- Home
- Coronavirus
- (04.12.2020, 20:29)
- Magda Gheorghiţă , Ilinca Nazarie , Petronela Axinte , Alexandra Vasile
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Probleme din strategia de vaccinare anti COVID-19. Cum asigurăm cadrul legal?
- Strategia de vaccinare a fost publicată în Monitorul Oficial.
- Avem nevoie de cadru legal pentru mai multe acţiuni strategice.
- Este posibil ca primele doze de vaccin să ajungă în România la începutul lunii ianuarie.
Urmărește
3457 afișări
Strategia de vaccinare publicată în Monitorul Oficial ne arată că avem nevoie de cadru legal pentru mai multe acţiuni strategice. Nu putem începe vaccinarea fără o lege care va stabili cum se fac recrutările celor care vor face vaccinarea şi cum vor fi ei plătiţi şi nici fără o lega care va stabili clar cum vor fi despăgubiţi cei care sunt vaccinaţi şi au posibile reacţii adverse. Suntem în prag de alegeri, activitatea parlamentară este întreruptă şi avem un guvern cu atribuţii limitate. Iar primele doze de vaccin este foarte posibil să ajungă încă de la începutul lui ianuarie. Se poate crea acest cadru până atunci?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„În strategia de vaccinare am prevăzut elaborarea unui mecanism de protecţie a persoanelor care, în anumite cazuri, ar putea, invitabil, să dezvolte nişte reacţii adverse majore. Sunt date pe care în momentul de faţă le analizăm cu grupurile de experţi”, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Trebuie să mai ştii că de buna funcţionare a campaniei de vaccinare vor fi responsabile tot instituţiile care s-au ocupat de gestionarea pandemiei. Vorbim despre prefecturi, centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi DSP-uri, care, ştii şi tu, sunt demult depăşite de anchetele epidemiologice.
„Este datoria noastră să găsim personal pentru ambele acţiuni. În principiu, personalul care face anchete epidemiologice nu va fi implicat în vaccinare, iar în anumite momente, dacă vorbim de colegii care ţin de medicina şcolară, vom vedea în ce direcţie e important să îi alocăm”, a declarat Flavius Cioca, director DSP Timiş.
Modul în care experţii au organizat prioritizarea vaccinării strârneşete şi nemulţuri. Bolnavii cronici, de exemplu, care sunt peste patru milioane în România.
„Suntem de acord ca în etapa 1 toate cadrele medicale, medicii, să fie vaccinaţi şi în aceeaşi etapă, concomitent, să fim şi noi, pacienţii cronici, vaccinaţi. Altfel, împrăştierea acestui virus va fi în continuare făcută de pacienţii care se infectează foare uşor, adică pacienţii cronici”, afirmă Cezar Irimia, bolnav cronic, reprezentant APCR.
Îţi mai atrag atenţia la un detaliu. Cei din sistemul de învăţământ apar pe listă abia în etapa a doua. Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, îţi spune că dacă şcolile s-ar redeschide în ianuarie, cadrele didactice ar trebui şi ele imunizate odată cu cei din sistemul sanitar.
„Eu cred că este puţin hazardat să ne gândim că cadrele didactice ar putea fi în valul doi. Am spus şi susţin ideea că dacă vom da drumul la şcoli în luna ianuarie cadrele didactice, alături de cele medicale, vor trebui să aibă prioritate la vaccinare”, susţine Laviniu Lăcustă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36