- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.04.2019, 07:44)
- Catalina Murea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
26 aprilie: Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl
Data de 26 aprilie marchează Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani.
Urmărește
626 afișări
26 aprilie: Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl
Istoric Cernobîl
Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată.
Primele informaţii despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autorităţile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiaţie din Europa cu direcţia vântului, au anunţat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deşi autorităţile sovietice efectuau operaţiuni de urgenţă, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei şi nici amploarea acesteia în totalitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.
Stabilirea zilei de comemorare
Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, la patru ani de la accident. Pe 21 decembrie 1990, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia 45/190, care făcea apel la cooperare internaţională cu privire la rezolvarea efectelor catastrofei şi diminuarea consecinţelor socio-economice şi radiologice ale catastrofei. La scurt timp după adoptare, organizaţia internaţională a creat un grup de lucru între agenţii, menit să coordoneze eforturile de redresare.
În 1991, organizaţia a creat Fondul Fiduciar Cernobîl, menit să ajute victimele accidentului nuclear. În prezent, acesta se află sub administrarea Oficiului pentru Coordonarea Acţiunilor Umanitare.
În 2002, Organizaţia Naţiunilor Unite a schimbat strategia de abordare a problemei Cernobîl, plasând-o în responsabilitatea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi filialelor sale din cele trei ţări afectate de catastrofă. În 2009, organizaţia internaţională a lansat Reţeaua Internaţională Cernobîl de cercetare şi informare, un proiect menit să susţină programele internaţionale, naţionale şi publice care aveau ca scop sprijinirea dezvoltării sustenabile în teritoriile afectate.
Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care 26 aprilie a fost declarată ca fiind Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobîl. ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile relevante din cadrul sistemului, alte instituţii internaţionale şi societatea civilă să acorde o atenţie deosebită acestei zile.
În documentul, instituţia menţiona că trebuie continuată monitorizarea de mediu în zonele afectate şi intensificate relaţiile dintre instituţiile naţionale din domeniu ale statelor afectate, cu scopul de a studia efectele medicale, radioecologice şi radiobiologice pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobîl .
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe