Alexandru Lăzescu: Eliminarea taxei TV înseamnă desfiinţarea Televiziunii Publice

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Publice, a declarat marţi seară, în cadrul unei dezbateri, că eliminarea taxei TV - vizată printr-o iniţiativă adoptată în mod tacit de Camera Deputaţilor şi care va fi analizată de Senat - este echivalentă cu desfiinţarea TVR.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Alexandru Lăzescu: Eliminarea taxei TV înseamnă desfiinţarea Televiziunii Publice

Alexandru Lăzescu: Eliminarea taxei TV înseamnă desfiinţarea Televiziunii Publice (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Alexandru Lăzescu a fost prezent, marţi seară, la dezbaterea "Sunteţi pro sau contra anulării taxei radio - tv?", organizată în Bucureşti de Asociaţia Consumatorilor de Media şi moderată de Horea Bădău, preşedintele asociaţiei. La dezbatere au participat şi Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, şi Ciprian Luca, deputat PSD şi unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ care prevede eliminarea taxei TV.

În cadrul discuţiei, Alexandru Lăzescu a spus că ar trebuit discutat "dacă România mai are nevoie sau nu de o Televiziune Publică". "Dacă va fi eliminată taxa TV, nu mai avem Televiziune Publică", a spus Lăzescu.

El a precizat că România, o ţară membră a Uniunii Europene, are o obligaţie - prin Tratatul de la Amsterdam - să susţină un sistem de televiziune dual: public şi privat. "Faptul că se propune desfinţarea taxei TV, dar nu şi a taxei radio, scoate în evidenţă dificultatea logică din perspectiva acestei discuţii. Putem discuta dacă Televiziunea Publică îşi face bine treaba, dar chestiunea de fond este dacă mai avem nevoie de Televiziune Publică", a spus Lăzescu.

Alexandru Lăzescu a mai spus că, în prezent, taxa TV reprezintă circa 85% din totalul veniturilor realizate de TVR. În ceea ce priveşte gradul de colectare a taxei TV, Lăzescu a precizat că acesta este în jur de 60%. "Colectarea taxei e deficitară. Oricine poate să declare că nu are televizor şi nu se întâmplă nimic", a explicat el.

Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei/ familie lunar, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an. Taxa TV din România este cea mai mică din UE. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an, potrivit informaţiilor furnizate de TVR.

În acest context, Lăzescu a fost de părere că eliminarea taxei TV - cea mai mică din Uniunea Europeană - "nu rezolvă problema presiunilor bugetare şi a presiunilor economice din familiile de români".

Totodată, Alexandru Lăzescu a explicat că veniturile pe care le încasează TVR din publicitate sunt insuficiente pentru a susţine funcţionarea Televiziunii Publice, în absenţa taxei TV. El a mai spus că TVR are şi restricţii prin lege la difuzarea publicităţii, restricţii care nu se regăsesc în cazul televiziunilor private. Astfel, TVR nu poate întrerupe programele pentru a difuza reclame şi are dreptul la doar 8 minute de publicitate pe oră (faţă de 12 minute în cazul posturilor comerciale). Din banii de publicitate încasaţi, TVR alocă - printr-o reglementare specială - 15% pentru producţia cinematografică autohtonă.

În ceea ce priveşte fondurile pe care TVR le primeşte de la bugetul de stat, Lăzescu a explicat că acestea merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), pentru utilizarea staţiilor de emisie a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice.

În plus, Alexandru Lăzescu a spus că discuţiile privind eliminarea taxei TV ar trebui făcute "cu bună credinţă şi argumente consistente". "Nu există nicio motivaţie reală ca să păstrăm taxa la radio şi nu şi cea la TV", a afirmat Lăzescu.

În schimb, deputatul PSD Ciprian Luca a declarat că iniţiativa privind eliminarea taxei TV a fost adoptată în mod tacit de Camera Deputaţilor, în urma "unei înţelegeri tacite" a tuturor partidelor politice. "Dacă cei din coaliţia de guvernare ar fi dorit, puteam să discutăm de câteva luni această iniţiativă. Astăzi, în dezbaterea în plen, nu ar fi avut nicio problemă să fie respinsă la votul final", a spus Ciprian Luca.

El a precizat că iniţiativa legislativă de eliminare a taxei TV a pornit din cauză că programele de ştiri difuzate de Televiziunea Publică nu sunt echidistante, dar şi din cauza modului în care TVR a reflectat moartea poetului Adrian Păunescu.

Totodată, Ciprian Luca a spus că are convingerea că iniţiativa privind eliminarea taxei TV va primi aviz favorabil şi la Senat, care este cameră decizională. "Camera decizională este Senatul, unde, vă spun sincer, la majoritatea pe care o avem acolo, nu cred că avem o problemă să treacă. Cred că va trece în forma aceasta", a afirmat Ciprian Luca.

Deputatul PSD a mai spus că, dacă taxa TV va fi eliminată, legea 41/ 1994 privind funcţionarea Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune va trebui modificată.

"În momentul în care s-ar întâmpla acest lucru şi taxa ar cădea, ar trebui reluată întreaga lege, pentru că mare parte din prevederile de acolo nu-şi mai găsesc niciun rost. De aici poate ar fi trebuit să se înceapă, pentru că sunt multe neajunsuri în această lege", a mai spus Ciprian Luca.

Totodată, el a admis că, dacă va fi eliminată taxa TV, "singura soluţie" pentru ca Televiziunea Română să-şi poată desfăşura în continuare activitatea va fi "o subvenţie mai mare de la stat".

"Şi atunci cum faceţi protecţie socială? Până faceţi altă lege, legea aceasta (care prevede eliminarea taxei TV, n.r.) operează, admiţând că este promulgată de preşedinte. Sigur că ajungem într-un soi de dificultate logică majoră. Tipul de iniţiativă pe care l-aţi făcut dumneavoastră duce la desfiinţarea TVR", a replicat Alexandru Lăzescu.

Lăzescu a spus că modificarea Legii 41 este necesară, precizând că, potrivit acestei legi, Parlamentul poate în fiecare an să schimbe Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, dacă respinge raportul de activitate al instituţiei. "Dacă vrem să funcţioneze lucrurile, trebuie să fie o minimă stabilitate şi predictibilitate instituţională", a mai spus Alexandru Lăzescu.

În acest context, el a precizat că "a acceptat" propunerea (din partea preşedintelui României, n.r.) de a fi membru în CA al TVR, fiind ulterior numit de către Parlament preşedinte-director general al Televiziunii Române, însă, dacă va fi nevoie, poate să părăsească oricând această funcţie. "Nu am alergat după această propunere, am acceptat-o. Plec şi mâine dacă e nevoie", a spus Alexandru Lăzescu, care conduce TVR din iulie 2010.

La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile în care Camera Deputaţilor putea să se pronunţe asupra iniţiativei unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. În lipsa oricărei dezbateri pe marginea acestei iniţiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit şi urmează a fi înaintat Senatului.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Mediasind protestează faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a propunerii legislative prin care se elimină obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice şi solicită Senatului să respingă proiectul de lege, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX în 8 februarie.

Pe de altă parte, în decembrie 2010, Ingrid Deltenre, director general al EBU, le scria reprezentanţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor: "Am încredere că, în calitate de parlamentari responsabili, fie veţi retrage, fie vă veţi opune acestei iniţiative periculoase".

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici