- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.11.2011, 09:14)
- Madalina Cerban ,
Alexandru Lăzescu: Este imperios necesar ca TVR să se restructureze, însă nu e foarte simplu
TVR va intra într-un proces de restructurare, în momentul de faţă lucrându-se la definitivarea unui plan concret pentru echilibrarea veniturilor şi a cheltuielilor din Televiziunea Publică, a declarat Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR.
Urmărește
382 afișări
Alexandru Lăzescu: Este imperios necesar ca TVR să se restructureze, însă nu e foarte simplu (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
Declaraţiile lui Alexandru Lăzescu vin în contextul în care TVR este auditată de compania elveţiană Challenge Optimum şi a intrat în a doua etapă a procesului de analiză organizaţională pentru obţinerea unui standard internaţional de management în industria media.
Potrivit lui Alexandru Lăzescu, este evident că TVR trebuie să reducă costurile, în acest sens căutându-se "formule inteligente" împreună cu consultantul din Elveţia.
"Vom avea pe masă, în cursul acestei luni, un plan concret pentru o echilibrare a veniturilor şi a cheltuielilor", a explicat Alexandru Lăzescu. El a mai spus că TVR a fost pe pierdere în ultimii ani şi situaţia nu mai poate să rămână în acest fel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Lăzescu nu a spus în ce fel se va realiza restructurarea TVR, însă a precizat că scopul în sine nu este de a da oameni afară. "Scopul în sine nu este să fugăreşti oameni, ci să lucrezi inteligent cu ei", a spus Lăzescu.
"Nu poţi să faci o listă (cu cei pe care îi dai afară, n.r.), ci să operezi după nişte principii", a mai spus Lăzescu, precizând că în TVR sunt şi activităţi cu un puternic caracter sezonier şi oameni care lucrează şase-şapte luni pe an, pentru care ar trebui creat un alt cadru.
Totodată, Lăzescu a spus că stabilitatea locului de muncă din TVR trebuie corelată cu performanţa angajaţilor.
Pe de altă parte, Alexandru Lăzescu a atras atenţia că felul în care este televiziunea în interior constituie "o expresie a cadrului din exterior", situaţia generală răsfrângându-se asupra Televiziunii publice, chiar în condiţiile în care conducerea TVR acţionează "cu bună credinţă" şi în interesul instituţiei.
"Cred că este imperios necesar ca televiziunea să se restructureze. Dar nu e foarte simplu (...) Nu văd semne în afară pentru a se crea un cadru rezonabil de funcţionare nici pentru televiziune, nici pentru radio", a mai spus Alexandru Lăzescu, referindu-se la faptul că Parlamentul poate decide respingerea rapoartelor de activitate ale Televiziunii şi Radioului Publice, fapt care implică şi înlăturarea consiliilor de administraţie ale TVR şi SRR.
Totodată, Lăzescu a spus că va prezenta public, într-o întâlnire cu presa, toate elementele legate de restructurarea TVR.
TVR avea la sfârşitul anului 2010 circa 3.300 de salariaţi, potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul trecut.
Alexandru Lăzescu a făcut aceste declaraţii marţi, în cadrul evenimentului de prezentare a unui sondaj referitor la percepţia publicului despre TVR, realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) pentru Televiziunea publică. Acest studiu sociologic face parte dintr-o serie de consultări demarate de TVR în această toamnă, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, pe toate palierele de management şi execuţie. Aceste consultări stau la baza proiectului TVR de reformulare a misiunii sale publice. În final, TVR va redacta, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), o Cartă a Televiziunii Române.
Pe de altă parte, conducerea TVR a anunţat, pe 14 octombrie, că a luat măsuri de reducere a cheltuielilor instituţiei, respectiv bonurile de masă acordate angajaţilor au fost suspendate, iar 30% din parcul auto al Televiziunii publice a intrat în conservare.
"În prezent, se desfăşoară o evaluare în urma căreia vom stabili ce alte măsuri se pot lua pentru a reduce cheltuielile şi, implicit, deficitul TVR", a explicat Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR, într-o scrisoare adresată angajaţilor televiziunii publice. Deficitul TVR din semestrul I 2011 a fost redus cu 34%, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010, potrivit anunţului postat pe 14 octombrie pe site-ul tvr.ro.
Totodată, în luna februarie, Alexandru Lăzescu a spus, într-o scrisoare către angajaţii Televiziunii Române, că instituţia este într-o situaţie "critică", precizând că TVR trebuie să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor, precum renunţarea la primele de vacanţă şi limitarea cuantumului de ore suplimentare.
De asemenea, el a precizat la momentul respectiv că a întreprins măsuri de reducere a costurilor: "Ştiu că circulă tot felul de zvonuri legate de creşterea fondului total de salarii ca urmare a «sutelor de angajări» făcute în ultima perioadă. Acest lucru este fals (fapt pe care l-au putut constata şi reprezentanţii sindicatelor din documentele pe care le-am pus la dispoziţia lor). În fapt, fondul total de salarii (incluzând toate sporurile şi orele suplimentare) a scăzut uşor în semestrul al II-lea faţă de semestrul I din 2010, în timp ce numărul de angajaţi a rămas practic constant (3.313 salariaţi în decembrie 2010, faţă de 3.303 în iunie). Un alt exemplu: fondul total alocat onorariilor pentru colaboratori (domeniu în care m-am implicat personal) a scăzut cu 2,2 milioane de lei în semestrul al II-lea anul trecut, faţă de primul semestru".
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 571 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. În mod concret, TVR a avut, anul trecut, venituri totale de 571.078.663 de lei şi cheltuieli totale de 733.002.546 de lei. Totodată, cifra de afaceri netă a SRTv a fost, anul trecut, de 531.874.300 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe