Progesteronul, „arma secretă” împotriva COVID-19? Ipoteza cercetătorilor americani despre hormonul sexual feminin

  • Hormonii sexuali feminini ar putea să îi ajute pe bărbaţi în lupta cu boala COVID-19.
  • Este o ipoteză a cercetătorilor americani, care au remarcat că boala a ucis mai mulţi bărbaţi decât femei.
  • Două studii clinice sunt în desfăşurare în acest sens, unul în Los Angeles şi unul în New York.
Urmărește
3651 afișări
Imaginea articolului Progesteronul, „arma secretă” împotriva COVID-19? Ipoteza cercetătorilor americani despre hormonul sexual feminin

Sursa: Hepta

Bărbaţii prezintă mai multe probabilităţi decât femeile de a fi ucişi de COVID-19, boala provocată de virusul SARS-CoV-2. Indiferent de ţările de provenienţă, în cazul femeilor, sunt mai mari probabilităţile ca boala să aibă simptome mai uşoare şi ca acestea să aibă şanse crescute de supravieţuire.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii americani au decis să încerce să trateze bărbaţii diagnosticaţi cu COVID-19 cu hormonii sexuali feminini.

Începând de săptămâna viitoare, specialiştii de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles vor oferi unor bărbaţi diagnosticaţi cu COVID-19, pe o perioadă limitată, progesteron, un hormon sexual feminin, în cadrul unui studiu clinic. Progesteronul este cunoscut a avea proprietăţi antiinflamatorii şi de prevenire a reacţiilor exagerate dăunătoare ale sistemului imunitar.

Săptămâna trecută, într-un studiu similar, specialiştii de la şcoala de medicină din cadrul Universităţii Stony Brook, din Long Island, New York, au început să trateze cu estrogen bărbaţi diagnosticaţi cu COVID-19, într-un efort de a le întări sistemul imunitar.

"Este o diferenţă izbitoare între numărul bărbaţilor şi al femeilor de la terapie intensivă şi în mod clar bărbaţii se simt mai rău", a declarat Sara Ghandehari, pneumolog şi medic la secţia de terapie intensivă a Spitalului Cedars-Sinai, principalul autor al studiului. Aceasta a mai spus că 75% dintre pacienţii de la terapie intensivă şi dintre cei care au nevoie de suport respirator sunt bărbaţi.

Inclusiv femeile însărcinate, care de obicei au un sistem imunitar mai vulnerabil, dar au în organism niveluri ridicate de progesteron şi estrogen, au simptome mai uşoare, potrivit nztimes.com.

Totuşi, unii experţi care studiază diferenţele dintre sexe şi asocierile cu sistemul imunitar recomandă prudenţă. Motivul este acela că, deşi femeile de vârsta a treia diagnosticate cu COVID-19 par a avea mai multe şase de supravieţuire comparativ cu bărbaţii din aceeaşi tranşă, în cazul lor, nivelul de hormoni feminini este redus dramatic după menopauză.

Medicul Sharon Nachman, principalul autor al studiului desfăşurat în New York, spune că diferenţele între cele două sexe s-au făcut remarcate de la începuturile pandemiei. Datele venite din China, unde a apărut noul coronavirus, indicau acelaşi lucru, dar diferenţa a fost explicată printr-un număr mai ridicat al fumătorilor în rândul bărbaţilor.

Aceleaşi diferenţe au fost remarcate în Italia şi în New York City, unde numărul bărbaţilor care au decedat din cauza COVID-19 a fost aproape dublu comparativ cu cel al femeilor.

Cercetătorii care studiază diferenţele între sexe spun că sunt implicaţi, de fapt, atât factori biologici care ţin de imunitate, cât şi de comportament. Numărul bărbaţilor care fumează este mai mare decât al femeilor aproape peste tot. De asemenea, bărbaţii prezintă mai mari probabilităţi să nu îşi spele mâinile. Femeile par a avea un sistem imunitar mai puternic, dar cauzele pentru diferenţe sunt complexe şi multiple şi hormonii sunt doar un aspect din tabloul general.

Pentru studiul din New York vor fi recrutaţi 110 pacienţi, diagnosticaţi cu sau presupuşi a avea COVID-19, care nu au nevoie de suport respirator.

Şi dacă la studiul din New York sunt acceptate şi femei cu vârste peste 55 de ani, având în vedere nivelul mai scăzut de hormoni feminini, pentru testele de la Los Angeles vor fi recrutaţi doar bărbaţi, 40, jumătate dintre ei fiind în grupul de control. Sunt excluşi pacienţi cu anumite boli, de exemplu, cu un istoric de cheaguri sangvine.

Cercetătorii din Los Angeles se bazează mai degrabă pe progesteron pentru că hormonul reduce nivelul celulelor care provoacă inflamaţii şi îl creşte pe cel al celor care luptă cu fenomenul, reducând, de exemplu, probabilitatea de sindrom de detresă respiratorie acută.

Ambii hormoni sunt în principiu siguri, mai ales folosiţi pe perioade scurte. Participanţii au fost avertizaţi asupra unor efecte secundare precum tensiune în ţesutul mamar şi bufeuri. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici