- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.10.2016, 10:14)
- Letitia Provian , Katy Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii din Radio România au protestat luni faţă de eliminarea taxei radio-TV, printr-o pauză "de cafea"- GALERIE FOTO
Peste 100 de angajaţi ai Radio România au protestat luni, în faţa instituţiei, faţă de proiectul de lege care vizează eliminarea taxei radio-TV, având în vedere că marţi este prevăzut votul final la Camera Deputaţilor.
Urmărește
2210 afișări
Angajaţii din Radio România protestează luni faţă de eliminarea taxei radio-TV - VIDEO
Aceştia s-au adunat în faţa instituţiei pentru a "trage un semnal de alarmă" astfel încât politicienii să conştientizeze "gravitatea situaţiei", conform spuselor angajaţilor radio.
De asemenea, aceştia au menţionat că, din informaţiile lor, şi angajaţi ai studiourilor regionale au făcut acelaşi lucru, luni dimineaţă (24 octombrie). Acţiunea a fost una liniştită, fără a se scanda vreun mesaj. Cu toate acestea, atmosfera a fost una de îngrijorare.
Nicoleta Balaci, liderul Sindicatului Reprezentativ – Sindicatul Liber al SRR a declarat pentru MEDIAFAX că eliminarea taxei radio pune în pericol libertatea de eprimare, şi libertatea editorială.
TITLURILE ZILEI
-
• „Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
astăzi, 11:24
-
astăzi, 07:38
• „Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
astăzi, 09:09
-
astăzi, 10:28
• Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
-
astăzi, 10:58
-
astăzi, 07:54
• Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
astăzi, 10:11
-
• Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
astăzi, 07:56
• Peste 45.000 de români din Diaspora au votat deja la alegerile prezidenţiale
-
astăzi, 08:05
-
astăzi, 09:35
-
astăzi, 09:32
-
astăzi, 07:36
• Campania electorală pentru prezidenţială se încheie sâmbătă dimineaţă
-
ieri, 22:22
• Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
ieri, 20:07
"Bem o cafea şi discutăm. Colegii discută despre proiectul de lege care prevede, printre altele, eliminarea taxei radio, pe care atât sindicatul reprezentativ prin comunicatul pe care l-a emis, dar şi foruri internaţionale din zona media, din zona de ONG-uri îl dezaprobă, în sensul în care îl consideră periculos pentru autonomia unei instituţii vechi din 1928 şi care n-a avut niciodată subvenţionare de la buget pentru salarii, ci a avut taxă radio. Considerăm că acest proiect este periculos pentru autonomia Radio România şi pentru libertatea de eprimare, libertatea editorială. Pentru că atâta vreme cât cetăţenii ne plătesc taxa, suntem cu faţa spre cetăţeni şi este interfaţa cea mai simplă de a fi în slujba cetăţenilor. Considerăm că este riscant ca fondurile Radio România să vină din zone controlate politic", a declarat aceasta.
De asemenea, Nicoleta Balaci a precizat faptul că marţi, 25 octombrie, Camera Deputaţilor va da votul final pentru acest proiect de lege, adăugând că oamenii din radio au fost surprinşi de rapiditatea cu care a parcurs etapele legale: "Aşteptăm să vedem ce se întâmplă mâine în plenul Camerei Deputaţilor, unde am înteles că acest proiect intră la vot (...) A parcurs deja Senatul, Comisiile, a luat votul în Senat, astăzi este Comisia de buget-finanţe la Camera Deputaţilor, mâine este prevăzut votul final, Camera Deputaţilor fiind forul decizional".
"Tot trotuarul este plin. Şi în ţară, la celelalte posturi Radio România, colegii noştri au ieşit la cafea. Subiectul discutat este acelaşi (...)", a mai spus Balaci.
Totodată, a menţionat că păreri împotriva acestei iniţiative legislative au fost exprimate inclusiv şi din partea asociaţiei europene a jurnaliştilor şi din zona BBC.
"Proiectul este periculos pentru ambele instituţii, SRR şi SRTv. Şi noi, şi TVR-ul, prin lege, avem misiunea, nu numai de a realiza programe, ci şi de a contribui la educaţie, cultura. Ori proiectul de lege nu ne garantează că vom putea fi în continuare în slujba cetăţeanului", a mai declarat Nicoleta Balaci.
Potrivit discuţiilor dintre angajaţii radio, ar fi ieşit în faţa clădirilor în care muncesc şi angajaţii a şapte studiouri teritoriale ale Radio România, enumerându-se cele din Constanţa, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Reşiţa, Craiova.
Întrebată ce crede că se va întâmpla în cazul în care acest proiect de lege se aprobă, o angajată a radioului Bucureşti FM, care a declarat că lucrează de 21 de ani în radio, a spus, cu lacrimi în ochi, că se aşteaptă ca mare parte din oameni să fie concediaţi: "O să aşteptăm să vedem când vom fi disponibilizaţi"; "Devenim bugetari şi automat jumătate din instituţie zboară".
Suspendarea taxei radio-tv apare într-un proiect de lege depus de PSD, ce prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale. Comisia de buget-finanţe din Senat a adoptat pe 17 octombrie raportul de admitere a proiectului de lege iniţiat de PSD care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, printre care se află şi taxele radio-TV.
Ca reacţie, doisprezece foşti Preşedinţi–Directori Generali (PDG) au semnat o scrisoare deschisă remisă presei în care au susţinut că iniţiativa parlamentară de a desfiinţa taxa radio-tv "este deosebit de periculoasă pentru democraţia României" şi, adoptată, va duce la abuzuri politice de neoprit.
Şi reprezentanţii TVR au reacţionat faţă de proiectul de eliminare a taxei radio-TV, fiind de părere că finanţarea de la buget ar duce la dependenţă faţă de factorii politici, aceeaşi părere fiind exprimată şi de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM).
Galerie foto
Citeşte şi: Dan Dediu: „Scrisoarea pierduta” – o poveste cu zevzeci şi zombies şi patru ani de muncă pe brânci - VIDEO
Citeşte şi: Filmul „Două lozuri” de Paul Negoescu, la Săptămânile Filmului European din Bosnia şi Herţegovina - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Omul lui Dumnezeu care a căzut în propria lui groapă. Nea Vasile de la Mârşa şi secretul vieţii de 80 de ani - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe