Tinerii nu vor primi, cel mai probabil, vaccinul împotriva noului coronavirus până în anul 2022, întrucât focusul va fi imunizarea cadrelor medicale şi a vârstnicilor. Regulile de distribuire ale vaccinului nu sunt încă definite, dar este clar că grupurile de risc vor rămâne o prioritate, după cum a declarat doctorul Soumya Swaminathan, din partea OMS.
”Oamenii sunt de părere că dacă avem vaccinul gata în ianurie, ne vom vaccina cu toţii şi totul va reveni la normal, dar nu va fi aşa. Cu puţin noroc, poate vaccinul va fi eficient, dar imunizarea cadrelor medicale şi a bătrânilor va fi prioritară”, a adăugat Soumya Swaminathan.
La fel ca şi cei de la OMS, şi în SUA Departamentul de Prevenţie şi Control pregăteşte un set de reguli conform cărora se va distribui vaccinul. Cel mai probabil, aceste reguli vor fi diferite de cele ale OMS-ului.
SUA a securizat milioane de doze de vaccin, de la şase companii care au în derulare proiecte de cercetare. Specialiştii americani au declarat că în SUA, până în primăvara anului 2021, cel mai probabil fiecare cetăţean american se va putea vaccina. Însă, prioritare în procesul de vaccinare rămân grupurile de risc. Cei de la OMS au avertizat că securizarea dozelor de vaccin, aşa cum au făcut SUA şi China, este periculoasă. Directorul General OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit fenomenul ”naţionalismul vaccinurilor”.
Anunţul celor de la OMS vine la câteva zile distanţă după ce Johnson&Johnson a anunţat că vor opri, pentru moment, testările pentru vaccinul lor anti COVID-19, din motive de siguranţă. Şi testările pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca s-au oprit în urmă cu o lună şi încă nu au fost reluate.