Anul 2009 a fost cel mai grav din ultimul deceniu pentru profesia de jurnalist

Anul 2009 a fost cel mai grav din ultimul deceniu pentru profesia de jurnalist, fiind înregistrate la nivel global 110 decese ale unor ziarişti care se aflau în exerciţiul funcţiei lor, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional al Presei (IPI).

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Anul 2009 a fost cel mai grav din ultimul deceniu pentru profesia de jurnalist

Anul 2009 a fost cel mai grav din ultimul deceniu pentru profesia de jurnalist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit IPI, doar în luna noiembrie, peste 30 de jurnalişti au fost ucişi într-un atentat din timpul campaniei electorale locale din Filipine.

"Chiar dacă am început un nou mileniu, care a adus progrese enorme în zona tehnologiei, când vine vorba de uciderea ziariştilor care pur şi simplu îşi fac meseria, suntem încă într-o perioadă a barbarilor", a declarat Anthony Mills, autorul raportului.

În opinia sa, în deceniul trecut s-a format o nouă tendinţă care constă în transformarea voită a jurnaliştilor aflaţi în zone de conflict, precum Irak, Afghanistan sau Pakistan, în ţinte.

"Acest lucru a făcut ca felul în care sunt acoperite subiectele din aceste zone să se schimbe. Acoperirea mediatică a fost redusă ceea ce a făcut ca înţelegerea evenimentelor complexe din zonele de conflict să fie şi ea mai redusă", se msi arată în raportul IPI.

Potrivit raportului, Filipine este ţara cea mai periculoasă pentru reprezentanţii media. În această ţară au fost ucişi, în 2009, 38 de jurnalişti. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai periculoase ţări pentru jurnalişti se numără Mexic, unde au fost înregistrate 11 morţi, urmată de Somalia, unde au fost ucişi nouă ziarişti.

În acest clasament mai figurează ţări precum Pakistan, Columbia, Rusia şi Honduras.

În capitoul dedicat Iranului, reprezentanţii IPI au notat că, în 2009, în acestă ţară s-au semnalat cel mai mare număr de arestări de jurnalişti. În această ţară au fost deţinuţi peste 100 de reporteri şi bloggeri, după alegerile prezidenţiale din iunie, care au fost puternic contestate.

"La finalul anului, zeci de ziarişti care au fost arestaţi, erau încă în închisoare aşteptându-şi procesul", se mai arată în raportul IPI.

Reprezentanţii IPI au acuzat Teheranul de cenzură, deoarece au interzis mai multe publicaţii şi site-uri web, au expulzat jurnalişti străini iar cei arestaţi au fost torturaţi şi nu au avut parte de un proces echitabil.

În Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, "nepedepsirea celor responsabili de asasinate, atacuri şi agresiuni ale jurnaliştilor, rămâne o normă inacceptabilă", se arată în studiul IPI.

IPI are sediul central la Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici