- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (25.02.2017, 07:24)
- Departamentul Cultură Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Au fost desemnaţi CÂŞTIGĂTORII celei de-a 42-a ediţii a premiilor César
Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică (Académie des Arts et Techniques du Cinéma) a decernat Premiile César la Sala Pleyel din Paris.
Urmărește
1552 afișări
Au fost desemnaţi laureaţii premiilor celei de-a 42-a ediţii a premiilor César (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)
Filmul "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu, şi lungmetrajul "Toni Erdmann", cu participare românească, în regia lui Maren Ade, au fost nominalizate în categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile César 2017.
"Bacalaureat" îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi Maria Drăguş şi spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rareş Andrici şi Tudor Smoleanu.
Cristian Mungiu a fost elogiat "la scenă deschisă" de revista Paris Match. Realizatorului de film român i-a fost dedicată o cronică entuziastă, pentru "Bacalaureat", la secţiunea Cinema a site-ului prestigioasei reviste franceze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
Analiză: cât costă să încarci o maşină electrică în România în comparaţie cu alte ţări
-
Melania Trump respinge tradiţia: Prima doamnă refuză să se întâlnească cu Jill Biden la Casa Albă
-
Tribunalul Bucureşti declină contestaţia Dianei Şoşoacă
"După ce a obţinut Palme dʼOr în 2007 pentru «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», – a scris Match – cineastul român Cristian Mungiu revine cu un thriller despre corupţie: «Bacalaureat» – premiul pentru regie la Cannes, 2016."
La data obţinerii premiului de la Cannes, criticul de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, a spus despre filmul lui Mungiu că este "un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate" şi i-a acordat 5 stele din 5.
În evaluarea din decembrie anul trecut, Paris Match a acordat 4 stele din 5 aceluiaşi film, dar concluzia articolului este cât se poate de fermă şi de flatantă: "Cristian Mungiu este un mare cineast, iar «Bacalaureat» este un film mare."
Totodată, lungmetrajul "Toni Erdmann" (Austria - Germania), co-produs de românca Ada Solomon şi filmat la Bucureşti, a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film străin".
Această a 42-a ediţie a Premiilor César a omagiat, anul acesta, întreaga carieră a actorului francez Jean Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani.
Tot acum, actorului american George Clooney i-a fost înmânat un "premiu de onoare" pentru întreaga sa carieră. Clooney a fost însoţit la ceremonie de soţia lui, Amal, care a făcut recent public faptul că este însărcinată cu gemeni. "Nu ne putem erija în apărători ai libertăţii în lume dacă o dispreţuim la noi acasă." – a spus Clooney când i-a fost înmânată statueta, o aluzie limpede la Donald Trump.
Principalele Premii César ale ediţiei 2017 sunt:
Premiul pentru Cel mai bun film:
"Elle", de Paul Verhoeven
Premiul pentru Cea mai bună actriţă:
Isabelle Huppert, pentru rolul din "Elle"
Premiul pentru Cel mai bun actor:
Gaspard Ulliel, pentru rolul din "Juste la fin du monde"
Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar:
Déborah Lukumuena pentru rolul din "Divines"
Premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar:
James Thierrée, pentru rolul din "Chocolat"
Premiul pentru Cel mai bun regizor:
Xavier Dolan, pentru "Juste la fin du monde"
Premiul pentru Cel mai bun film străin:
"I, Daniel Blake" (producţie franco-britanică), de Ken Loach
Premiile César au fost iniţiate de George Cravenne, în 1976. Prima ceremonie a avut loc la Paris, la 3 aprilie 1976, la Palais des Congrès. Au fost atribuite, atunci, 13 premii, faţă de cele 20 care sunt înmânate astăzi.
Statueta care însoţeşte premiul a fost creată de sculptorul francez Cesar Baldaccini (născut la Marsilia), are 30 de centimetri înălţime şi cântăreşte 3 kilograme.
Pentru ediţia din acest an a Premiilor César a fost desemnat preşedinte regizorul franco-polonez Roman Polanski.
Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept preşedinte al celei de-a 42-a ediţii a Premiilor César, acesta s-a recuzat.
Reţelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus preşedinţia Premiilor César, organizaţiile feministe au chemat la boicotul festivalului şi însuşi Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.
Regizorul franco-polonez Roman Polanski s-a născut în 1933, în Franţa. În anul 1937, familia sa s-a întors în Polonia şi, după invazia nazistă, a fost închisă în ghetoul din Cracovia. Tatăl a supravieţuit războiului, dar mama sa a murit la Auschwitz. Polanski a debutat în lungmetraj cu filmul "Cuţitul în apă" (1962), un film-cult al cinematografiei poloneze. După acest film, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin, Polanski s-a stabilit în Franţa.
În 1977, în California, cineastul (pe atunci în vârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzaţia de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de "raporturi sexuale ilegale", a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiţionat şi a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului în procesul în care era implicat.
La 7 decembrie 2016, printr-o sentinţă definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. La pronunţarea sentinţei, regizorul, care locuieşte la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârşit, să meargă în Polonia, "la Salwator (cartier rezidenţial din Cracovia), să mă reculeg la mormintele tatălui meu şi la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat la 9 octombrie 2016). Regret doar că a trebuit să aştept atât de mult această decizie. "
În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveţia, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliţia elveţiană l-a reţinut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ţinut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveţia, ţară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde acuzaţia de viol nu s-a prescris.
În vârstă de 83 de ani, Polanski a fost recompensat de opt ori cu Premiul César.
Urmare a recuzării lui Polanski, Academia care acordă Premiile César a hotărât ca, în acest an, să nu desemneze un preşedinte al juriului. "Nu am propus nimănui să fie preşedinte al juriului din raţiuni pe care le veţi pricepe foarte lesne", a transmis Alain Terzian, preşedintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma.
Citeşte şi: Crucea de pe Caraiman va fi restaurată
Citeşte şi: Nominalizările la Premiile Gopo 2017
Citește pe alephnews.ro: Ultimele cartușe ale lui Biden: Blinken promite să „consolideze” sprijinul pentru Ucraina înainte de tranziția la Trump
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Nominalizările la Premiile Gopo 2017
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul politician, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe