ANTROPOLOGIA - Alexandru Bălăşescu: "Ne dezvăţăm de frică, odată ce ne-am instalat confortabil în ea?"

"Astăzi trăim timpuri confuze, cu creşterea urii alimentate de frică. Lipsa cunoaşterii din cauza segregării (de orice fel), sau pierderea memoriei istorice generează doar conflict, furie şi, până la urmă, violenţă." - citiţi comentariul lui Alex Bălăşescu privind folosul Antropologiei astăzi.

Urmărește
939 afișări
Imaginea articolului ANTROPOLOGIA - Alexandru Bălăşescu: "Ne dezvăţăm de frică, odată ce ne-am instalat confortabil în ea?"

ANTROPOLOGIA - Alexandru Bălăşescu:"Ne dezvăţăm de frică, odată ce ne-am instalat comfortabil în ea?"

Alexandru Bălăşescu scrie pentru MEDIAFAX CULTURĂ despre cum Antropologia este leac împotriva fricii sociale, terorism, migraţie, război, radicalizare şi extremism:

"Antropologia a plecat de la chestiunea ceilulalt pentru a înţelege definirea de sine. Continuă să facă acelaşi lucru şi astăzi, cu intrumente rafinate de cercetare şi analiză.

Cu toate acestea, nici ea, nici alte ştiinţe umane par să poate rezolva chestiunea fricii de Celălalt. Astăzi trăim timpuri confuze, cu creştere a urii alimentate de frică. Lipsa cunoaşterii din cauza segregării (de orice fel), sau pierderea memoriei istorice generează doar conflict, furie şi până la urmă violenţă. Cupluri, oraşe, sau populaţii sunt gata de a se ciocni atunci când ziduri ale separării proiectează frica de ceea ce este dincolo, alimentând fantezii asupra celuilalt. Fantezia ultima este că există un “celalalt” perfect separat, sigur independent şi radical diferit faţă de “noi”.

Există o ieşire din acest labirint de ziduri? Sau este doar parte din “natura umana”? Nu cred în recursul la natura umană pentru a justifica acţiuni, mai ales cele violente. Cred că singura constanţă a naturii umane este capacitatea de a învăţa şi dorinţa de a o face. Până şi frica este un produs al învăţării, prin imitaţie şi prin acţiune. Dar, cum spune proverbul “Orice învăţ îşi are dezvatul”. Pe de altă parte, frica crează un spaţiu al siguranţei atunci când nu ne lasă să ieşim din zonă proprie de confort. Întrebarea conclusivă este: ne-am putea dezvăţa de frică, odată ce ne-am instalat confortabil în ea?

Antropologia poate răspunde, şi rubrica aceasta oferă explorări ale posibilelor răspunsuri."

STUDIILE LUI ALEXANDRU BĂLĂŞESCU

University of California, Irvine
Promoţia 2004 · PhD · Antropologie · Irvine, California
Universite Lumiere Lyon II
Promoţia 1998 · DEA · Sociology, Ethnology · Lyon, France
Universitatea din Bucureşti
Promoţia 1997 · Bucureşti


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici