La întrebarea “Dumneavoastră personal sunteţi mai degrabă îngrijorat sau nu de direcţia în care se îndreaptă ţara?”, 82% dintre cei intervievaţi au răspuns “da”. Cu privire la modul în care au acţionat autorităţile pentru a proteja cetăţenii, 45% s-au arătat nemulţumiţi.
“Cine credeţi că este principalul vinovat pentru lipsa de prevenţie?” a fost următoarea întrebare, iar răspunsurile au arătat următoarele:
Decidenţii politici din Guvern- 40%
Românii veniţi din Diaspora- 20%
Cetăţenii- 18%
Preşedintele-4%
Experţii din domeniul medical- 4%
Nu pot aprecia-14%
Chestionaţi dacă sunt de părere că virusul a apărut prin transferul de la animale la om sau a fost creat în laborator, 52% sunt de părere că noul coronavirus a fost creat în laborator şi doar 14% cred în transferul de la animal la om.
“Dumneavoastră personal credeţi că Uniunea Europeană putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa?” -74% cred că Da, în timp ce 18% au răspuns negativ.
Totodată, 46% dintre cei intervievaţi nu sunt mulţumiţi de ajutorul acordat de Uniunea Europeană României pentru eradicarea virusului.
Legat de viitorul Uniunii Europene, 38% cred că UE va rămâne în aceeaşi alcătuire şi după ce pandemia va fi eradicată, în timp ce 24% sunt pesimişti legat de modul în care va arăta UE.
“În opinia dumneavoastră care este ţara de la care aşteptaţi ajutor în vederea eradicării pandemiei din România?”, a fost următoarea întrebare.
Răspunsurile:
China- 22%
UE-14%
SUA-10%
Germania-6%
Să ne ajutăm singuri-17%
49% sunt foarte speriaţi că se vor infecta cu COVID-19, iar 45% de criza economică ce se pare că va urma. Şapte procente nu au răspuns la îmtrebare.
Chestionaţi dacă au încredere în sistemul sanitar din România, 58% au spus “mai degrabă am încredere”, iar 34% – “mai degrabă nu am încredere”.
Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 28 –29.03.2020, pe un eşantion de 950 de subiecţi. Marja de eroare 3,2%, iar metoda folosită o reprezintă interviurile telefonice.