Gestul fostului marinar japonez, în vârstă de 41 de ani, care l-a ucis pe fostul premier japonez Shinzo Abe, ar fi fost determinat de banii donaţi unei secte religioase.
Tetsuya Yamagami le-a spus anchetatorilor că dorea să se răzbune pentru că „mama mea era adepta unei asociaţii religioase căreia îi donase mulţi bani, toată moştenirea, primitp de la tatăl meu când a murit, atât de mult încât ne-am trezit în dificultăţi economice insurmontabile… am crezut că trebuie să-i pedepsesc pe cei responsabili… dar nu am găsit nici unul dintre liderii acelei secte şi aşa am decis să ucide-l pe Shinzo Abe, pentru că ştiam că era cumva conectat”.
Anchetatorii nu au numit grupul religios, numindu-l „o anumită organizaţie”. Însă mai multe ziare din Tokyo au identificat-o drept „Biserica Unirii”, care a fost fondată în 1954 de predicatorul sud-coreean Sun Myung Moon, care pretindea a fi un fel de Mesia născut în Războiul Rece.
Într-o conferinţă de presă la Tokyo, şeful secţiei japoneze a „Bisericii Unirii”, Tomihiro Tanaka, a confirmat că mama ucigaşului Yamagami era o mare adeptă, care venea adesea la biserică şi făcuse o „donaţie importantă”, dar a negat că este o practică obişnuită să se solicite bani: „Cei care cred pot face donaţii mici sau mari, dar nimic nu este solicitat şi nici impus… Nu pot înţelege cum a apărut această ură care a dus la crimă. Sunt îngrozit de violenţă şi şocat de pierderea unui politician atât de iubit şi respectat”.
Tanaka a concluzionat că Shinzo Abe „nu a fost niciodată un membru sau consilier înregistrat al grupului nostru religios, deşi şi-a exprimat sprijinul pentru angajamentul nostru pentru pacea mondială”. În Asia, dar şi în Statele Unite, Biserica Unirii a prins rădăcini, desfăşurând activităţi de prozelitism religios şi sprijinind politicienii conservatori şi naţionalişti. „Reverendul Moon” a devenit celebru în America în anii ’70 pentru organizarea de căsătorii în masă între adepţi, încurajând adesea adepţii de diferite naţionalităţi să se unească cu scopul declarat de „construire a unei lumi religioase multiculturale”.
Locul de desfăşurare a ceremoniilor de nuntă combinate a fost celebra Madison Square Garden din New York. Biserica Unirii a înfiinţat, din donaţii, ziarul conservator Washington Times, care de-a lungul anilor i-a susţinut pe preşedinţii Reagan, tatăl şi fiul lui Bush, şi Donald Trump.
În Japonia, asociaţia religioasă are aproximativ 300.000 de adepţi, inclusiv câţiva actori celebri. L-a susţinut şi pe liberal-naţionalistul Shinzo Abe, care, după cum a confirmat Tanaka, i-a mulţumit trimiţând un mesaj la o convenţie a asociaţiei religioase. În Japonia, mulţi politicieni conservatori au fost susţinuţi de diverse grupuri religioase. Dar un mic partid îl acuzase public pe fostul prim-ministru că sprijină acea sectă „străină”.
Biserica Unirii are un sediu în Nara, oraşul în care Abe a fost asasinat. Se află în apropierea locului ultimului miting electoral desfăşurat vineri, 8 iulie, în sprijinul unui candidat din actualul său în Partidul Liberal Democrat. Yamagami susţine că s-a dus din nou acolo cu ideea de a pedepsi un „conducător al sectei care a distrus-o pe mama” cu puşca lui lucrată manual. Negăsindu-l, ar fi decis să-l împuşte pe fostul premier.