Băsescu: Fac public un avertisment că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual

Preşedintele Băsescu a declarat că face public un avertisment "că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual", care să includă şi Televiziunea Română şi că a ajuns la această concluzie urmare a două acte normative promovate de Guvern: OUG privind insolvenţa şi modificarea legii SRTV şi SRR.

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Fac public un avertisment că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual

Băsescu: Fac public un avertisment că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Avertismentul este legat de ceea ce eu înţeleg că se petrece cu privire la audiovizual. Aşa cum multe din posturile de televiziune au semnalat şi cum am semnalat şi eu de la acest pupitru, a fost o Ordonanţă de Urgenţă legată de insolvenţă care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară. Şi vă reamintesc încetarea emisiilor, fie că e vorba de televiziune sau de radiouri, până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni şi era vădit faptul că televiziunile şi radiourile erau o ţintă pentru că în ţară, în afara televiziunilor şi radiourilor din Bucureşti, mai sunt cel puţin 100 de televiziuni locale, regionale şi radiouri locale şi regionale care sunt în dificultate financiară. Deci, toate acestea ar fi devenit extrem de dependente de Guvern, de administraţiile locale, de cei care puteau să le dea soluţiile de încetare a emisiilor sau ca urmare a deciziilor CNA şi a aplicării Ordonanţei de Urgenţă. Slavă Domnului, probabil, datorită dumneavoastră, în primul rând, datorită discuţiilor pe care le-am avut cu Avocatul Poporului, acea Ordonanţă de Orgenţă a fost atacată la Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională", a menţionat el, în declaraţia de presă susţinută vineri.

Şeful statului a susţinut că "jocul puterii nu se opreşte aici".

"Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege care modifica Legea 41 din 1994 care este Legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radio şi a Societăţii Române de Televiziune. În cuprinsul acestei legi, la Art. 43, se dădeau trei soluţii pentru Radioul şi pentru Televiziunea Publică, în mod deosebit, şi aceste trei soluţii erau următoarele: SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. Nimic suspect, chiar dacă ar fi putut să fie şi de drept public, să spunem. A doua variantă pentru Radioul şi Televiziunea Publică era că pot dobândi calitate de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existentă. Interesant! Se putea potrivi mănuşă unor televiziuni aflate în insolvenţă şi cu emisia oprită şi, sigur, puteau deveni şi asociaţi majoritari. Şi cel mai interesant este punctul al 3- lea al Art. 43 care spune că Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot achiziţiona părţi sociale sau acţiuni în cadrul unor societăţi comerciale existente. Toate acestea, în mod deosebit punctul al 2-lea şi al 3-lea mă fac să suspectez Guvernul, majoritatea parlamentară că ţinta este Televiziunea Română şi Radioul", a adăugat el.

Potrivit preşedintelui, "este foarte clar" că situaţia economică a Radioului şi a Televiziunii Publice, dar în mod deosebit a Televiziunii Publice, este dificilă, că la Televiziunea Publică "se fac achiziţii absolut nesăbuite de mijloace de transport, sume uriaşe, în condiţiile în care Televiziunea are dificultăţi financiare deosebite".

"Şi atunci, sigur că în baza modificării legii de funcţionare, un post mai puternic financiar, unul care mai trăieşte şi mai face bani ba din achiziţii de terenuri supraevaluate pe la ICA, ba din contracte de arendă cu ADS-ul, cu Agenţia Domeniilor Statului, deci sunt televiziuni care au în spate resurse financiare care ar putea să facă din Televiziunea Română o anexă a unui grup media deja existent. Probabil, de aici şi furia domnului Voiculescu şi a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni după ce am respins, am întors înapoi la Parlament Legea de modificare a legii de funcţionare a Televiziunii şi a Radioului român. În mod categoric, această lege are o ţintă şi ţinta este legată de servirea unor interese de punere sub control total, în interes de partid, a Televiziunii Publice şi eventual şi a Radioului", a mai spus el.

Preşedintele Băsescu a menţionat că de aceea a întors la Parlament acest proiect de lege.

"Sper ca Parlamentul să ţină cont de observaţiile pe care le-am făcut şi să dea un statut clar pentru Radioul şi Televiziunea Română. Deci, acesta este un avertisment doar pe care îl fac public, că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, monopol care să includă şi Televiziunea Română şi la această concluzie am ajuns ca urmare a două acte normative promovate de Guvern. Unu: celebra Ordonanţă de Urgenţă cu insolvenţa şi, al doilea, modificarea legii de funcţionare a TVR-ului şi a Radioului Public", a arătat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici