Ugur Sahin nu susţine vaccinarea obligatorie, dar avertizează: „O persoană poate infecta până la 8 persoane care nu au imunitate”

  • BioNTech a dezvoltat unul dintre cele mai utilizate vaccinuri împotriva Covid-19.
  • Ugur Sahin spune că vaccinul dezvoltat de BioNTech are o eficacitate de aproximativ 89% împotriva bolii simptomatice a variantei Delta, la două săptămâni după vaccinarea completă.
Urmărește
1558 afișări
Imaginea articolului Ugur Sahin nu susţine vaccinarea obligatorie, dar avertizează: „O persoană poate infecta până la 8 persoane care nu au imunitate”
Fondatorul BioNTech, firma care a dezvoltat unul dintre cele mai utilizate vaccinuri împotriva Covid-19, Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a vorbit despre obligativitatea vaccinarii pentru a face faţă variantei Delta. 
 
Persoanele care nu se vaccinează „se vor infecta, cel mai probabil, cu virusul, care devine din ce în ce mai contagios,” spune Ugur Sahin. 
 
„Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infectare de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată poate infecta până la 8 persoane care nu au imunitate”, avertizează el, potrivit Le Figaro,.
 
În acest context, Ugur Sahin susţine că vaccinarea este deosebit de utilă, dar nu ar trebui să fie obligatorie.
 
„În opinia mea, ca medic şi om de ştiinţă, dacă ar fi obligatorie ar putea avea efectul opus,” a adăugat Ugur Sahin. 
 
Mai degrabă, cercetătorul pledează pentru o abordare bazată pe transparenţă şi educaţie, pentru a convinge populaţia de beneficiile vaccinării.
 
Pe măsură ce varianta Delta se răspândeşte rapid în Europa, Ugur Sahin şi soţia sa Özlem Tureci spun că fac „teste de laborator pentru a vedea dacă serul administrat unei persoane este capabil să o protejeze şi împotriva noilor variante”. 
 
Vaccinul dezvoltat de BioNTech „are o eficacitate de aproximativ 89% împotriva bolii simptomatice a variantei Delta, la două săptămâni după vaccinarea completă”, subliniază Ugur Sahin, care citează rezultatele unui studiu britanic. 
 
Cu toate acestea, protecţia anticorpilor poate scădea în timp, dar scutul oferit de „celulele T este mult mai stabil”. „Trebuie să dureze mai mult, poate chiar ani de zile”, spune cercetătorul.
 
Un prim lot de vaccin adaptat la varianta Delta va fi dezvoltat de BioNTech, în câteva săptămâni. Testele clinice ar trebui să înceapă în august, precizează Özlem Tureci. „Un proces adaptat face posibilă fabricarea unui nou vaccin în termen de o sută de zile”, spune Ugur Sahin. 
 
BioNTech urmăreşte mutaţiile virusului şi intenţionează să producă şase miliarde de doze de vaccin între 2021 şi 2022.
 
„Nu ar trebui să vă fie frică de varianta Delta, dar poate fi nevoie de încă un rapel pentru a întări apărarea imună împotriva acestei tulpini mai contagioase,” afirmă Özlem Tureci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici