- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.08.2010, 16:19)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Tinu a dat în judecată familia tatălui său şi Adevărul pentru partajarea averii
Andrei Tinu a dat în judecată familia tatălui său dar şi Adevărul şi DP Holding pentru partajarea averii, cerând inclusiv peste 400.000 de euro din profitul ziarului din 2003 şi până în 2005 dar şi jumătate din acţiunile de la cotidian.
Urmărește
401 afișări
Andrei Tinu a dat în judecată familia tatălui său şi Adevărul pentru partajarea averii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Andrei Tinu le-a dat în judecată pe Anna-Maria şi Tamara Tinu, dar şi SC Adevărul SA şi SC DP Holding, urmând ca Judecătoria sectorului 3 a Capitalei să stabilească data începerii dezbaterile în acest caz.
Andrei Tinu, fiul jurnalistului Dumitru Tinu, cere instanţei să constate că masa de partaj se compune din 565.279 de acţiuni nominative, în valoare nominală de 0,5 lei, ce reprezintă 80,673 la sută din capitalul SC Adevărul SA.
Totodată, reclamantul susţine că el şi sora sa, Anna-Maria (fiica lui Tamara şi Dumitru Tinu), sunt singurii moştenitori asupra acestor acţiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
De asemenea, Andrei Tinu cere şi o cotă parte dintr-un apartament în valoare de 445.995 de lei, parte dintr-un teren din Breaza, în valoare de 44.265 de lei, şi jumătate din valoarea autoturismului Volvo al tatălui său.
Mai mult, Andrei Tinu mai cere jumătate din 34.501.486.448 de lei (aproape 820.000 de euro) reprezentând cota de 80,673 la sută din beneficiile încasate de la SC Adevărul SA, din 2003 şi până în 2005, de către Anna-Maria Tinu, aşa cum reiese din documentele contabile.
Totodată, în acţiunea depusă la Judecătoria sectorului 3 a Capitalei, Andrei Tinu cere instanţei să dispună ieşirea din indiviziune şi să îi atribuie în proprietate exclusivă în natură un imobil din localitatea Breaza, precum şi 282.640 de acţiuni nominative la SC Adevărul SA, din totalul de 565.279 acţiuni pe care tatăl său le deţinea, împreună cu beneficiile aferente din 2003 şi până în 2005, în cuantum de 17.250.743.224 de lei, cu obligarea pârâtelor la plata unei sulte (valoarea părţii ce i se cuvine unui moştenitor-n.r.) corespunzătoare.
De asemenea, el a solicitat jumătate din totalul acţiunilor şi beneficiile acestora, întrucât Tamara Tinu a renunţat prin declaraţie autentică la aceste acţiuni, act consemnat în faţa notarului.
"În perioada 2003 - 2006, pârâta Tinu Anna-Maria a fost acţionar principal la SC Adevărul SA. În cursul anului 2006, aceasta, prin poziţia pe care o deţinea, a modificat actul constitutiv al SC Adevărul SA în sensul transformării societăţii într-o societate deschisă (acţionarii putând transmite acţiuni unor persoane din afara societăţii) şi a transmis un număr de 420.420 de acţiuni, reprezentând 60 la sută din capitalul SC Adevărul SA, către SC Rompetrol Holding SA, societate controlată de Patriciu Dan Costache (Dinu Patriciu)", se arată în acţiunea depusă la judecătorie.
Andrei Tinu arată că, pentru a preîntâmpina acte juridice de fraudare a drepturilor sale, a formulat notificări publice şi judecătoreşti către conducerea şi acţionariatul SC Adevărul SA şi către Anna-Maria şi Tamara Tinu şi a depus chiar o cerere de opoziţie la Registrul Comerţului.
El susţine că Anna-Maria Tinu nu avea dreptul de a înstrăina acţiunile altei persoane, din cauză că acţiunile erau şi sunt indivizibile şi nu se puteau legal înstrăina decât cu acordul tuturor moştenitorilor, arogându-şi mai multe drepturi decât a avut şi are.
De asemenea, Andrei Tinu apreciază că înstrăinarea acţiunilor Adevărul este nulă, acuzând părţile că au fost de rea-credinţă.
"Drept urmare, cele 565.279 acţiuni se vor include la masa de partaj succesoral ca şi când transferul lor nu s-ar fi efectuat. Din aceste acţiuni dreptul meu se întinde asupra a jumătate din numărul lor şi jumătate din cota de 80,673 la sută", se mai arată în documentul citat.
Până să transmită acţiunile, Anna-Maria Tinu ar fi încasat profitul de la SC Adevărul SA, între 2003 şi 2005 42.767.080.000 lei adică peste 1.000.000 de euro, astfel că Andrei Tinu cere ca sora sa să aducă 80,673 la sută din această sumă, adică aproape 820.000 de euro, "instanţa urmând a obliga pârâta la plata a jumătate către subsemnatul".
"Menţionez că înainte de a introduce prezenta acţiune, am notificat din nou părţile pentru a rezolva amiabil partajul, dar s-a refuzat medierea", mai arată Andrei Tinu în cererea de chemare în judecată.
Andrei Iucinu Tinu - fiul nelegitim al ziaristului Dumitru Tinu care a decedat într-un accident rutier - are dreptul la trei optimi din acţiunile ziarului "Adevărul", potrivit unei decizii din 29 martie, a Tribunalului Bucureşti, care a respins contestaţia fiicei şi soţiei jurnalistului.
Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a decis, în noiembrie 2008, că Andrei Iucinu are dreptul să primească 3/8 din acţiunile cotidianului "Adevărul", instanţa desfiinţând certificatul de moştenitor obţinut de Ana Maria Tinu.
În 25 iulie 2006, grupul Rompetrol, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la Ana Maria Tinu. În prezent, Rompetrol deţine 60 la sută din acţiunile "Adevărul", iar Ana Maria Tinu controlează 24 la sută din capital.
Andrei Iucinu a contestat această tranzacţie, însă nu a obţinut anularea acestui contract de vânzare-cumpărare.
Printr-o sentinţă judecătorească, fiul lui Dumitru Tinu a obţinut însă, în martie 2007, blocarea vânzării bunurilor familiei lui Dumitru Tinu, inclusiv a pachetului de 24 la sută din acţiunile de la cotidianul Adevărul, până la stabilirea definitivă a paternităţii lui Andrei Iucinu.
Între timp, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, printr-o sentinţă definitivă, că Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu.
Instanţa a admis cererea lui Andrei Iucinu, care a contestat certificatul de moştenitor ce stabilea ca din masa succesorală formată dintr-un pachet de 80,673 la sută din acţiunile la SC Adevărul SA, întreaga moştenire să revină Anei Maria Tinu, după ce Tamara Tinu, soţia lui Dumitru Tinu, a renunţat la partea sa.
Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu şi al Emiliei Iucinu, tânărul nefiind recunoscut de soţia, respectiv fiica ziaristului - Tamara şi Ana Maria Tinu.
Dumitru Tinu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Adevărul şi, în acelaşi timp, director şi proprietar al ziarului, a murit în dimineaţa de 1 ianuarie 2003, în urma unui accident rutier. El devenise, cu câteva luni în urmă, acţionar majoritar al societăţii Adevărul.
La data întocmirii certificatului de moştenitor, valoarea acţiunilor la SC Adevărul se ridica la 2.826.395.000 de lei. Alte bunuri nu au mai fost declarate în certificatul de moştenitor contestat de Andrei Iucinu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe