- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.07.2016, 17:13)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A murit academicianul Ion Ianoşi. Profesorul Vasile Morar: "Avea virtuţile înţelepciunii şi curajului"
Corpul neînsufleţit al Profesorului Ion Ianoşi este depus în imobilul din Str. Vulturilor nr. 11 (lângă Hala Traian). Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face vineri, 1 iulie, între orele 18.00-20.00, sâmbătă, 2 iulie şi duminică, 3 iulie, între orele 10.00-16.00.
Urmărește
956 afișări
A murit academicianul Ion Ianoşi. Profesorul Vasile Morar: "Avea virtuţile înţelepciunii şi curajului" (Imagine: Giani Opina/ Arhiva Mediafax Foto)
Incinerarea va avea loc luni, 4 iulie, ora 10.30 la Crematoriul Vitan-Bârzeşti (Şoseaua Vitan-Bârzeşti 9-11), potrivit site-ul Facultaţii de Filosofie din Bucureşti.
Profesorul universitar Vasile Morar de la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti a scris o scurtă biografie a academicianului Ion Ianoşi, pe care o prezentăm intergral:
Academicianul Ion Ianoşi s-a născut la 1 mai 1928, în Braşov. A început Facultatea de Filosofie şi Litere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad. Acolo a urmat Facultatea de Filosofie şi a obţinut licenţa în filosofie, fiind declarat şef de promoţie pe întreaga universitate. Datorită acestui fapt a primit acceptul de a se înscrie la doctorat, specialitatea estetică. La studii a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, Janina Caffe-Theodorescu, care îi va fi alături timp de 66 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Întors în ţară în 1955, este angajat la Institutul de Teatru şi Film I.L. Caragiale din Bucureşti până în 1959. Din acest an este cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Între 1958-1965 a lucrat la Secţia Artă şi Cultură al CC al PCR. A publicat lucrări de filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, estetică, teorie şi critică literară. Demn urmaş al lui Tudor Vianu, a scris şi a publicat o amplă prefaţă la Estetica acestuia.
Fin cunoscător al culturilor română, germană, rusă, maghiară, franceză, engleză şi americană a publicat de-a lungul anilor cărţi reprezentative din care enumerăm: Romanul monumental şi secolul XX, Thomas Mann, Dostoievski – tragedia subteranei, Sublimul în estetică, Sublimul în artă, Sublimul în spiritualitatea românească, Estetica, O istorie a filosofiei româneşti – în relaţia ei cu literature, Idei inoportune, Vârstele omului şi Internaţionala mea. Cronica unei vieţi.
Ion Ianoşi a reprezentat cu cinste cultura română prin organizarea în 1972 a Congresului mondial de estetică la Bucureşti.
Ca profesor al Facultăţii de Filosofie, dar şi al Facultăţii de Limbi Străine, de Litere, a format în spiritul valorilor perene generaţii succesive de studenţi, unii dintre ei la rândul lor astăzi, în România şi în lumea largă, personalităţi deosebite şi semnificative.
A condus multe generaţii de doctoranzi atât în ţară, cât şi în străinătate.
A fost primit ca membru de onoare al Academiei Române, demnitate pe deplin meritată şi pe care a apreciat-o aşa cum se cuvine.
În Facultatea de Filosofie s-a simţit întotdeauna ca aparţinînd spiritului acesteia, cel de respect al ideilor universale, de înţelegere, de toleranţă către fiinţele umane. Profesorul Ion Ianoşi a ales să aparţină culturii române şi să scrie în limba poporului şi a ţării în care a trăit. Cu certitudine Academicianul Ion Ianoşi a fost o personalitate exemplară a culturii române. A avut sigur virtutea înţelepciunii şi pe cea a curajului blând şi a blândeţii curajoase. Sunt virtuţi ale oamenilor rari.
Facultatea de Filosofie a Universităţii a transmis un mesaj de condoleanţe:
"Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, profesorii şi studenţii în egală măsură, anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a distinsului profesor şi academician Ion Ianoşi. Profesorul Ion Ianoşi a fost timp de decenii o prezenţă marcantă în viaţa facultăţii noastre şi în cultura română. Specialist de valoare internaţională în estetică, filosofia culturii, istoria şi circulaţia ideilor, critică şi teorie literară, profesorul Ianoşi a scris lucrări de referinţă în toate aceste domenii, articole şi studii, introduceri şi postfeţe la volume cu mare încărcătură intelectuală. Traducător şi critic inspirat al operelor unor mari personalităţi precum Thomas Mann, Dostoievski sau Tolstoi, a fost în acelaşi timp un promotor al ideilor umaniste şi un model intelectual pentru generaţii de studenţi, tineri intelectuali şi toţi cei interesaţi de cultură. Ion Ianoşi va rămâne un nume de referinţă în cultura română. Suntem alături de familie în aceste momente grele şi îi transmitem sincerele noastre condoleanţele!"
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe