- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.06.2015, 12:53)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Poloniei, către şeful ICR, după scandalul legat de declaraţiile lui Nicolae Breban: Reprezentanţii ICR să nu-mi pună ţara într-o lumină falsă
Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł, spune într-o scrisoare către preşedintele ICR, Radu Boroianu, că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină falsă.
Urmărește
749 afișări
Nicolae Breban (Imagine: Dragoş Savu-Mediafax Foto)
"Am fost foarte neplăcut surprins să citesc declaraţia domnului Nicolae Breban, preşedintele Consiliului consultativ al ICR, preluată în masă de presa din România, conform căreia în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucură de autoritate şi care reprezintă o instituţie precum ICR, să recurgă în discuţia purtată la nişte argumente atât de absurde şi evident neadevărate. Acest gen de acuzaţii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Române. Polonia reprezintă de mulţi ani un exemplu de ţară în care domină libertatea nestingherită de exprimare, garantată direct prin constituţie. Acest lucru este demonstrat de însăşi poziţia înaltă a ţării noastre în clasementele internaţionale referitoare la libertatea presei", spune ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygieł, în scrisoarea transmisă preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
„Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
Ambasadorul Marek Szczygieł mai spune că pe scriitorii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici nu îi ameninţă niciun pericol în Polonia.
"Domnii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se află printre cei mai străluciţi intelectuali români, sunt persoane cunoscute şi respectate şi în Polonia. Vă asigur, domnule Boroianu, că în ţara mea nu-i ameninţă niciun pericol. Am totodată rugămintea ca pe viitor, în fervoarea dezbaterilor publice, reprezentanţii ICR să nu mai folosescă argumente care să-mi pună ţara, atât de apropiată României, într-o lumină nefavorabilă şi falsă", mai spune ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygieł.
Scrisoarea a fost transmisă "spre ştiinţă" şi scriitorilor Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, dar şi academicianului Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, şi lui Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Scrisoarea a fost publicată pe site-ul contributors.ro, cu acordul ambasadorului Marek Szczygieł, conform precizărilor făcute în acest sens.
Până la ora difuzării acestei ştiri, Radu Boroianu, preşedintele ICR, nu a putut fi contactat de agenţia MEDIAFAX.
Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, pe 1 iunie, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu împuşcat". Liiceanu îl întreba pe preşedintele Academiei dacă crede că dinlăuntrul "celui mai înalt for de spiritualitate" al României poate fi lansată o "instigaţie la crimă" precum cea a lui Nicolae Breban referitor la împuşcarea lui Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici.
Liiceanu făcea referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.
La rândul său, Horia-Roman Patapievici a reacţionat, într-o declaraţie acordată pe 1 iunie agenţiei MEDIAFAX, spunând că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.
La momentul respectiv, scriitorul Nicolae Breban a declarat, pentru MEDIAFAX, că a folosit într-o şedinţă la Academia Română o metaforă, poate nefericită, referitor la Horia-Roman Patapievici şi că a vrut să arate că dispreţuieşte atacurile la adresa neamului românesc. Nicolae Breban a precizat că nu s-a referit şi la Gabriel Liiceanu.
De asemenea, Nicolae Breban a catalogat ca fiind "folclor" ce se spune despre el. "Ăsta este un folclor. Eu am mai auzit tonul ăsta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (într-o emisiune, n.r.), dar asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (...) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban, pentru MEDIAFAX.
Ulterior, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, a spus că este o minciună faptul că Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Gabriel Liiceanu la o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură din Academia Română, precizând că Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune.
Totodată, Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, i-a răspuns, pe 3 iunie, lui Gabriel Liiceanu, ca urmare a scrisorii pe care acesta i-a adresat-o, menţionând că instituţia pe care o conduce nu dispune de probe care să susţină afirmaţia sa despre "instigarea la crimă" lansată de Nicolae Breban.
Pe de altă parte, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), într-un text intitulat "Despărţirea de Breban (şi nu numai)?" şi publicat pe 29 mai pe site-ul ICR, îşi expunea pe larg punctul de vedere cu privire la academicianul şi scriitorul Nicolae Breban, care urma să ocupe funcţia onorifică de preşedinte al Consiliului consultativ al instituţiei. Reacţia lui Radu Boroianu a venit după ce, într-o conferinţă de presă organizată pe 5 mai, la sediul ICR, Nicolae Breban a făcut mai multe afirmaţii considerate scandaloase.
Astfel, Radu Boroianu spunea că l-a marcat recenta "ieşire curmezişe" a lui Nicolae Breban, precizând că, din păcate, scriitorul "s-a închipuit instalat ca Despot" al ICR, însă despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali.
Citește pe alephnews.ro: SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Liiceanu îl întreabă pe şeful Academiei ce părere are despre "instigaţia la crimă" lansată de Breban: Nu sunt de acord să fiu împuşcat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe