- Home
- Cultură-Media
- OSLO, (05.11.2012, 14:08)
- Ion Gaidau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biroul Internaţional Permanent al Păcii contestă Premiul Nobel pentru Pace acordat UE
Premiul Nobel pentru Pace acordat Uniunii Europene este "ilegal" fiindcă UE nu este unul dintre "campionii păcii" pe care fondatorul premiului, suedezul Alfred Nobel, dorea să-l recompenseze, a apreciat luni Biroul Internaţional Permanent al Păcii.
Urmărește
512 afișări
Biroul Internaţional Permanent al Păcii contestă Premiul Nobel pentru Pace acordat UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Într-o scrisoare deschisă adresată Fundaţiei Nobel din Suedia, organizaţia a cerut ca recompensa (de opt milioane de coroane suedeze, adică 932.000 de euro) să nu fie plătită, cerere respinsă imediat de comitetul norvegian care decernează premiul.
"Este evident că Uniunea Europeană (...) nu este unul dintre «campionii păcii» pe care Alfred Nobel i-a avut în vedere şi i-a descris în testamentul său", a informat Biroul Internaţional Permanent al Păcii (BIP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În testament, industriaşul şi filantropul suedez care a murit în 1896 aprecia că premiul trebuia să-l recompenseze pe "cel care va acţiona mai mult sau mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armatelor permanente, precum şi pentru formarea şi răspândirea Congresului Păcii".
Citeşte şi:
AFP: Premiul Nobel pentru Pace, acordat pentru salvarea unui proiect european aflat în criză
Ori, potrivit BIP, "UE nu purcede la o demilitarizare a relaţiilor internaţionale" şi membrii săi "justifică securitatea bazată pe forţă militară şi mai degrabă luptă în războaie decât să insiste pe nevoia de apropiere a alternativelor".
Organism de coordonare cu sediul la Geneva şi regrupând mai mult de 300 de organizaţii în 70 de ţări, Biroul Internaţional Permanent al Păcii - el însuşi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1910 - a acuzat comitetul că a "redefinit" premiul, decernat, de asemenea, militanţilor pentru mediu şi campionilor luptei împotriva sărăciei.
La Oslo, influentul secretar al Comitetului Nobel norvegian a respins criticile.
"Acest punct de vedere a fost prezentat deja de mai multe ori, este cunoscut şi nu va avea impact asupra evoluţiei premiului", a declarat Geir Lundestad pentru AFP. Banii, a spus el, "vor fi plătiţi" Uniunii Europene pe 10 decembrie, în timpul unei ceremonii la Oslo.
Citeşte şi:
Lech Walesa, "surprins şi dezamăgit" de acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene
Citeşte şi:
Stiglitz: Euro nu este bun pentru pace. Cum critică laureatul premiului Nobel pentru Economie moneda europeană
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PREMIILE NOBEL 2012: Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru Pace. Barroso: Este o mare onoare pentru toţi europenii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe