- Home
- Cultură-Media
- BUCURESTI, (19.05.2018, 07:00)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arta năpădeşte Teatrul Odeon | Raluca Băraru: Plimbarea în realitatea virtuala a imaginaţiei unui artist, navigare printr-un labirint subacvatic
Teatrul Odeon găzduieşte sâmbătă o ediţie a evenimentului One Night Gallery. Lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spaţiul din Calea Victoriei 40 în interior, cât şi pe faţadă, în spaţiul virtual. Artista a vorbit pentru MEDIAFAX despre întâlnirea dintre artă şi tehnologie.
Urmărește
243 afișări
Arta năpădeşte Teatrul Odeon | Raluca Băraru: Plimbarea în realitatea virtuala a imaginaţiei unui artist, navigare printr-un labirint subacvatic
- Cum s-a articulat pentru tine întâlnirea dintre tehnologie şi artă pentru proiectul de sâmbătă de la Odeon?
Totul a început cu propunerea One Night Gallery într-o seară fatidică de martie. Le urmăream deja demersurile iar „wow-efectul" lor mă intrigase de la începutul anului. Cu toate că ideea unui mediu complet nou şi necunoscut m-a intimidat iniţial, am decis să risc ieşirea din zona de confort a creaţiei în tehnici mai tradiţionale. Pot spune acum că a fost o alegere extrem de inspirată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
- Ce se schimbă în interacţiunea artist-public atunci când ajungem sa fim conectaţi de arta prin intermediul tehnologiei?
În cazul realităţii virtuale publicul are posibilitatea să intre mai adânc în lumea construită de artist. Şi nu mă refer doar la schimbarea unghiului vizual. Mă refer la felul în care poate simţi spaţiul lumii acestuia, anxietăţile din aglomerarea de ficţiuni sau eliberarea ieşirii dintr-un labirint, pentru că plimbarea în realitatea virtuala a imaginaţiei unui artist poate deveni o expresie extrem de fidelă a intenţiilor acestuia. Mult mai fidelă, consider eu, decât orice alt mediu tehnic am experimentat până acum.
Personal am început cu o educaţie clasică aşa că am trecut prin desen în cărbune, gravură şi pictură, evoluând în pas cu tehnologia. În urmă cu 16 ani am optat pentru graphic design, apoi art direction. De câţiva ani însă am început să mă dedic exclusiv ilustraţiei. Ceea ce în principiu este o întoarcere la „vechile metehne" doar că în spaţiul digital. Toate tehnicile pe care le-am experimentat în timp au părţile lor mai uşoare sau mai grele aşa că eu le consider doar haine temporare. Prin urmare nu mă identific cu vreuna din ele ci rămân una cu lumea mea imaginară. Sâmbătă, la Odeon, îmi voi „dansa" fantasmele în realitatea virtuală. Peste 10 ani, cine ştie, poate într-un teseract.
- Ce ar trebui să ştie un spectator care nu este obişnuit cu acest tip de demers pentru a se putea bucura şi dincolo de ineditul experienţei?
Să fie pregătit pentru o experienţă imersivă pentru care să-şi despletească iţele minţii, altfel se pot încâlci prea tare.
- Care sunt reperele pe care crezi că le modifică (sau le accentuează) pentru cei obişnuiţi cu arta acest tip de abordare?
Reperele sunt aceleaşi. Importanţa plinului şi golului, calitatea liniei şi forţa formei sunt în continuare aspecte extrem de importante pentru că ele sunt definite de tipul nostru, fizic, de percepţie vizuală.
- Cu ce ai asemăna experienţa pe care te aştepţi să o ofere evenimentul de sâmbătă şi de ce?
Cu navigarea printr-un labirint subacvatic, veniţi să vedeţi de ce.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe