40 de utilizatori DC++ se vor alege cu dosare la poliţie

Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) informează că a strâns, în luna iunie, probe împotriva a 40 de internauţi utilizatori ai reţelei DC++, care încalcă Legea drepturilor de autor, urmând a trimite dosarele lor la poliţie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
1192 afișări
Imaginea articolului 40 de utilizatori DC++ se vor alege cu dosare la poliţie

40 de utilizatori DC++ se vor alege cu dosare la poliţie

AIMR va trimite dosarele cu probe privindu-i pe cei care au partajat fişiere muzicale pe internet la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul fiecărui inspectorat judeţean de poliţie, serviciu îndreptăţit să înceapă cercetarea prin percheziţie domiciliară.

Pe lista neagră a lunii iunie privind încălcarea Legii drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996) prin partajarea de fişiere muzicale, AIMR nominalizează municipiile Bucureşti, Miercurea Ciuc, Craiova, Sfântu Gheorghe, respectiv mai multe localităţi din judeţele Cluj, Gorj, Neamţ, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botoşani şi Ilfov.

România conduce detaşat în topul 10 al ţărilor monitorizate de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), cu un număr de 913 hub-uri active în iulie 2010, fiind urmată, la mare distanţă, pe locul al doilea, de Italia, cu 526 de hub-uri. În top mai figurează Franţa, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul al zecelea situându-se SUA, cu 143 de hub-uri monitorizate.

Inspectorii AIMR urmăresc permanent informaţia partajată prin huburile DC++ de utilizatorii români, fapt care face posibilă şi generarea unor date statistice. Astfel, media înregistrată pe hub-urile DC++ în România a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu vârfuri de peste 100.000 de utilizatori activi în orele serii şi la sfârşit de săptămână. Cantitatea totală de informaţie partajată pe hub-urile româneşti la ora 17.00, într-o zi de luni, de exemplu, depăşeşte 17.000 terabytes, putând fi echivalată cu peste 4 miliarde de piese muzicale în format mp3 sau 24 de milioane de exemplare de filme în format xvid.

Un utilizator accesează trei hub-uri concomitent, în medie, într-o sesiune de conectare. Accesarea hub-urilor implică în mod necesar punerea la dispoziţie de informaţie, prin minima de share (partajare sau punere la dispoziţie) impusă de administrator, peste 90% din informaţia partajată de useri fiind informaţie protejata de copyright (muzică, film, soft, jocuri). Conexiunile peer-to-peer reprezintă principala formă de facilitare a pirateriei online de muzică, în special în variantele DC++ şi Torrent.

Potrivit articolului 139 din Legea nr. 8/1996, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi".

Producătorii de muzică reprezentaţi de Asociaţia Industriei Muzicale din România sunt titulari de drepturi asupra propriilor înregistrări sonore, acţionând pentru protejarea drepturilor pe care le au şi în acest mod, prin identificarea şi urmărirea în justiţie a persoanelor fizice sau juridice care încalcă prevederile legii dreptului de autor şi a drepturilor conexe. AIMR protejează atât repertoriul muzical românesc, cât şi repertoriul internaţional al membrilor săi. Monitorizările online realizate de AIMR au caracter permanent, dosarele cu probe contra altor useri care încalcă legea urmând a fi trimise către poliţie în luna iulie.

AIMR recomandă iubitorilor de muzică şi de internet să aleagă radiourile online pentru a asculta piese sau voci noi, iar pentru a intra în posesia înregistrărilor muzicale să utilizeze magazinele online care comercializează legal albume sau mp3-uri, inclusiv tonuri de apel. Cumpărarea de albume şi mp3-uri nu include însă dreptul de a pune la dispoziţie prin internet înregistrările muzicale ale caselor de producţie.

Asociaţia Industriei Muzicale din România este persoană juridică română de drept privat, asociaţie fără scop patrimonial, constituită în bază OG nr. 26/2000 modificată şi aprobată prin Legea nr. 246/2005, funcţionând ca asociaţie de combatere a pirateriei în condiţiile Legii nr. 8/1996. AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care generează prejudicii industriei muzicale din România, ca şi acţiuni în scopul sancţionării persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici