Academia Română sărbătoreşte, vineri, 149 de ani de la înfiinţare, printr-un eveniment omagial

Academia Română sărbătoreşte, vineri, de la ora 10.00, 149 de ani de la înfiinţare, printr-un eveniment omagial deschis de academicianul Ionel-Valentin Vlad, preşedintele forului cultural şi ştiinţific.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Academia Română sărbătoreşte, vineri, 149 de ani de la înfiinţare, printr-un eveniment omagial

Academia Română sărbătoreşte, vineri, 149 de ani de la înfiinţare, printr-un eveniment omagial (Imagine: ARHIVA Mediafax Foto / Cristian Radu Nema)

Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, va prezenta o informare retrospectivă asupra activităţii instituţiei de-a lungul unui secol şi jumătate de istorie, precum şi asupra principalelor coordonate strategice de viitor, în acord cu misiunea sa fundamentală de supremă instituţie de cultură şi ştiinţă a României.

"Înfiinţată pentru cultivarea limbii române, pentru studierea istoriei naţionale, a ştiinţelor şi artelor, Academia Română a promovat continuu cultura naţională în înţelesul ei cel mai larg. Într-o lume care tinde să se globalizeze, o academie naţională europeană, aşa cum este Academia Română, are astăzi o misiune urgentă şi de mare responsabilitate: să medieze corect între tendinţa integrării, mondializării şi identitatea naţională. Rolul ei predominant este fără îndoială acela de a apăra identitatea culturală a ţării, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile, ţinând cont şi de tendinţele actuale ale dezvoltării umanităţii", a declarat Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române.

Reprezentanţii Preşedinţiei şi Guvernului României vor da citire mesajelor oficiale de felicitare transmise de Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, şi Victor Ponta, premierul României.

Sesiunea omagială este onorată de patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Române, Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, şi academicianul Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care vor rosti cuvinte de salut.

Adunarea Generală va fi urmată de vernisajul expoziţiei "Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles şi Elena Văcărescu - Primele femei primite în Academia Română", care va avea loc la ora 12.30, în sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române.

Expoziţia va fi prezentată de academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române.

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii. În prezent, Academia Română îndeplineşte trei roluri majore: este for de consacrare, este un pilon important al cercetării din România şi este un participant activ în viaţa societăţii.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 117).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici