- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (24.02.2018, 20:42)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marele premiu Ursul de Aur, acordat la Festivalul de Film de la Berlin 2018 filmului "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", regizat de românca Adina Pintilie/ LISTA integrală a premiilor
Regizoarea Adina Pintilie a primit premiul Ursul de Aur pentru filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, care are loc sâmbătă seară.
Urmărește
22287 afișări
Regizoarea Adina Pintilie a primit premiul pentru debut la Festivalul de film de la Berlin 2018
Preşedintele juriului, regizorul Tom Tykwer, a declarat în introducerea câştigătorului premiului Ursul de Aur: "Vrem să decernăm premii nu numai pentru ce poate cinematografia şi pentru locul în care se află, ci şi pentru unde poate ajunge în viitor".
Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
Filmul scris, regizat şi produs de Adina Pintilie este coprodus de Bianca Oana şi Philippe Avril. Filmul este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.
Regizoarea Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru acelaşi film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul Călin Peter Netzer.
Acesta este cel de-al doilea premiu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj regizat de un cineast român la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer pentru "Poziţia copilului", în 2013. De asemenea, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru "Un cartuş de kent si un pachet de cafea".
Regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a decis câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.
Premiul GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten), în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 2006, pentru a sprijini noua generaţie de realizatori de film.
Premiul este împărţit între producătorul şi regizorul filmului desemnat câştigător.
Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedinţii juriilor secţiunilor Competiţie, Panorama, Forum, Generation şi Perspektive Deutsches Kino au nominalizat 18 filme de debut anul acesta, iar printre ele s-a numărat şi lungmetrajul Adinei Pintilie "Nu mă atinge-mă".
Filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not" este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.
În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile "Nu te supăra, dar..." (2007) şi "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper "Balastiera#186" (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009. Festivalul de film de la Berlin are loc în perioada 15-25 februarie.
Lista câştigătorilor premiilor celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin
Prezentăm mai jos lista câştigătorilor celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, ale căror nume au fost anunţate într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă seară, regizoarea Adina Pintilie fiind recompensată cu premiul Ursul de Aur pentru lungmetrajul "Nu mă atinge-mă".
Cea de-a 68-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin a avut loc sâmbătă seară şi s-a încheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, regizoarei Adina Pintilie, recompensată pentru lungmetrajul "Nu mă atinge-mă".
Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane. Filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not" este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.
Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru acelaşi film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul Călin Peter Netzer.
Juriul internaţional care a decis anul acesta câştigătorii premiilor festivalului, ce au fost anunţaţi într-o gală care a avut loc la Berlinale Palast, a fost prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film şi producătorul Tom Tykwer. Ceilalţi membri ai juriului au fost actriţa belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto şi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.
În total 24 de filme, din care 19 în competiţie pentru urşii Berlinalei, au format selecţia oficială a evenimentului.
Anul trecut, premiul Ursul de Aur a revenit peliculei "On Body and Soul", de Ildikó Enyedi.
Lista completă a câştigătorilor premiilor Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2018:
Ursul de Aur pentru cel mai bun film - "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie
Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - "Twarz", de Malgorzata Szumowska
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Wes Anderson, pentru "The Isle of Dogs"
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Ana Brun, pentru "Las herederas"
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Anthony Bajon, pentru "La prière"
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios pentru "Museo"
Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică - "Las herederas",de Marcelo Martinessi
Premiul pentru cel mai bun documentar - "Waldheims Walzer (The Waldheim Waltz)", de Ruth Beckermann
Menţiune specială pentru documentar: "Ex Pajé (Ex Shaman)", de Luiz Bolognesi
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - The Men Behind the Wall, de Ines Moldavsky,
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - "Imfura", de Samuel Ishimwe
Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) - "Solar Walk", Réka Bucsi
Premiul pentru cel mai bun film de debut - "Nu mă atinge-mă ", de Adina Pintilie
Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite - Elena Okopnaya, pentru costumele şi regia artistică a filmului "Dovlatov", de Alexey German Jr.
Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2018 - "Burkina Brandenburg Komplex", de Ulu Braun
Ursul de Aur pentru întreaga carieră - Willem Dafoe
Premiul Berlinale Camera - regizorul şi actorul ceh Jiří Menzel, Beki Probst, preşedintele European Film Market, şi Katriel Schory, directorul executiv al Israel Film Fund.
Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie - "In den Gängen", de Thomas Stuber; menţiune specială - "Utøya 22. juli (U - July 22)", de Erik Poppe
Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din secţiunea Panorama - "Styx", de Wolfgang Fischer
Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din secţiunea Forum - "Teatro de guerra (Theatre of War)", de Lola Arias
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţie - "Las herederas (The Heiresses)", de Marcelo Martinessi
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama - "River’s Edge", de Isao Yukisada
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum - "An Elephant Sitting Still", de Hu Bo
Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Panorama - "Tinta Bruta (Hard Paint)", Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum - "Teatro de guerra (Theatre of War)", de Lola Arias
Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competiţie - "In den Gängen (In the Aisles)", de Thomas Stuber
Premiul Label Europa Cinemas - "Styx", de Wolfgang Fischer
Premiul Teddy pentru cel mai bun film - "Tinta Bruta (Hard Paint)", de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar - "Bixa Travesty (Tranny Fag)", de Claudia Priscilla şi Kiko Goifman
Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj - "Three Centimetres", de Lara Zeidan
Premiul juriului Teddy (secţiune care militează pentru drepturile minorităţilor sexuale) - "Obscuro Barroco", de Evangelia Kranioti
Premiul l'Oreal Paris Teddy pentru debut - "Retablo", de Álvaro Delgado-Aparicio
Premiul Caligari - "La casa lobo (The Wolf House)", de Cristóbal León şi Joaquín Cociña
Premiul pentru pace - "The Silence of Others", de Almudena Carracedo şi Robert Bahar
Premiul Amnesty International - "Zentralflughafen THF (Central Airport THF)", de Karim Aïnouz
Premiul Heiner Carow - "B-Movie: Styx", de Wolfgang Fischer
Premiul publicului pentru un film de ficţiune din secţiunea Panorama - "Profile", de Timur Bekmambetov
Premiul publicului pentru un documentar din secţiunea Panorama - "The Silence of Others", de Almudena Carracedo şi Robert Bahar
Premiul cititorilor Berliner Morgenpost - "Dovlatov", de Alexey German Jr
Premiul cititorilor Tagesspiegel - "L'empire de la perfection (In the Realm of Perfection)", de Julien Faraut
Premiul Teddy al publicului - "Las herederas (The Heiresses)", de Marcelo Martinessi
Premiul VFF Talent Highlight Pitch, acordate la Berlinale Talent Campus: producătorul Jing Wang (China), pentru "Tropical Memories", de Shipei Wen
Arte International Prize - "The War Has Ended", de Hagar Ben Asher
Premiul Eurimages pentru coproducţie - Madants (Polonia), Match Factory Productions (Germania) şi Transfax Film Productions (Israel), pentru "The War Has Ended", de Hagar Ben Asher
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor legiști
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe