Anca Damian, despre cazul lui Claudiu Crulic: Nu m-a interesat cine e vinovat. Vinovaţi suntem toţi - VIDEO

Claudiu Crulic a murit în ianuarie 2008, după 90 de zile de greva foamei într-o închisoare din Polonia. Anca Damian a mers pe urmele românului care a încercat să îşi demonstreze nevinovăţia şi îl readuce înapoi în filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", la graniţa genurilor documentar şi animaţie.

Urmărește
3059 afișări
Imaginea articolului Anca Damian, despre cazul lui Claudiu Crulic: Nu m-a interesat cine e vinovat. Vinovaţi suntem toţi - VIDEO

Anca Damian (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

"Tăt poate să înceapă cu un telefon. Cel ce se prezintă ca fiind consulul României la Varşovia îi cere domnului Leontescu, adică lu' unchi-meu, să confirme înrudirea cu Claudiu Crulic, adică cu mine, după care îl înştiinţează că eu... îs mort", spune vocea lui Vlad Ivanov în primele minute ale filmului "Crulic - Drumul spre dincolo".

Cetăţeanul român Claudiu Crulic a fost arestat şi încarcerat, în septembrie, 2007, pentru prezumpţia că ar fi jefuit un judecător, în Cracovia. Pentru a-şi demonstra nevinovăţia, tânărul a trimis mai multe scrisori autorităţilor polone şi ambasadei Românei de la Varşovia, intrând şi în greva foamei. Când starea lui s-a agravat, Claudiu Crulic a fost eliberat pentru a primi îngrijiri medicale, iar în ianuarie 2008 a murit, după 16 ore de la eliberare şi după 90 de zile de greva foamei. În ştirile despre cazul său, Daniel Claudiu Crulic apare când Daniel Crulic, când Claudiu Crulic. De fapt, puţini dintre apropiaţii săi îi spuneau Claudiu sau Daniel. Pentru prieteni şi familie, el era "Bobi". Filmul Ancăi Damian, care va putea fi văzut în premieră mondială, la Festivalul de la Locarno, în august, îi este dedicat lui Bobi.

Anca Damian a povestit pentru MEDIAFAX cum s-a născut ideea filmului "Crulic - Drumul spre dincolo" şi procesul de realizare a producţiei.

Munca la film a durat aproape trei ani şi a însemnat pentru Anca Damian zile de navetă în Polonia, atât pentru cercetare, cât şi pentru sunet şi muzica originală ale filmului. Pe de o parte, Anca Damian încerca să afle ce s-a întâmplat cu tânărul în Polonia şi să reconstituie un portret al acestuia.

Documentarea a început cu 2.000 de euro, bani obţinuţi de la Centrul Naţional al Cinematografiei pentru dezvoltarea proiectului. În Polonia, prima parte a cercetării a fost cea mai grea. Prima problemă a fost bariera lingvistică, dar şi reticenţa de a da informaţii unui străin. Regizoarea a vorbit cu jurnalista poloneză Malgorzata Nocun, care a dat prima ştire despre cazul Crulic, cu autorităţile polone, cu vecinii lui de acolo, cu un coleg de celulă al tânărului, dar şi cu medicul care l-a îngrijit în ultimele oră de viaţă, Piotr Piascocinski.

"Am absorbit orice amănunt în perioada asta de documentare în care de fapt am intrat cât mai mult în poveste. Multe din informaţii erau contradictorii. După ce am terminat documentarea şi am început să fac filmul au mai venit nişte informaţii la mine şi am mai modificat un pic, dar pe urmă m-am îndepărtat de anchetă pentru că povestea filmului era pe primul plan", spune Anca Damian.

Prima finanţare importantă pentru acest film a venit din partea Polish Film Institute, când Anca Damian începuse deja să lucreze cu un coproducător polonez.

"Am schimbat patru purtători de cuvânt până am reuşit să primesc de la Ministerul de Externe român nu dosarul, ci o cronologie care avea foarte multe paranteze: «informaţie dată de polonezi, nu putem confirma»", îşi aminteşte Anca Damian.

Mai târziu, coproducătorul polonez al filmului, un fost avocat, a obţinut o fotocopie a dosarului lui Crulic. Datele despre caz au fost completate cu scrisorile tânărului, dar şi cu mărturiile familiei acestuia. Regizoarea a trebuit să sincronizeze vizitele din Polonia cu cele din Dorohoi, oraşul natal al lui Claudiu Crulic, deoarece mama acestuia locuieşte în Italia, iar tatăl, în Ucraina. În aceste condiţii, întâlnirile cu întreaga familie erau rare. Mama, tatăl, mătuşile care l-au crescut pe Claudiu Crulic şi verişoara lui i-au dat Ancăi Damian toate informaţiile, actele şi scrisorile pe care le aveau.

"Am început să completez mozaicul ăsta, să încerc să mi imaginez spaţiile goale. Au existat constant şi din toate părţile informaţii cum că era un om extrem de bun şi generos, cu un tip de politeţe care poate fi luată în râs. Răspundea la telefon cu «Da, vă rog». Avea un fel de a fi atent la ceilalţi", mai spune Anca Damian. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care Damian l-a ales pe Vlad Ivanov care asigură vocea lui Crulic în filmul ei. "Vlad Ivanov este din Botoşani şi are accentul şi într-un fel poate să înţeleagă şi râsu'-plânsu' şi poate să înţeleagă profunzimea", mai spune Anca Damian.

De altfel, colaborarea ei cu Ivanov a funcţionat perfect - pentru text au avut nevoie de doar două sesiuni de înregistrare. "Prima înregistrare era foarte bună, dar un pic cam gravă. I-am spus «Vlad, eşti mort, nu-ţi mai pasă, dă-le naibii»", explică regizoarea.

De fapt, "râsu'-plânsu'" şi "moarte" sunt termenii-cheie din filmul Ancăi Damian. Când cel care semnează muzica filmului, Piotr Djubek, a pus-o pe regizoare să descrie filmul în trei cuvinte, aceasta a răspuns: "moarte", "râsu'-plânsu'", "zona transcendentală".

"Cred că mult mai mult reuşeşti în clipa când transmiţi emoţia. Filmul ar trebui să ne facă să fim un pic mai buni sau măcar să dorim asta. Eu aş considera că am câştigat pariul ăsta dacă măcar cei care încearcă să îşi pună mâna la ochi ar recunoaşte în sinea lor vinovăţia", spune Anca Damian.

Regizoarea a mărturisit că iniţial i s-a propus să realizeze un documentar - anchetă, cu fonduri care ar fi fost suficiente pentru acest demers. "Am refuzat acea propunere pentru că nu vreau să mă duc cu microfonul în faţa caselor oamenilor şi să îi hărţuiesc cu întrebări inutile. Ce câştigam? Eu cred că un film este o operă de artă care reglează nişte derapaje ale societăţii şi ale omului. Nu sunt Michael Moore şi nici nu vreau să fiu", spune Anca Damian.

Pentru că "toată povestea lui Claudiu Crulic era un fel de gaură neagră şi poveştile tuturor se învârteau în jurul ei", Anca Damian s-a gândit să reconstituie povestea din perspectiva lui Crulic, ca animaţie. Deşi iniţial s-a gândit să facă animaţia în altă ţară, Anca Damian a realizat că o asemenea formulă, de navetă continuă sau comunicare doar prin internet, ar fi imposibilă. Echipa de animatori pentru "Crulic" a fost formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu şi Tuliu Oltean.

Procesul de realizare a filmului de animaţie a fost îndelungat, la fel ca şi cel de finanţare. "Chiar dacă din prezentarea de pitching făcea parte şi un teaser animat, primeam multe laude dar posibilii parteneri fie că se temeau să se implice, fie calendarul şi condiţiile finanţării nu puteau fi îndeplinite", a explicat Anca Damian. "Trebuie să înţelegi că ei nu şi-au putut imagina cum va arăta filmul", i-a spus Ancăi Damian selecţionerul festivalului de la Locarno, Olivier Pere.

Tot despre dificultăţile financiare, Anca Damian îşi aminteşte: "Am primit de-a lungul timpului exact atâţia bani cât să supravieţuim. Când ziceam gata, nu mai pot, sunt obosită, reuşeam să adun exact atâţia bani cât să putem continua".

Bugetul total al filmului "Crulic - Drumul spre dincolo" de 292.000 de euro (75 la sută finanţare din România, 25 la sută - din Polonia) a părut imposibil străinilor. La CPH: Dox Forum, în Copenhaga, regizoarea chiar a fost întrebată dacă nu cumva a uitat un zero la buget. "Parcă aveam o povară pe umeri", spune Anca Damian despre naşterea lui "Crulic - Drumul spre dincolo". "Pe de altă parte am simţit responsabilitatea asta că voi fi ca ceilalţi, dacă nu voi merge până la capăt. Oarecum am început să mă simt obligată faţă de Claudiu, Bobi", mai spune Anca Damian.

Pe de altă parte şi procesele în cazul Crulic continuă. Trei dintre medicii care ar fi trebuit să îl trateze, în carceră, au fost condamnaţi. Unul din ei a murit. "Nu ştiu dacă filmul meu îi va face dreptate dar sper să conştientizez măcar lumea noastră azi", spune Anca Damian. "Atracţia pentru a face film despre cazul ăsta nu a stat sub semnul anchetei. Nu m-a interesat cine este vinovat. Vinovaţi suntem toţi, asta este clar. Mai mult sau mai puţin. Vinovaţi suntem noi că tolerăm ca lucrurile să se întâmple, vinovată este societatea care este organizată într-un mod în care se pot întâmpla asemenea lucruri şi vinovaţi şi prin indiferenţă suntem. Poate că unii au fost mai mult vinovaţi pentru că au fost în contact cu moartea lui şi nu au făcut nimic", a subliniat Anca Damian.

După premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno, filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" va avea premiera naţională în luna octombrie. La Festivalul de la Locarno, care se va desfăşura între 3-13 august, "Crulic - Drumul spre dincolo" rulează în competiţa internaţională, alături de o altă premieră mondială din România: "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" de Adrian Sitaru.

În afară de "Crulic - Drumul spre dincolo", Anca Damian a mai regizat, printre altele, filmele "Întâlniri încrucişate" (2009) şi "To Be or Not To Be/ A fi sau a nu fi" (2007).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici