A murit academicianul Tudorel Dima. Cunoscutul filosof avea 79 de ani

Academicianul Tudorel Dima, cunoscut filosof şi logician, fost director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale "Gh. Zane" al Academiei Române, filiala Iaşi, a murit la vârsta de 79 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al forului cultural şi ştiinţific.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului A murit academicianul Tudorel Dima. Cunoscutul filosof  avea 79 de ani

A murit academicianul Tudorel Dima. Cunoscutul filosof avea 79 de ani

Tudorel Dima, ctitor de şcoală şi imagine proeminentă a ştiinţei şi culturii româneşti, a murit pe 1 ianuarie.

"Academia Română aduce un respectuos omagiu personalităţii academicianului Tudorel Dima", potrivit aceluiaşi comunicat.

Născut la Brăila, pe 5 noiembrie 1939, a urmat cursurile liceului "Nicolae Bălcescu" din Brăila, unde a beneficiat de educaţia unor profesori valoroşi care îşi terminaseră studiile înainte de anul 1945. S-a înscris, în anul 1957, la Facultatea de filosofie şi istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi şi a făcut parte din prima generaţie de studenţi de după reînfiinţarea în oraş a studiului filosofiei, având şansa de a întâlni profesori remarcabili precum Petre Botezatu, Vasile Pavelcu, Ernest Stere şi Ştefan Bârsănescu. În anul 1962 îşi finalizează studiile, specializarea filosofie, iar, în 1973, a obţinut titlul de doctor în filosofie, specialitatea logică, la Facultatea de filosofie a Universităţii din Bucureşti.

Viaţa academicianului Tudorel Dima este strâns legată de Iaşi, de Catedra de istoria filosofiei şi logică de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. A urcat toate treptele ierarhiei universitare, până la aceea de profesor (1990 - 2009), în cadrul Facultăţii de filosofie, al cărei decan a fost (1992 - 2000). A fost cancelar general al Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi (2000 - 2004), director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale "Gh. Zane" al Academiei Române, Filiala Iaşi (1995 - 2018). În cadrul institutului pe care l-a condus a coordonat, în calitate de cercetător ştiinţific, proiecte, precum "Paradox şi antinomie în logică şi filozofie", "Logic şi extralogic în cunoaştere", "Epistemologie cu subiect cunoscător".

A predat cursuri de logică generală, epistemologie, istoria logicii, inducţie şi probabilitate.

A fost specialist în logică deductivă şi inductivă, epistemologie, filosofia ştiinţei, filosofie românească, iar în aceste domenii a avut contribuţii originale, de exemplu, a iniţiat structurarea unei logici hermeneutice pe baza lucrărilor lui Constantin Noica şi a valorificat opera lui Petre Botezatu şi a lui Lucian Blaga.

A desfăşurat o bogată activitate publicistică, fiind autorul unor volume precum "Modele inductive" (1975); "Între prudenţă şi eroare. Eseu asupra naturii şi dinamicii ştiinţei" (1978); "Explicaţie şi înţelegere" (vol. I, 1980; vol. II, 1994); "Întemeieri raţionale în filosofia ştiinţei" (1983); "Privind înapoi cu deferenţă" (2006), şi a colaborat la mai multe volume colective, printre care "Teoria cunoaşterii ştiinţifice" (1982), lucrare distinsă cu premiul "Simion Bărnuţiu" al Academiei Române. A fost membru în colegiile de redacţie ale unor reviste precum Noesis, Revue Roumaine de Philosophie, Revista de filosofie, Proceedings of the Romanian Academy etc.

Academia Română l-a ales membru corespondent în anul 1996, iar, în anul 2011, a fost ales membru titular.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici