Actriţa de origine română Pola Illéry, un star al filmelor mute, a decedat la vârsta de 103 ani - VIDEO

Actriţa de origine română Pola Illéry, care s-a născut în localitatea Corabia din România, în 1908, şi a fost considerată una din ultimele vedete feminine ale erei filmelor mute, a murit la vârsta de 103 ani, în Statele Unite, potrivit presei internaţionale.

Urmărește
731 afișări
Imaginea articolului Actriţa de origine română Pola Illéry, un star al filmelor mute, a decedat la vârsta de 103 ani - VIDEO

Actriţa de origine română Pola Illéry, un star al filmelor mute, a decedat la vârsta de 103 ani

Pola Illéry s-a născut pe 15 octombrie 1908, cu numele Paula Iliescu, într-o familie evreiască din Corabia, România, şi a fost fascinată de teatru încă din copilărie.

Ea a murit pe 15 februarie, în Scranton, Pennsylvania, la vârsta 103 de ani. După o ceremonie funerară evreiască la Temple Israel Synagogue, Pola Illéry a fost înmormântată la Washburn Street Cemetery din Scranton, potrivit imdb.com.

Pola Illéry a fost un star exotic al filmelor mute în Franţa şi în România, în anii 1920, şi a încercat să facă tranziţia la filmele cu sonor în anii 1930. Ea a fost renumită pentru portretizarea libertăţii sexuale a femeilor şi a fost considerată cel mai strălucitor star de cinema din epoca filmelor mute din România.

Pe de altă parte, The Telegraph spune că Pola Illéry a fost o actriţă care "emana sexualitate şi farmec", în ciuda faptului că era scundă. Datorită ochilor săi profunzi şi a aspectului său general întunecat, Pola Illéry a reuşit să atragă rapid atenţia managerilor de teatru.

De altfel, ea şi-ar fi luat numele de Pola Illéry ca un tribut adus actriţei poloneze Pola Negri (1897 -1987), o divă a filmului mut şi prima actriţă europeană invitată să joace la Hollywood, devenind ulterior un star.

În 1928, Pola Illéry a jucat în filmul "Le désir", regizat de Albert Durec, bucurându-se de un mare succes, fapt care a făcut-o să se mute la Paris, unde Albert Cavalcanti a dstribuit-o în filmul său "Captain Fracasse" (1929).

A devenit cunoscută şi datorită filmului "Under the Roofs of Paris (1930), de René Clair. În acest film, Pola Illéry a interpretat rolul unei femei petrecăreţe de origine română, iubita unui mafiot, de care se îndrăgosteşte un cântăreţ ambulant, jucat de Albert Préjean.

În 1930 a jucat în primul său film vorbit, comedia-musical "Parada Paramount", realizată la Paris, dar inspirată de filmul de la Hollywood "Paramount on Parade", cu Clara Bow şi Gary Cooper, care a avut premiera în acelaşi an.

Pola Illéry a mai fost distribuită în filme precum "Le petit chaperon rouge" (1930), "Un homme en habit" (1931) şi "L'ange gardien" (1933). Ultimul său film a fost "Le tigre du Bengale", în 1938.

Pola Illéry a părăsit Europa şi s-a mutat în Statele Unite în momentul în care a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. În SUA, ea a devenit soră medicală, lucrând voluntar pentru Crucea Roşie.

Pola Illéry a devenit cetăţean american în 1946.

Ea s-a căsătorit cu Daniel Alpert, în anul 1947, şi au avut patru copii. Daniel Alpert a decedat în 10 noiembrie 1999.

Filmele mute au fost omagiate anul acesta prin pelicula "The Artist", de Michel Hazanavicius, care a dominat sezonul premiilor de la Hollywood, fiind recompensată, printre altele, cu cinci premii Oscar, un premiu pentru interpretare la Festivalul de la Cannes din 2011 (Jean Dujardin), trei Globuri de Aur, şapte BAFTA, un Goya, numeroase trofee decernate de asociaţiile de profesionişti din domeniu, şase premii César, patru Independent Spirit Awards.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici