Angajaţii din Radio România au protestat luni faţă de eliminarea taxei radio-TV, printr-o pauză "de cafea"- GALERIE FOTO

Peste 100 de angajaţi ai Radio România au protestat luni, în faţa instituţiei, faţă de proiectul de lege care vizează eliminarea taxei radio-TV, având în vedere că marţi este prevăzut votul final la Camera Deputaţilor.

Urmărește
2210 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din Radio România au protestat luni faţă de eliminarea taxei radio-TV, printr-o pauză "de cafea"- GALERIE FOTO

Angajaţii din Radio România protestează luni faţă de eliminarea taxei radio-TV - VIDEO

Aceştia s-au adunat în faţa instituţiei pentru a "trage un semnal de alarmă" astfel încât politicienii să conştientizeze "gravitatea situaţiei", conform spuselor angajaţilor radio.

De asemenea, aceştia au menţionat că, din informaţiile lor, şi angajaţi ai studiourilor regionale au făcut acelaşi lucru, luni dimineaţă (24 octombrie). Acţiunea a fost una liniştită, fără a se scanda vreun mesaj. Cu toate acestea, atmosfera a fost una de îngrijorare.

Nicoleta Balaci, liderul Sindicatului Reprezentativ – Sindicatul Liber al SRR a declarat pentru MEDIAFAX că eliminarea taxei radio pune în pericol libertatea de eprimare, şi libertatea editorială.

"Bem o cafea şi discutăm. Colegii discută despre proiectul de lege care prevede, printre altele, eliminarea taxei radio, pe care atât sindicatul reprezentativ prin comunicatul pe care l-a emis, dar şi foruri internaţionale din zona media, din zona de ONG-uri îl dezaprobă, în sensul în care îl consideră periculos pentru autonomia unei instituţii vechi din 1928 şi care n-a avut niciodată subvenţionare de la buget pentru salarii, ci a avut taxă radio. Considerăm că acest proiect este periculos pentru autonomia Radio România şi pentru libertatea de eprimare, libertatea editorială. Pentru că atâta vreme cât cetăţenii ne plătesc taxa, suntem cu faţa spre cetăţeni şi este interfaţa cea mai simplă de a fi în slujba cetăţenilor. Considerăm că este riscant ca fondurile Radio România să vină din zone controlate politic", a declarat aceasta.

De asemenea, Nicoleta Balaci a precizat faptul că marţi, 25 octombrie, Camera Deputaţilor va da votul final pentru acest proiect de lege, adăugând că oamenii din radio au fost surprinşi de rapiditatea cu care a parcurs etapele legale: "Aşteptăm să vedem ce se întâmplă mâine în plenul Camerei Deputaţilor, unde am înteles că acest proiect intră la vot (...) A parcurs deja Senatul, Comisiile, a luat votul în Senat, astăzi este Comisia de buget-finanţe la Camera Deputaţilor, mâine este prevăzut votul final, Camera Deputaţilor fiind forul decizional".

"Tot trotuarul este plin. Şi în ţară, la celelalte posturi Radio România, colegii noştri au ieşit la cafea. Subiectul discutat este acelaşi (...)", a mai spus Balaci.

Totodată, a menţionat că păreri împotriva acestei iniţiative legislative au fost exprimate inclusiv şi din partea asociaţiei europene a jurnaliştilor şi din zona BBC.

"Proiectul este periculos pentru ambele instituţii, SRR şi SRTv. Şi noi, şi TVR-ul, prin lege, avem misiunea, nu numai de a realiza programe, ci şi de a contribui la educaţie, cultura. Ori proiectul de lege nu ne garantează că vom putea fi în continuare în slujba cetăţeanului", a mai declarat Nicoleta Balaci.

Potrivit discuţiilor dintre angajaţii radio, ar fi ieşit în faţa clădirilor în care muncesc şi angajaţii a şapte studiouri teritoriale ale Radio România, enumerându-se cele din Constanţa, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Reşiţa, Craiova.

Întrebată ce crede că se va întâmpla în cazul în care acest proiect de lege se aprobă, o angajată a radioului Bucureşti FM, care a declarat că lucrează de 21 de ani în radio, a spus, cu lacrimi în ochi, că se aşteaptă ca mare parte din oameni să fie concediaţi: "O să aşteptăm să vedem când vom fi disponibilizaţi"; "Devenim bugetari şi automat jumătate din instituţie zboară".

Suspendarea taxei radio-tv apare într-un proiect de lege depus de PSD, ce prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale. Comisia de buget-finanţe din Senat a adoptat pe 17 octombrie raportul de admitere a proiectului de lege iniţiat de PSD care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, printre care se află şi taxele radio-TV.

Ca reacţie, doisprezece foşti Preşedinţi–Directori Generali (PDG) au semnat o scrisoare deschisă remisă presei în care au susţinut că iniţiativa parlamentară de a desfiinţa taxa radio-tv "este deosebit de periculoasă pentru democraţia României" şi, adoptată, va duce la abuzuri politice de neoprit.

Şi reprezentanţii TVR au reacţionat faţă de proiectul de eliminare a taxei radio-TV, fiind de părere că finanţarea de la buget ar duce la dependenţă faţă de factorii politici, aceeaşi părere fiind exprimată şi de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici