecinţele grave ale acestei boli şi cred că o ipoteză ar putea fi aceea că celulele T preexistente pot fi mult mai numeroase sau mai active la grupele de vârstă mai tânără decât la grupele de vârstă mai înaintată”, a spus Dr. Amesh Adalja, de la Universitatea Johns Hopkins.

Adalja a adăugat că nu a fost surprins să vadă această reactivitate încrucişată a celulelor T la participanţii la studiu care nu au fost expuşi la noul coronavirus, numit SARS-CoV-2. „SARS-CoV-2 este al şaptelea coronavirus uman care a fost descoperit, iar patru dintre coronavirusurile umane sunt ceea ce noi numim coronavirusuri dobândite în comunitate, iar aceştia patru sunt responsabili pentru 25% dintre răcelile noastre comune”, a afirmat dr. Adalja.

„Aproape fiecare persoană din lume a avut de a face cu un coronavirus, şi din moment ce toate fac parte din aceeaşi familie, o anumită imunitate reactivă încrucişată cu siguranţă se dezvoltă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici