- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.05.2015, 16:17)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BOOKFEST 2015 - Vulpescu: Este o sărbătoare a cărţii pe care industria editorială o oferă României şi lumii
Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, a declarat, miercuri, la deschiderea celei de-a zecea ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (20 - 24 mai), că această manifestare reprezintă "o sărbătoare a cărţii, pe care industria editorială o oferă României şi lumii".
Urmărește
179 afișări
BOOKFEST 2015 - Vulpescu: Este o sărbătoare a cărţii pe care industria editorială o oferă României şi lumii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), a fost cel care a declarat deschisă, miercuri, la Complexul Romexpo din Bucureşti, cea de-a zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. La eveniment au mai participat, printre alţii, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe, ţară invitată de onoare a acestei ediţii, Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei, invitat de onoare al Bookfest 2010, şi Marc Bruchez, consilierul ambasadorului Confederaţiei Elveţiene, invitat de onoare al Bookfest 2013, alături de Germania şi Austria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
La începutul discursului său, Grigore Arsene a vorbit, pe scurt, despre istoria Bookfest, având în vedere că, anul acesta, se împlinesc zece ani de la înfiinţare, precizând că în toată această perioadă evenimentul a evoluat.
"Încet, încet, Bookfest-ul şi-a căpătat o rezonanţă europeană şi nu numai. Aşa că dintr-un târg de carte s-a transformat într-un salon internaţional, a fost o muncă destul de complicată de a convinge ţări să vină ca invitaţi de onoare şi asta însemnând investiţii din partea acelor ţări. Asta s-a întâmplat începând cu 2010, cu Spania, au urmat Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană, Polonia şi, anul acesta, avem onoarea să primim ca invitat Republica Cehă", a declarat Grigore Arsene, la deschiderea Bookfest, precizând că şi ediţia de anul viitor a Salonului Internaţional de Carte va avea loc.
La deschiderea Salonului Internaţional de Carte Bookfest a participat şi Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, care a precizat că a ales să vină la acest eveniment, deşi se suprapunea cu şedinţa de Guvern.
"Am ţinut în mod special să fiu prezent la deschiderea din acest an a Bookfest, şi pentru că este o ediţie aniversară, a zecea, şi pentru că e important întotdeauna să dăm un semnal că Ministerul Culturii nu doar că susţine - aşa cum a făcut în mod tradiţional - acest târg, ca şi celelalte târguri importante de carte de peste an, dar şi se gândeşte cum să crească interesul în jurul cărţii. Târgurile au un rol simbolic, de a conştientiza importanţa lecturii, şi, deşi era la concurenţă cu şedinţa de Guvern, am spus că este foarte important să fiu prezent aici, alături de dumneavoastră", a spus Ionuţ Vulpescu.
De asemenea, acesta a declarat că Bookfest reprezintă o "sărbătoare a cărţii", iar domeniul editorial reprezintă o prioritate a mandatului său ca ministru al Culturii.
"Ne aflăm la o sărbătoare a cărţii pe care industria editorială o oferă României şi lumii. În faţa acestui spectacol reconfortant al cărţii, sub toate aspectele ei, nu pot decât să repet ce am spus la preluarea mandatului: cartea, cuvântul scris şi tipărit sunt o prioritate a mandatului meu ca ministru al Culturii şi, încetul cu încetul, redevin şi o prioritate a actului guvernamental", a spus ministrul Culturii.
Vulpescu a vorbit şi despre măsurile pe care le-a iniţiat şi sprijinit în favoarea domeniului editorial, de la preluarea mandatului, amintind în acest sens de amendamentul la Codul fiscal, depus săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, prin care se solicită scăderea cotei TVA la carte de la 9% la 5%, şi despre procentul de 2% din încasările Loteriei Naţionale care merge către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă.
"De asemenea, astăzi, încă nu ştiu, dar o să mă interesez, urma să intre la votul final proiectul de susţinere - pentru prima dată la bugetul de stat - a revistelor culturale, atât cele care apar sub egida uniunilor de creaţie, cât şi cele care sunt publicaţii de tradiţie, dar care nu sunt sub egida uniunilor de creaţie", a completat ministrul Culturii.
Vulpescu a menţionat că acestea sunt măsuri necesare, care reprezintă doar "începutul reaşezărilor politicilor bugetare şi fiscale" prin care se intenţionează să se redea cărţii şi literaturii "o poziţie demnă în societatea noastră".
"Sunt conştient că fără o industrie editorială prosperă nu putem stimula consumul de carte şi lectura, după cum fără o breaslă scriitoricească respectată şi onorată nu putem vorbi de cultura română. Îmi doresc, de asemenea, să imprim şi activităţii Ministerului Culturii acest spirit de deschidere universală şi europeană pe care Bookfest l-a avut de la bun început", a declarat Ionuţ Vulpescu.
Ministrul Culturii a vorbit şi despre invitatul de onoare al acestei ediţii - Republica Cehă.
"Anul acesta, literatura cehă se află în centrul atenţiei, ca invitat de onoare al târgului, una dintre cele mai frumoase literaturi europene, cunoscută de foarte mult timp în traduceri româneşti de calitate. (...) Literatura cehă ni se înfăţişează, anul acesta, cu un set impresionant de traduceri de calitate, care permit cititorului român să aprofundeze sufletul ceh, turnat în operele literare de scriitori clasici şi contemporani. Acesta este, în fond, spiritul european şi construcţia europeană: posibilitatea de a ne împărtăşi împreună din valorile comune. Acestea fiind zise, nu-mi mai rămâne decât să vă urez lectură plăcută, bucuraţi-vă de cărţi, de scriitori şi de această lume a ideilor şi sentimentelor autentice pe care doar cuvântul tipărit o poate construi", a concluzionat Ionuţ Vulpescu.
Şi Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe, a spus că Bookfest este "o sărbătoare a cărţii", iar principalul instrument de fabricare a cărţii îl reprezintă limba, de aceea a dorit să rostească discursul său în cehă, pentru ca publicul să-şi facă o idee despre cum sună această limbă.
Acesta şi-a arătat recunoştinţa pentru invitaţia primită ca Republica Cehă să fie invitat de onoare la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.
A zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest are loc la complexul Romexpo din Bucureşti, iar cele aproximativ 200 de edituri participante au adus publicului cititor peste un milion de volume, dintre care 4.000 de titluri noi. Vizitatorii pot lua parte la peste 300 de evenimente, care variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.
Participarea Cehiei la Bookfest se desfăşoară sub motto-ul "Cehia - Republica Literaturii" şi prilejuieşte publicului român întâlnirea cu şase scriitori celebri. Standul Republicii Cehe este amplasat în Pavilionul C4, iar acolo cei interesaţi pot găsi o bogată ofertă de cărţi în limba cehă, precum şi ediţii în limba română ale unor volume cehe cunoscute.
Accesul la Bookfest şi la toate evenimentele din cadrul acestuia este gratuit.
Programul de vizitare este următorul: miercuri - până la ora 20.00; joi - 10.00-20.00; vineri - 10.00-21.00; sâmbătă - 10.00-21.00; duminică - 10.00-20.00.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.
Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Bookfest este unul dintre cele mai importante saloane de carte din România. La ediţia precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost atunci Polonia.
Mai multe informaţii despre ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se găsesc pe www.bookfest.ro şi www.czech-it.ro.
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la deschiderea Bookfest)
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe