Testele pentru cel mai aşteptat vaccin anti Covid, produs de Oxford Astra Zeneca, au fost oprite temporar

  • Faza 3 a testelor clinice pentru vaccinul anti Covid produs de Oxford Astra Zeneca sunt oprite temporar
  • Specialiştii care lucrează la vaccin spun că unul dintre participanţii la studiu are efecte adverse
  • Dagoş Damian: Cred că este vorba despre un regres temporar, testele se vor relua
  • La ora actuală, în lume, nouă vaccinuri anti Covid sunt în faza 3 a testelor clinice
Urmărește
3329 afișări
Imaginea articolului Testele pentru cel mai aşteptat vaccin anti Covid, produs de Oxford Astra Zeneca, au fost oprite temporar

FOTO: Profimedia

Ştii deja că vaccinul produs de Astra Zeneca împreună cu experţi de la Universitatea Oxford este printre primele vaccinuri  anti Covid 19 care ar putea ajunge pe piaţă.

În el oamenii de pretutindeni şi lumea medicală îşi pun mari speranţe. 

După ce a trecut însă cu bine de fazele 1 şi 2 ale testelor clinice, vaccinul întâmpină probleme fix în faza 3 a, cea în care vaccinul este testat pe 30.000 de oameni în SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Această fază este esenţială, pentru că experţii stabilesc siguranţa vaccinului, dată de efectele adverse pe care acesta le poate avea.

Practic, faza 3 de testare este acum oprită, dar, atenţie, doar temporar. De ce? Pentru că un singur participant la studiu a avut efecte adverse, descrise de experţi ca fiind o "boală inexplicabilă". Ei nu ne spun însă despre ce efecte adverse este vorba concret.

Cert este că studiul ar putea reporni în câteva zile, şi că persoana care s-a îmbolnăvit după ce a primit acest vaccin îşi va reveni curând. În lume, la ora actuală, 9 vaccinuri au intrat în faza 3 a testelor clinice. În cursă sunt înscrise, printre alte vaccinuri, şi vaccinul rusesc, şi cele de la companiile americane Moderna şi Pfizer. 

Iată ce-ţi spun specialiştii noştri despre cel de la Astra Zeneca: 

„Studiile clinice pe vaccinuri durează de obicei mai mult decât durează cele pentru tratamente. Acum, ce s-a întâmplat cu acest vaccin, eu bănuiesc că e vorba despre un regres temporar, o situaţie care trebuie clarificată, după care testele se vor relua. Şi dacă mai aşteptăm 6 luni, un an, până apar mai multe vaccinuri, este la fel de bine, vorbim de un orizont de timp de un an jumate, doi ani, din momentul în care virusul a fost analizat”, este de părere Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor de Medicamente din România.

„Unul dintre incidentele care pot să apară frecvent se referă la posibilitatea unei apariţii a unui eveniment medical nedorit în rândul unora dintre persoanele care participă la studiu, fapt care este foarte frecvent în studii, pentru că aceste evenimente medicale pot să aibă legătură sau pot să nu aibă legătură cu produsul medicamentos sau vaccinul respectiv. Se poate întâmpla ca o persoană care a fost inclusă în studiu şi care să fi fost perfect sănătoasă anterior să dezvolte o apendicită acută sau o pancreatită acută su alte afecţuni care oricum ar fi apărut în condiţii de normalitate. În acest moment s-a suspendat temporar până în momentul în care se va obţine o infirmare sau o confirmare a legăturii de cauzalitate între vaccinul respectiv şi apariţia acestui eveniment nedorit”, spune şi Dr. Gindrovel Dumitra, preşedintele Comitetului de Vaccinologie al SNMF.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici