Remdesivir, glonţul de aur care lipseşte din schema de tratament anti Covid

  • Protocolul oficial de tratament anti Covid 19 aprobat de Ministerul Sănătăţii a rămas neschimbat. Nu toţi pacienţii bolnavi de Covid au acces la antiviralul Remdesivir
  • SUA a cumpărat stocurile de Remdesivir pentru următoarele 3 luni
  • CEO Terapia Cluj: 10 producători au drept de fabricaţie pentru Remdesivir
  • Un studiu recent arată că Remdesivir reduce în procent mare riscul de mortalitate în cazul pacienţilor infectaţi
Urmărește
8977 afișări
Imaginea articolului Remdesivir, glonţul de aur care lipseşte din schema de tratament anti Covid

Remdesivir, glonţul de aur care lipseşte din schema de tratament anti Covid

Aşa cum ai aflat deja, tratamentul ideal împotriva Covid 19 nu există. La ora actuală medicii folosesc diferite medicamente concepute pentru alte afecţiuni. Ele sunt trecute într-un protocol de tratament  publicat în martie în Monitorul Oficial, care, între timp, nu s-a schimbat. 

Astfel, dacă în fazele asimptomatice nu este recomandat un tratament, în formele uşoare, medii şi severe sunt trecute mai multe medicamente pe care medicii le dau în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacienţilor:  paracetamol, anticoagulante, Lopinavir/Ritonavir (Kaletra),hidroxiclorochină, remdesivir şi tocilizumab. Medicii mai folosesc însă şi dexametazona, un antiinflamator care reduce rata mortalităţii pacienţilor, aşa cum arată studii recente. 

Remdesivir-ul este însă singurul medicament antiviral care a primit o autorizaţie de comercializare condiţionată de către UE pentru tratarea formelor severe de Covid 19. O reală problemă este legată de accesul la acest medicament. SUA a cumpărat deja stocurile disponibile pentru acest medicament pentru următoarele 3 luni.

În România tratamentul a ajuns în cantitate foarte mica, pentru uz de ultimă instanţă,  în cazul unor pacienţi în stare gravă.  Alte doze, puţine la număr, vor ajunge prin intermediul studiului Solidarity, desfăşurat de OMS în 40 de ţări. Autorităţile trebuie să obţină cât mai repede acest tratament prin mecanisme europene, mai ales că medicamentul va fi produs curând de alţi 10 producători din 3 ţări.

Un studiu recent făcut de Gilead, compania care produce Remdesivir, arată că antiviralul a redus cu 62% riscul de mortalitate în cazul a 312 pacienţi infectaţi, aflaţi în stare gravă.

Dr. Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara

”Am avut o perioadă scurtă cu Remdesivir, pe program compasional la terapie intensivă, dar nu am avut foarte multă experienţă pe acest medicament”. 

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj:”Este un medicament aflat sub patent, pentru Remdesivir producătorul a dat dreptul de fabricaţie la alţi 10 producători din India, Pakistan şi Egipt , aceste ţări au unele dintre cele mai competitive fabrici de medicamente din lume”.

Prof. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat: ”Prin Solidarity va ajunge în România, nu ştiu dacă a ajuns şi fizic, este o formă de acces la medicaţie, dar ea nu poate să trateze decât câteva cazuri grave de obicei, şi se şi păstrează Remdesivirul pentru cazurile grave, având în vedere că nu există o disponibilitate la nivel global”.

Iată ce a spus şi Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală:

”Legat de hidroxiclorochină, după cum am văzut în ultimul timp, este utilă hidroxiclorochina şi este folosită în continuare, sunt şi date europene, şi date din SUA”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici