Varianta Delta a coronavirusului este un pericol iminent, dar tulpina Lambda este monitorizată acum de experţi. Ce este varianta Lambda

  • Varianta Lambda, sau „C.37”, s-a răspândit rapid în America de Sud, în special în Peru, unde cele mai vechi probe documentate ale virusului datează din august 2020.
  • OMS a menţionat în raportul său din 15 iunie că varianta lambda a fost detectată în 29 de ţări, teritorii sau zone din cinci regiuni ale organizaţiei.
  • Până pe 24 iunie, varianta Lambda fusese detectată în 26 de ţări, conform datelor Public Health England.
Urmărește
3251 afișări
Imaginea articolului Varianta Delta a coronavirusului este un pericol iminent, dar tulpina Lambda  este monitorizată acum de experţi. Ce este varianta Lambda

Varianta Delta a coronavirusului este un pericol iminent, dar tulpina Lambada este monitorizată de experţi. Ce este varianta Lambada

În timp ce lumea se luptă încă cu răspândirea rapidă a variantei delta, care a uzurpat varianta alfa în termeni de transmisibilitate şi potenţialul de a provoca spitalizări la persoanele nevaccinate, există acum o nouă variantă pe care experţii o monitorizează: varianta lambda, scrie CNN.

La peste 18 luni de la izbucnirea pandemiei Covid-19 lumea este obişnuită să afle despre noile variante ale virusului de până acum.

Unele mutaţii ale virusului, cum ar fi varianta alfa şi varianta delta - descoperite mai întâi în Marea Britanie şi, respectiv, în India - s-au dovedit mai transmisibile decât variantele anterioare ale virusului şi au continuat să domine la nivel global. Ori de câte ori apare o nouă variantă a coronavirusului, oamenii de ştiinţă o urmăresc cu atenţie.

Ce este varianta lambda?

Varianta lambda, sau „C.37”, s-a răspândit rapid în America de Sud, în special în Peru, unde cele mai vechi probe documentate ale virusului datează din august 2020.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a semnalat-o doar ca o „variantă de interes” la 14 iunie anul acesta, deoarece cazurile s-au răspândit în mod semnificativ.

În raportul său de la mijlocul lunii iunie, OMS a raportat că „lambda a fost asociată cu rate substanţiale de transmitere comunitară în mai multe ţări, cu o prevalenţă în creştere în timp, concomitent cu o incidenţă crescută a Covid-19” şi că ar fi efectuate mai multe investigaţii.

OMS a menţionat în raportul său din 15 iunie că varianta lambda a fost detectată în 29 de ţări, teritorii sau zone din cinci regiuni ale organizaţiei, dar că are o prezenţă mai puternică în America de Sud.

Autorităţile din Peru au raportat că 81% din cazurile Covid-19 secvenţiate din aprilie 2021 au fost asociate cu lambda. Argentina a raportat o creştere a prevalenţei lambda începând cu a treia săptămână din februarie 2021, iar între 2 aprilie şi 19 mai 2021, varianta a reprezentat 37% din cazurile Covid-19”, a menţionat OMS.

Între timp, în Chile, prevalenţa lambda a crescut de-a lungul timpului, reprezentând 32% din cazurile raportate în ultimele 60 de zile, a spus OMS, adăugând că varianta circulă în cu rate similare cu varianta gamma, dar că a depăşit varianta alfa în perioada menţionată.

Până pe 24 iunie, varianta lambda fusese detectată în 26 de ţări, conform datelor Public Health England. Printre acestea se numără Chile, Argentina, Peru, Ecuador, Brazilia şi Columbia, precum şi SUA, Canada, Germania, Spania, Israel, Franţa, Marea Britanie şi Zimbabwe, printre altele.

OMS şi alte organisme de sănătate publică încearcă să înţeleagă cum se compară varianta cu alte tulpini ale virusului, inclusiv dacă acesta ar putea fi mai transmisibil şi mai rezistent la vaccinuri.

La mijlocul lunii iunie, OMS a spus că „lambda poartă o serie de mutaţii cu implicaţii fenotipice suspecte, cum ar fi o potenţială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpi neutralizanţi”.

În continuare, sunt necesare studii despre eficacitatea vaccinurilor actuale asupra variantei, în special cele folosite în occident. De menţionat că există un semn de întrebare legat de eficacitatea vaccinurilor produse în China asupra lambda, în condiţiile în care Brazilia, Chile şi Peru au folosit din plin Sinovac sau Sinopharm.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici