- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.05.2015, 15:58)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Editorilor: România, pe ultimul loc în UE privind industria de carte. Există judeţe fără librării
Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte industria de carte, menţionând că sunt judeţe în ţara noastră unde nu există nicio librărie.
Urmărește
823 afișări
Asociaţia Editorilor: România, pe ultimul loc în UE privind industria de carte. Există judeţe fără librării (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Marţi, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, a avut loc o conferinţa de presă în care au fost prezentate noutăţile celei de-a zecea ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc la Complexul Romexpo, între 20 şi 24 mai.
La conferinţa de presă au participat Vladimír Války, ambasadorul Cehiei în România, Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti, Jiřina Vyorálková, consultant în comunicare al Centrului Ceh Bucureşti, şi Iulia Ţurcanu, specialist în grafică şi comunicare al Centrului Ceh Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Grigore Arsene a vorbit la conferinţa de presă despre istoria târgului, dar şi despre piaţa de carte din România.
"Acum zece ani (...), piaţa de carte, din punct de vedere al târgurilor, arăta destul de neplăcut, exista Gaudeamus, fostul târg Bookarest dispăruse (...) şi, atunci, Asociaţia Editorilor, condusă, în acele timpuri, de domnul Gabriel Liiceanu, a luat hotărârea, aş zice eu eroică, de a organiza un târg de carte de către editori, adică de către cei care sunt cei mai interesaţi să facă treaba asta", a declarat Grigore Arsene.
Preşedintele AER a precizat că începutul a fost foarte greu, pentru că s-a plecat "de la zero", dar, cu toate acestea, prima ediţia s-a bucurat de un mare succes, în special datorită publicului, dar şi a eforturilor făcute de edituri.
"Din 2007, de când conduc Asociaţia Editorilor, am trecut prin tot felul de dificultăţi în a asigura funcţionarea Bookfest, am trecut peste toate, am găsit suport, mai mult sau mai puţin la instituţiile statului, mai mult sau mai puţin la anumite firme. Am învăţat să facem un târg de carte cu foarte puţini oameni. Am ajuns la performanţa ca, anul acesta, să lucreze full time doar doi oameni, restul să fie doar în regim de colaborare", a completat Grigore Arsene, menţionând că, în timp, evenimentul s-a dezvoltat.
Preşedintele AER a precizat că, până în prezent, cel mai probabil, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest au participat peste 1 milion de oameni, iar organizarea târgurilor dedicate cărţilor este importantă în România, întrucât sunt zone în ţara noastră unde nu există librării.
"De ce se fac târguri de carte în România? Se fac târguri de carte în toată lumea, pentru ca editorii şi autorii să fie aproape de public, într-un cadru organizat. În România, e un motiv în plus şi anume precaritatea difuzării. Dacă acum patru ani, în România, existau 550 librării propriu-zise, acum librării propriu-zise sunt 150, restul sunt, probabil, colţuri unde mai sunt câteva cărţi. Asta spune multe, spune faptul că, eu ştiu, cartea nu ajunge în o mulţime de zone. Sunt oraşe cu 70.000 de locuitori fără niciun magazin special de carte, sunt judeţe fără nicio librărie de carte. În acelaşi timp, s-a dezvoltat distribuţia online, cu toate aspectele pozitive, dar şi cu formarea unui public doritor de carte ieftină. Ceea ce, e o altă discuţie, poate să fie bine, poate să fie rău, pentru editori sunt mai puţine resurse", a mai spus Grigore Arsene.
În plus, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România a precizat că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte.
"Din toate punctele de vedere, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte, dacă ne uităm la cifre. Avem câteva lucruri la care suntem buni şi anume faptul că suntem sincron cu marile apariţii europene şi faptul că, din ce în ce mai mult, producem scriitori care se traduc în foarte multe limbi. Aici sunt câteva edituri importante, în principal Poliromul, care a creat o întreagă pleiadă de scriitori mai tineri sau mai puţin tineri care au obţinut succese internaţionale", a spus Grigore Arsene.
Preşedintele AER a mai spus că sunt câteva "semne timide" că guvernanţii încearcă să ajute piaţa de carte. În acest sens, Grigore Arsene a menţionat propunerea de reducere a TVA-ului la carte şi revenirea la 2% din fondurile Loteriei la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Totodată, acesta a spus că, miercuri, la ora 11.00, vor merge la Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru a-i preda acestuia o petiţie semnată de 12.604 persoane, în legătură cu taxele parafiscale care apasă asupra industriei de carte.
A zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc la complexul Romexpo din Bucureşti, iar cele aproximativ 200 de edituri participante se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care 4.000 de titluri noi. Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, care variază de la lansări, dezbateri si colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.
Potrivit lui Grigore Arsene, se aşteaptă ca ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest să fie vizitată de peste 100.000 de persoane.
Ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a târgului este Republica Cehă. Participarea Cehiei la Bookfest se va desfăşura sub motto-ul "Cehia - Republica Literaturii" şi va prilejui publicului român întâlnirea cu şase scriitori celebri. Standul Republicii Cehe va fi amplasat în Pavilionul C4, iar acolo cei interesaţi vor putea găsi o bogată ofertă de cărţi în limba cehă, precum şi ediţii în limba română ale unor volume cehe cunoscute.
Accesul la Bookfest şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.
Programul de vizitare va fi următorul: 20 mai - între orele 10.00 - 20.00; 21 mai - 10.00 - 20.00; 22 mai - 10.00 - 21.00; 23 mai - 10.00 - 21.00; 24 mai - 10.00 - 20.00.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.
Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Bookfest este unul dintre cele mai importante saloane de carte din România. La ediţia precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost atunci Polonia.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe