- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (20.07.2013, 14:57)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biserica "Sfântul Mihail" din Cluj, printre cele mai vechi lăcaşuri gotice, va fi restaurată
Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca, unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult gotice din Transilvania, va fi restaurată după un proiect minuţios, care va ajuta şi la o mai bună înţelegere a istoriei monumentului, costurile fiind estimate la 11-12 milioane de euro.
Urmărește
997 afișări
Biserica "Sfântul Mihail" din Cluj, printre cele mai vechi lăcaşuri gotice, va fi restaurată (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca, una din cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, aflată într-o stare avansată de degradare, iar costurile lucrărilor sunt estimate la 11-12 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ultima restaurare a avut loc la sfârşitul anilor '50
Profesorul Mezős Tamás, de la Universitatea Tehnică din Budapesta, şef al proiectului de restaurare, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că, dacă s-ar asigura finanţarea continuă, restaurarea ar putea fi finalizată în trei ani şi jumătate, patru ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
"Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice «Sfântul Mihail» din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, construită în secolul al XIV-lea. Este necesar şi de actualitate să fie pregătit monumentul pentru o restaurare de ansamblu. Ultima oară, biserica a fost restaurată la sfârşitul anilor '50, când a fost înlocuită bolta din cor. Cei aproape 60 de ani care au trecut de atunci şi starea suprafeţelor de piatră susţin oportunitatea intervenţiei. Înainte de începerea proiectării am estimat valoarea lucrărilor necesare de restaurare la 8-9 milioane de euro. În urma cercetărilor, cunoscând starea actuală a clădirii, estimăm că această sumă poate să atingă 11-12 milioane de euro. Dacă suma necesară pentru lucrările de restaurare poate fi asigurată apelând la o singură procedură de finanţare, adică finanţarea de-a lungul lucrărilor ar fi continuă, restaurarea poate fi finalizată, de la data începerii ei, în 3,5 - 4 ani", a spus Mezős.
Potrivit acestuia, proiectul de restaurare nu vizează o intervenţie ţintită, cu un singur scop, ci urmăreşte restaurarea întregii biserici, în ansamblu - interior, exterior, corpul bisericii, turnul şi grădina din jur.
"Proiectarea restaurării se face începând cu soluţionarea problemelor de umiditate ridicată a zidurilor, până la solidificarea, conservarea şi hidrofobizarea suprafeţelor de piatră, relevarea şi soluţionarea problemelor structurale. Ne ocupăm, la fel, şi cu reabilitarea acoperişului. Înainte de realizarea proiectului de restaurare, efectuăm şi cercetări care ne ajută la o înţelegere mai aprofundată a istoriei construirii bisericii, dar nu sunt aşteptate cercetări arheologice extinse cu această ocazie", a subliniat Mezős Tamás.
Finanţarea restaurării ar putea fi asigurată din fonduri europene
Profesorul a afirmat că nu se aşteaptă la apariţia unor probleme structurale majore în cadrul restaurării, mai puţin cele legate de "consolidarea" din anii '50 a bolţii corului bisericii, şi a apreciat că vor avea loc, în rest, intervenţii de specialitate uzuale, dar "costisitoare şi de durată", datorită importanţei şi stării avansate de degradare a bisericii gotice.
"Apelând la procedurile cunoscute din repertoriul profesional de specialitate al protecţiei patrimoniului, clădirea poate fi restaurată. Pentru finanţarea lucrărilor ar fi posibil de obţinut sprijinul UE, care asumă conservarea patrimoniului arhitectural european asigurând fondurile necesare, împreună cu o parte proprie de 10-15 la sută, provenind din diverse surse, pentru că este interesul tuturor celor cărora le aparţine acest monument. Mă refer la biserică, la oraşul şi judeţul Cluj, la cele două state, România şi Ungaria, dar şi la guvernele României şi Ungariei", a spus şeful proiectului de restaurare.
Mezős Tamás a subliniat că Biserica "Sfântul Mihail" este o realizare importantă a arhitecturii medievale europene, provenind aproape din partea periferică a teritoriului de răspândire al stilului arhitecturii gotice.
"În rândul transformării bisericilor urbane parohiale în biserici de tip hală, Biserica «Sfântul Mihail», biserica parohială din Sebeş şi Biserica «Mátyás» cu hramul Adormirii Maicii Domnului, din Budapesta, au fost realizate în aceeaşi perioadă în cadrul unui program important. Relaţiile între el,e din punct de vedere stilistic, pot fi asociate cu activitatea familiei Parler, originare din Nürnberg, respectiv pot fi asociate cu unele construcţii benedictine din Austria. După anul 1420, participarea unui meşter constructor originar din Kassa (Košice), Slovacia, este probabilă la faza finală de construire a Bisericii «Sfântul Mihail». În acest fel este evident că lucrările de construire a bisericii parohiale din Cluj pot fi puse în legătură nu doar cu construcţiile regale din Ungaria, prin activitatea familiei Parler, dar şi prin influenţele internaţionale benedictine şi o situează în elita arhitecturii europene gotice de secol al XV-lea", a explicat Mezős.
Proiectul de restaurare va fi gata la sfârşitul acestui an
Arhitectul Orbán György, co-proiectant al restaurării Bisericii "Sfântul Mihail", a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că după partea de relevare de arhitectură, urmează cercetările de specialitate, cele bazate pe ştiinţele naturii şi cele istorice.
"Pentru cercetare, se folosesc aparate speciale, cum ar fi un radar cu ajutorul căruia se detectează cavourile şi pivniţele din subsolul lăcaşului de cult, respectiv eventualele fundaţii şi ziduri acoperite de actuala pardoseală, cu provenienţă din perioadele mai vechi de construire a bisericii. Pe baza evaluării pietrelor, calitatea şi starea lor arată că se află într-o stare avansată de degradare. Până acum am identificat şase tipuri de pietre folosite, depinde din ce carieră au provenit şi în ce perioadă a fost exploatată cariera respectivă. După colectarea probelor şi analizele de laborator vom stabili ce degradări există, fizico-chimice şi biologice, se face harta degradărilor şi facem propuneri de solidificare, reparare şi protejare a pietrelor", a explicat el.
Arhitectul a adăugat că se vor face cercetări şi privind picturile murale din diferite perioade.
"De asemenea, vom efectua cercetări să vedem ce picturi murale mai există sub straturile istorice de tencuială, perioadele din care provin, în condiţiile în care biserica are o perioadă lungă de la construire şi având în vedere că a aparţinut timp de 171 de ani luteranilor, calviniştilor şi unitarienilor, mai puţin între 1603-1605 când slujbele religioase au fost oficiate de iezuiţi. Începând din 1545 până în 1716, a aparţinut cultelor protestante care, din motive doctrinare, au înlăturat sculpturile medievale şi picturile murale prin tencuire sau şlefuire. Aceste cercetări, completate cu cele în arhive, vor ajuta să înţelegem mai aprofundat istoria construirii bisericii, fapt esenţial în proiectarea restaurării", a arătat Orbán.
Proiectarea restaurării va fi gata la sfârşitul acestui an, iar lucrările de restaurare propriu-zise ar putea începe în a doua parte a anului 2014. Specialiştii din Ungaria vor supraveghea şi execuţia lucrărilor de restaurare.
Biserica "Sfântul Mihail", monument istoric, a fost construită în două etape, prima între 1316-1390 şi a doua între 1410-1487, în stil gotic, după care au avut loc intervenţii în epoca barocă şi renascentistă.
De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory şi Gabriel Báthory.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor