- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.02.2012, 17:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ACTA ÎN ROMÂNIA: Furnizorii de servicii de Internet susţin că Acordul i-ar putea transforma în "Poliţia Internetului"
Aplicarea prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) ar putea transforma furnizorii de servicii de acces la Internet în "Poliţia Internetului" şi va "încărca investiţional" bugetele operatorilor telecom, potrivit preşedintelui unei asociaţii de profil, Mihai Bătrîneanu.
Urmărește
2866 afișări
ACTA ÎN ROMÂNIA: Furnizorii de servicii de Internet susţin că Acordul i-ar putea transforma în "Poliţia Internetului" (Imagine: Shutterstock)
Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) s-a constituit în 2001, pentru promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, inclusiv Internet.
"Prin aplicarea prevederilor ACTA, există riscul ca ISP (Internet service provider, n.r.) să se transforme într-un fel de Poliţia Internetului. De asemenea, noi nu dorim să încărcăm operatorii telecom cu investiţii enorme pentru a face faţă monitorizării, scanării şi stocării unui trafic uriaş", a afirmat Bătrîneanu, preşedintele ANISP, la o dezbatere pe tema ACTA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
El a adăugat că aplicarea ACTA poate avea ca efect "o mai mare permisivitate" în interceptarea şi intervenţia autorităţilor asupra datelor traficate şi stocate de clienţii unui furnizor servicii de acces la Internet.
Pe de altă parte, şeful Direcţiei Expertize şi Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Răzvan Câşmoiu, a afirmat că ACTA nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului.
"Legislaţia naţională conţine prevederi mai aspre în privinţa respectării drepturilor de autor. În acest context, ORDA consideră că ACTA nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului", a spus Câşmoiu.
Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Doina Banciu, a afirmat că, la nivelul Uniunii Europene suma necesară pentru stocarea în format digital cărţilor, revistelor, ziarelor, fotografiilor şi materialelor audio şi audiovizuale depăşeşte 100 miliarde de euro.
Potrivit datelor Romanian Network for Internet eXchange (RONIX), media volumului de date transferat prin RONIX, reprezentând interschimbul de date între reţelele membrilor comunităţii, depăşeşte 10 GB/s. La nivel naţional, traficul de date al operatorilor este de câteva zeci ori mai mare, fără a lua în calcul şi transferul internaţional de date.
Citeşte şi:
ACTA ÎN ROMÂNIA - Ungureanu: Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la Acord
Reprezentanţi din 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană au semnat, la sfârşitul lunii ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European.
Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit Parlamentului European, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.
Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice "sancţiuni juridice eficace" în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.
Prezentă la evenimentul organizat miercuri, Anca Rodica Turcea, condilier în Ministerul Economiei, a afirmat că ACTA va intra în vigoare în România după ce vor fi parcurse mai multe etape.
"Cronologic, Parlamentul European va trebui să-şi dea avizul în vara acestui an. Ulterior, Consiliul Uniunii Europene îl va adopta, independent de ratificarea în parlamentele naţionale. La final, acordul va trebui ratificat de Parlamentul României şi doar după aceşti paşi ACTA va putea intra în vigoare", a spus Turcea, care i-a invitat pe cei interesaţi să se înscrie la dezbaterile şi discuţiile pe care Ministerul Economiei la va organiza în perioada următoare.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ACTA ÎN ROMÂNIA - Ungureanu: Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la Acord
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta