- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.08.2014, 11:07)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Szobi Cseh - cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române
Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la "Amen" de Costa-Gavras.
Urmărește
2239 afișări
BIOGRAFIE: Szobi Cseh - cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Cseh a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitală în iunie anul trecut, cu o suferinţă hematologică gravă, pentru a urma un tratament de specialitate. Anul trecut, Szobi Csech a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la coloană, la Spitalul Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice, potrivit declaraţiilor sale din presă.
Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut pe 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
Analiză: cât costă să încarci o maşină electrică în România în comparaţie cu alte ţări
-
Melania Trump respinge tradiţia: Prima doamnă refuză să se întâlnească cu Jill Biden la Casa Albă
-
Tribunalul Bucureşti declină contestaţia Dianei Şoşoacă
În anul III de facultate (IEFS), Szoby Cseh a debutat în calitate de cascador în filmul "Dacii", de Sergiu Nicolaescu (1965), lucrând în paralel la trapez zburător la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Tot înainte de terminarea facultăţii, a fost distribuit ca actor în rol principal în filmul "Împuşcături pe portativ", de Cezar Grigoriu, precum şi în producţia franceză "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn".
Începând din 1966, de la debutul său, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii.
Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul şcolii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziţia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea şi consilier de lupte al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conţineau secvenţe de acţiune-lupte, şi a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.
Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice în străinătate, ca regizor de acţiune-lupte şi cascador.
În 1975, a fost coordonatorul şcolii de cascadori din Germania.
Pe 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia.
De asemenea, între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.
Cascadorul Szoby Cseh a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.
În 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofiţerii Securităţii pentru a "face ordine în studiouri", explicând că exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei.
Anul trecut, pe 22 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.
Szoby Cseh a jucat în filme precum "Inimă de ţigan" (Alexandru Fotea, Iura Luncaşu, 2007), "Totul se plăteşte" (1986), "Colierul de turcoaze" (1985), "Masca de argint" (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria "Mărgelatu"), "Burebista" (1980), "Profetul, aurul şi ardelenii", de Dan Piţa, "Un august în flăcări" (1974), "Un comisar acuză", de Sergiu Nicolaescu.
Szoby Cseh a fost pasionat şi de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei De Arte Da Vinci.
Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, iniţiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii - pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.
Citeşte şi:
SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 71 de ani
Citeşte şi:
Filmele în care a jucat Szobi Cseh - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Ultimele cartușe ale lui Biden: Blinken promite să „consolideze” sprijinul pentru Ucraina înainte de tranziția la Trump
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 71 de ani. El va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu din Bucureşti
Citește și: Filmele în care a jucat Szobi Cseh - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul politician, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe