- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.08.2013, 16:41)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barbu a discutat cu membrii Comisiei de cultură despre proiectele pe drepturi de autor şi patrimoniu
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a discutat, marţi, cu senatorii din Comisia de cultură despre priorităţile legislative, menţionând în acest sens legea cinematografiei, legea drepturilor de autor şi legea patrimoniului.
Urmărește
169 afișări
Daniel Barbu (Imagine: Andreea Alexandru-Mediafax Foto)
Barbu a precizat că, în ceea ce priveşte legea cinematografiei şi cea a drepturilor de autor, există iniţiative parlamentare, iar ministerul va acorda asistenţă tehnică şi va oferi un cadru de negociere.
"Există iniţiative parlamentare chiar în sânul acestei comisii şi noi încercăm, împreună cu colegii parlamentari de la Camera Deputaţilor şi Senat, să ajungem la cea mai bună formulă de viziune despre cele două domenii, domenii foarte delicate", a arătat ministrul Culturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
El a mai spus că, dacă în privinţa cinematografiei are o părere, chestiunea drepturilor de autor este pentru el "în dezechilibru".
"Este foarte simplu doar să amenajăm actuala lege pentru a se căpăta un plus de control şi să asigure pe această cale o mai mare transparenţă în colectarea şi în distribuirea sumelor cuvenite artiştilor, dar s-ar putea să fie prea puţin doar o asemenea abordare modestă. Chestiunea cheie în privinţa drepturilor de autor este cea a pluralismului organismelor de colectare colectivă. Unele sunt dotate cu anumită experienţă, dar nici ele nu sunt la adăpost de plângeri", a explicat Daniel Barbu.
În legătură cu legea cinematografiei, ministrul Culturii a arătat că aceasta ar trebui să aibă câteva "obiective foarte clare" şi a mai spus că "va fi o lege greu de negociat cu toate părţile din societatea civilă".
"Ministerul înţelege şi este o alegere politică să aibă un rol mai degrabă modest, acela de a asista tehnic iniţiativele parlamentare şi de a oferi un cadru de negociere şi de a da o anumită coerenţă, dar iniţiativa vine din partea Parlamentului. Ministerul nu va fi iniţiatorul, ci Guvernul va viza doar aceste două iniţiative care urmează să fie parlamentare", a precizat Daniel Barbu.
El a arătat că al treilea act normativ se referă la legea patrimoniului şi va fi iniţiat de minister, iar în octombrie va fi supus atenţiei dezbaterii publice.
Barbu a arătat că scopul acestei legi a patrimoniului este "de a da o viziune unitară şi de a asigura o protecţie sporită", dar şi "de a putea sancţiona mai bine pe cei care, în privinţa patrimoniului arheologic sau monumental, din rea credinţă provoacă daune ireversibile patrimoniului construit".
Ministrul Culturii a mai spus senatorilor din Comisia de cultură că speră ca aceste trei acte normative pe care le consideră prioritare să fie înaintate în Parlament până în luna noiembrie.
De asemenea, el a arătat că în programul de guvernare este o prevedere foarte importantă şi trebuie găsită o formulă pentru ca statul, în cazuri dovedite de neglijenţă, să poată lua în custodie sau proprietate monumentele care sunt în stare de degradare.
Daniel Barbu a spus că, la începutul anului viitor, urmează să fie înaintate alte trei proiecte care vizează "crearea sub formă de reţea a unei şcoli superioare de arte şi meserii creative", un parc arheologic Sarmizegetusa şi realizarea unui circuit propus şcolilor şi vizitatorilor al caselor memoriale legate de marile personalităţi care au participat la crearea României moderne.
Daniel Barbu a mai spus că doreşte crearea unei şcoli superioare de arte şi meserii creative şi că va colabora în acest sens cu Ministerul Educaţiei şi cel al Muncii, arătând că există tineri care nu iau bacalaureatul şi care pot fi "prinşi" într-o şcoală postliceală cu o durată de doi ani".
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe