- Home
- Coronavirus
- (26.02.2021, 07:17)
- Alexandra Vasile
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Matei Balş este spital COVID-19 de un an. Dr. Adrian Marinescu: „Acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”
- Medicii de la Institutul Matei Balş au tratat primii pacienţi infectaţi cu COVID-19.
- Spitalul a avut perioade când a atins capacitatea maximă de internaţi.
- După incendiul din pavilionul cinci au rămas cu o treime de paturi în minus.
- Medicii care tratează pacienţii se ocupă şi de vaccinarea celor care au învins lupta cu boala.
Urmărește
1886 afișări
Matei Balş este spital suport COVID-19 de un an. „Acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”
Institutul Matei Balş se ocupă de pacienţi cu COVID-19, de un an. Cadrele medicale de aici au spart barierele şi au stat cel mai aproape de virus. Au fost acolo pentru fiecare om în nevoie de tratament, de îngrijire medicală, de oxigen. Oameni care au petrecut un an printre coronavirus şi tulpinile lui.
„Au fost atât de imprevizibile situaţiile, erau atât de puţine lucruri pe care le ştiam la început, încât cred că pentru noi toţi, sigur pentru noi personalul medical în primul rând pentru că am trăit toate aceste evenimente în Institut, dar acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.
„Ştim unele lucruri, ştim cum să abordăm situaţia, ştim cum să transmitem poate mai bine calmul către pacient”, a continuat acesta.
Au muncit la foc automat, fără timp liber sau pauze de ţigară şi, de multe ori, fără odihnă. S-au plimbat încontinuu printre paturile bolnavilor şi i-au îngrijit aşa cum au ştiut mai bine. Au stat zile în şir îmbrăcaţi în cosmonauţi şi şi-au văzut familiile foarte rar. Cam aşa a arătat ultimul an din vieţile cadrelor medicale de la Institutul Matei Balş, spitalul care şi-a deschis uşile pentru toate cazurile grave de coronavirus de la primele cazuri până în prezent.
„A fost o perioadă lunile trecute când am avut un număr extrem de pacienţi, camera de gardă era plină. Până acum am avut foarte multe cazuri, cu mici variaţii, dar în permanenţă am avut o presiune mare, nu numai noi, toate spitalele din circuitul covid. În momentul de faţă e mai bine, numai că există o creştere, creşte uşor numărul de cazuri, dare e o creştere constantă”, a spus dr. Adrian Marinescu.
Spiritul de echipă a fost un factor foarte important pentru cadrele medicale. Au fost uniţi şi s-au ajutat între ei. Viaţa profesională, însă, i-a făcut pe medici să ajungă foarte puţin timp acasă, la familie.
„Acasă ajungeai doar să dormi, să nu faci nimic altceva şi a fost o perioadă grea şi chiar dacă familia a înţeles, la un moment dat, şi ei ajung să obosească să-şi pună problema că nu se mai termină”, a mai spus medicul.
Apele nu sunt mai liniştite nici după un an de aglomeraţie în spital. După incendiul de luna aceasta din pavilionul cinci, spitalului îi lipsesc o treime din paturi, iar acum medicii care tratează pacienţii infectaţi cu COVID-19 se ocupă şi de vaccinarea celor care au trecut de virus. Spitalul are şi caravane mobile pentru persoanele care nu se pot deplasa către centrele de vaccinare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Coronavirus în România LIVE UPDATE 26 februarie. Aproape 4.000 de cazuri noi COVID-19. Bilanţ complet
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România