Propunerea ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber a fost respinsă de Organizaţia Mondială a Comerţului, după ce UE, Marea Britanie şi SUA şi-au exprimat dreptul de veto

Ţările bogate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au blocat miercuri o cerere formulată de peste 80 de ţări, sarace sau în curs de dezvoltare, pentru a renunţa la drepturile de brevet într-un efort de a stimula producţia de vaccinuri COVID-19 pentru ţările sărace.

Urmărește
1943 afișări
Imaginea articolului Propunerea ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber a fost respinsă de Organizaţia Mondială a Comerţului, după ce UE, Marea Britanie şi SUA şi-au exprimat dreptul de veto

Propunerea ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber a fost respinsă de Organizaţiei Mondiale a Comerţului , după ce UE, Marea Britanie şi SUA şi-au exprimat dreptul de veto

Africa de Sud şi India şi-au reînnoit oferta de a renunţa la regulile acordului OMC privind aspectele de proprietate intelectuală (TRIPS), o acţiune care ar putea permite altor producători să aibă acces la reţeta vaccinului şi să poată să îl producă.

Africa de Sud a susţinut că actualul sistem TRIPS nu funcţionează, subliniind eşecul de a asigura medicamente necesare în timpul pandemiei HIV / SIDA care a dus la cel puţin 11 milioane de decese în africane, relatează Reuters.

Propunerea Africii de Sud şi Indiei a fost susţinută de zeci de ţări în mare măsură în curs de dezvoltare la OMC, dar a fost respinsă inclusiv de Marea Britanie, Elveţia, UE şi Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

Ţările care s-au opus susţin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea şi inovarea şi că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creştere bruscă a ofertei de vaccinuri. Acestea susţin argumentul Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, cu sediul în Elveţia, potrivit căruia reducerea rentabilităţii companiilor este un factor de descurajare a inovaţiei.

În cea de-a opta discuţie pe această temă, de când a fost ridicată pentru prima dată în octombrie, Consiliul TRIPS al OMC a petrecut trei ore dezbateri, dar nu a reuşit să fie de acord. Propunerile trebuie susţinute printr-un consens al celor 164 de membri ai OMC pentru a fi adoptate.

Problema va fi analizată din nou în aprilie, înainte de următoarea reuniune programată a Consiliului TRIPS din 8-9 iunie.

Ngozi Okonjo-Iweala, care a devenit director general al OMC la 1 martie, a numit discuţiile TRIPS „extrem de importante”, dar a spus că guvernele şi întreprinderile trebuie să acţioneze acum pentru a creşte producţia, în special pe pieţele emergente.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici